Διακρίσεις

Τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο και στην Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα

Τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο και στην Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα

Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου τίμησε σε ειδική τελετή της Νομικής Σχολής, η οποία ιδρύθηκε το 1919, δύο διαπρεπείς Έλληνες νομικούς. Με ομόφωνη απόφαση η Νομική Σχολή, έκανε αποδεκτή την πρόταση του καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Armin Hatje και απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα (Dr. honoris causa) στον ομότιμο καθηγητή Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωνσταντίνο Π. Ηλιόπουλο και στην ομότιμη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα.

csm 1 img 7475 e4a01ecaaf

Η αναγόρευση αυτή αποτελεί πρωτοτυπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σε κοινή τελετή οι τιμώμενοι Έλληνες νομικοί είναι σύζυγοι και πάνω από 50 χρόνια, και έχουν διαγράψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια κοινή επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία. Στην τελετή αναγόρευσης, στην οποία παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Ιωάννης Βικελίδης, παρευρέθηκαν επιφανείς Γερμανοί καθηγητές και νομικοί και από άλλες Νομικές Σχολές της Γερμανίας, καθώς επίσης Γερμανοί πρώην φοιτητές των τιμωμένων.

Στον δημόσιο ακαδημαϊκό έπαινο, τον οποίο εκφώνησε ο κοσμήτωρ καθηγητής Tilman Repgen, επισημάνθηκε ότι η Νομική Σχολή του Αμβούργου είναι πολύ φειδωλή στην απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, ο οποίος την τελευταία 15ετία έχει απονεμηθεί μόνο σε 4 περιπτώσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράδοση της Σχολής, ο τίτλος απονέμεται μόνο σε διακεκριμένους επιστήμονες και όχι σε πολιτικούς ή άλλα δημόσια πρόσωπα. Ήδη με αυτές τις διαπιστώσεις ο Κοσμήτωρ εξήρε την αξία της τιμής. Όπως περαιτέρω ανέφερε ο Κοσμήτωρ, οι δύο τιμηθέντες ξεκίνησαν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στην Νομική Σχολή του Αμβούργου και παρέμειναν επί δεκαετίες ενεργοί συνεργάτες της παράλληλα με την ακαδημαϊκή τους πορεία στην Ελλάδα.

Η στενή ακαδημαϊκή σχέση Ελλήνων νομικών με τη Νομική Σχολή του Αμβούργου χρονολογείται από παλαιότερα, όταν έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτήν επιφανείς Έλληνες νομικοί, όπως ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου Γεώργιος Κουμάντος και ο καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου Άλκης Αργυριάδης. Κατά την Προσφώνησή του ο Κοσμήτωρ ανέγνωσε την απόφαση της Σχολής για αναγόρευση του ομότιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Ηλιοπούλου ως επίτιμου διδάκτορα, σύμφωνα με την οποία ο τίτλος αυτός απονέμεται «ως αναγνώριση των εξαιρετικών επιστημονικών επιδόσεών του. Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου τιμά με αυτόν τον τρόπο έναν επιστήμονα, ο οποίος προσέφερε εξαιρετικές συμβολές στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου της Ενέργειας και ο οποίος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους αποφασιστικούς υποστηρικτές του εξευρωπαϊσμού του Ελληνικού δικαίου». Όπως ειδικότερα ανέφερε, ο ομότιμος καθηγητής Κ. Ηλιόπουλος μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος οικονομικών σπουδών στην κατεύθυνση “Business Administration”από την ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο στη Νομική Σχολή του Αμβούργου ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όντας πρωτοπόρος για τη χώρα του στην ενασχόληση με αυτόν το κλάδο.

Η διδακτορική του διατριβή είχε τον τίτλο «Οι κοινές θυγατρικές εταιρείες από πλευράς δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού της ΕΚΑΧ και της ΕΟΚ» και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Jürgen Baur (1984). Η επιλογή του να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμβούργο βασίσθηκε στο γεγονός ότι η Νομική Σχολή του Αμβούργου ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, όπου ήδη στη δεκαετία του 1970 περιελάμβανε στο πρόγραμμα σπουδών τη διδασκαλία του Ευρωπαϊκού Δικαίου 8 ώρες εβδομαδιαίως. Ο τιμώμενος υπήρξε επί τετραετία (1980-1984) επιστημονικός συνεργάτης (βοηθός) του Καθηγητή Jürgen Schwarze και συνέχισε, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1986), επί 15 έτη (1985 και 1992-2006) να διδάσκει στη Νομική Σχολή του Αμβούργου, δηλαδή πριν ακόμη γίνει καθηγητής στην Ελλάδα (2006). Σημειωτέον ότι οι σχετικές εντολές διδασκαλίας είχαν ως αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο – και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού – και το πρωτοπορειακό Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Δίκαιο, και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Νομική Σχολή του Αμβούργου διέθετε και άλλο διδακτικό προσωπικό για τους κλάδους αυτούς.

csm 3 amboyrgo 9 7 2025 img 36 32 1 386a1f7c90

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε επίσης στη θητεία του καθηγητή Κ. Ηλιόπουλου ως μέλους της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (1992-2006) και στη θητεία του ως Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016-2022). Ξεχωριστή μνεία έγινε στην ενεργή συμμετοχή του τιμηθέντος στα Προεδρεία σειράς επιστημονικών ενώσεων, μεταξύ άλλων στην Γερμανοελληνική Ένωση Νομικών (της οποίας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και παραμένει μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος), στην Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου (της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας και νυν Αντιπρόεδρος) και στην Ελληνική Ένωσης του Δικαίου της Ενέργειας, της οποίας είναι και πρόεδρος. Παρουσιάζοντας το εκτεταμένο συγγραφικό έργο του τιμηθέντος, το οποίο, όπως ανέφερε, έτυχε προσοχής και πέραν από τα σύνορα της Ελλάδας, ο Κοσμήτωρ παρατήρησε ότι όλα τα έργα του τιμώμενου διακρίνονται από μια νομική ακριβολογία, την οποία συνδέει όμως σταθερά με τους γενικότερους συσχετισμούς του εκάστοτε επιστημονικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και πολιτικών διαστάσεων.

Ο τιμώμενος χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως πρωτεργάτης του Ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου του Ελεύθερου Ανταγωνισμού των (τότε) Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη χώρα του και ένας εκ των επιφανών πρεσβευτών της «Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Αμβούργου» στην Ελλάδα.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε ότι το σχετικά νεότερο πεδίο έρευνας του καθηγητή Κ. Ηλιόπουλου αποτελεί το δίκαιο της ενέργειας. Ο τιμώμενος διδάσκει και ως ομότιμος Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής Σχολής ΔΠΘ «Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο της Ενέργειας» (2015-μέχρι σήμερα). Οι δημοσιεύσεις του στο δίκαιο της ενέργειας, μερικές των οποίων είναι στη γαλλική γλώσσα, χαρακτηρίστηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικές και εκ του λόγου ότι συνδυάζουν πρακτικές εμπειρίες με επιστημονική οξύνοια.

Κατά την προσφώνηση της ομότιμης Καθηγήτριας Τζούλιας Ηλιοπούλου-Στράγγα ο Κοσμήτωρ Tilman Repgen ανέγνωσε την απόφαση της Σχολής για αναγόρευσή της ως επίτιμου διδάκτορα, σύμφωνα με την οποία ο τίτλος αυτός απονέμεται «ως αναγνώριση των εξαιρετικών επιστημονικών επιδόσεών της. Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου τιμά με τον τίτλο αυτό μια επιστήμονα, η οποία με το ευρύ έργο της κτίζει γέφυρες μεταξύ των διαφόρων εννόμων τάξεων. Ιδιαίτερα στα πεδία του Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δογματικής των θεμελιωδών δικαιωμάτων συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη μιας νομικής επιστήμης που σκέπτεται και εργάζεται ευρωπαϊκά».

csm 5 amboyrgo 9 7 2025 img 36 32 3 0f23d2aa73

Η τιμώμενη συνέγραψε τη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο «Αναδρομική και άμεση εφαρμογή των νόμων» [ως συνταγματικό ζήτημα] υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Peter Selmer (1984) και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης (βοηθός) του Καθηγητή Jürgen Schwabe σε έδρα γερμανικού δημοσίου δικαίου, υπήρξε δε εντολοδόχος διδασκαλίας γερμανικού και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Αμβούργου συνολικά επί μια τριετία (1982-1985). Μέχρι σήμερα δε διατηρεί την στενή επιστημονική επαφή με τη Σχολή αυτή, όχι μόνο ως επισκέπτρια Καθηγήτρια, αλλά και μέσω των Ελλήνων φοιτητών της, στους οποίους συνέστησε και πραγματοποίησαν μεταπτυχιακές σπουδές (LL.M) και διδακτορικές διατριβές) στο Αμβούργο.

Ο Κοσμήτωρ έκανε εκτενή αναφορά στη διεθνή παρουσία της τιμώμενης με βάση όχι μόνο το πολύγλωσσο συγγραφικό της έργο, το οποίο καλύπτει μια σειρά δύσκολων νομικών θεμάτων και έχει εν μέρει μεταφραστεί στα ισπανικά και τα ιαπωνικά, και την ιδιότητα της ως επισκέπτριας καθηγήτριας σε σειρά επιφανών ευρωπαϊκών νομικών σχολών, όπως αυτές του Στρασβούργου, του Paris II και του Αμβούργου, αλλά και με τη συμμετοχή της επί 21 συναπτά έτη στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιολόγων Societas Iuris Publici Europaei (SIPE), της οποίας υπήρξε επί μια δεκαετία Πρόεδρος, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της επί σειρά ετών στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι η Ένωση Γερμανών Δημοσιολόγων που ιδρύθηκε το 1922, τροποποίησε το 2008 το καταστατικό της ad hoc, ώστε η Καθηγήτρια Ηλιοπούλου-Στράγγα να γίνει, λόγω του έργου της και στο γερμανικό δίκαιο, δεκτή ως το πρώτο αλλοδαπό μέλος.

Στην προσφώνηση του Κοσμήτορα έγινε, τέλος, αναφορά στα εκτενή έργα της τιμώμενης την τελευταία εικοσαετία με αντικείμενο την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στις συνταγματικές τάξεις των 28 (σήμερα 27) Κρατών μελών της ΕΕ και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συγκριτική τους θεώρηση. Επισημάνθηκε δε ότι η σημασία των τελευταίων αυτών έργων της είναι μεγάλη, όχι μόνο για την υψηλή ποιότητά τους, αλλά και δεδομένου ότι τα κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητούνται από τη γερμανική νομική επιστήμη ως προς την ιδιότητά τους ως θεμελιώδη δικαιώματα.

Τέλος, υπογραμμίσθηκε ότι σε όλα σχεδόν τα πολυσχιδή ερευνητικά πεδία της Καθηγήτριας Τζούλιας Ηλιοπούλου-Στράγγα διαπιστώνεται ένα κοινό σημείο: η προσήλωση της τιμώμενης πρωτίστως σε νομικά ζητήματα, τα οποία έχουν ανάγκη μιας πειστικής απάντησης προς όφελος του Ανθρώπου. Η τιμητική διάκριση των δύο Ελλήνων νομικών τιμά ιδιαίτερα και τη χώρα μας. Αντανακλά τόσο την αξία της ελληνικής ανωτάτης παιδείας και ειδικότερα του ελληνικού Πανεπιστημίου, από το οποίο και οι δύο τιμώμενοι αποφοίτησαν (ΕΚΠΑ) και το οποίο υπηρέτησαν ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι (ΔΠΘ και ΕΚΠΑ), όσο και την ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων να επιτυγχάνουν την αναγνώρισή τους από επιφανή Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο και στην Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα

Τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο και στην Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα

Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου τίμησε σε ειδική τελετή της Νομικής Σχολής, η οποία ιδρύθηκε το 1919, δύο διαπρεπείς Έλληνες νομικούς. Με ομόφωνη απόφαση η Νομική Σχολή, έκανε αποδεκτή την πρόταση του καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Armin Hatje και απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα (Dr. honoris causa) στον ομότιμο καθηγητή Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της […]

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025- για έργο με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Σωτηρίου Δεσπότη της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.   στο πλαίσιο του έργου του οργανισμού LOOX – Οργανισμός Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού. Aπέσπασε τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Education Leaders Awards 2025. Το ΕΚΠΑ συγχαίρει τον Λουκά Ζιάρα, απόφοιτο του […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ελίνα Νταρακλίτσα, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερου σεναρίου για το 2025 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αμερικής Texas Short Film Festival για το σενάριό της με τίτλο «The Perfect Dinner»

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025

Τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Βραβεία Εκπαιδευτικών Ηγετων -Education Leaders Awards 2025- για έργο με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Σωτηρίου Δεσπότη της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.   στο πλαίσιο του έργου του οργανισμού LOOX – Οργανισμός Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού. Aπέσπασε τρεις Χρυσές Διακρίσεις στα Education Leaders Awards 2025. Το ΕΚΠΑ συγχαίρει τον Λουκά Ζιάρα, απόφοιτο του […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Βράβευση της Ελίνας Νταρακλίτσα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ελίνα Νταρακλίτσα, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερου σεναρίου για το 2025 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αμερικής Texas Short Film Festival για το σενάριό της με τίτλο «The Perfect Dinner»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο