Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Σπούλου, εξελέγη μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων

H καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Σπούλου, εξελέγη μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID) με τριετή θητεία.


spoulou

Η κ. Σπούλου εργάζεται στην Α Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική (Α’ΠΠΚ) του Νοσοκομείου Παίδων « Αγία Σοφία» ως υπεύθυνη του τμήματος Ειδικών Λοιμώξεων και της Μονάδας Παιδικού ΑIDS. Επίσης διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσοβιολογίας και Mελέτης Εμβολίων της Α’ΠΠΚ.
Εκπαιδεύτηκε στην κλινική Παιδιατρική και Παιδιατρική Λοιμωξιολογία στην Αθήνα και το Λονδίνο, και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο MPhil στην Ανοσοβιολογία από το UCL και διδακτορικό στην Επιδημιολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
To κλινικό της έργο εντοπίζεται στην διάγνωση και αντιμετώπιση παιδιατρικών Λοιμώξεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις λοιμώξεις ανοσοκατασταλμένων ασθενών, την παρακολούθηση των παιδιών με ΗΙV και των βρεφών οροθετικών μητέρων στην Ελλάδα, και τα τελευταία 2 χρόνια, στην νοσηλεία παιδιατρικών ασθενών με COVID19.
H επί 20 χρόνια ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στο γνωστικό πεδίο της Ανοσοβιολογίας. Το 1997 ίδρυσε το πρώτο Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσοβιολογίας και Μελέτης Εμβολίων (ΕΕΑΜΕ) στην Ελλάδα με στόχο την διερεύνηση τηw αντισωματικής απάντησης και της κυτταρικής ανοσίας σε εμβόλια. Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν από την ερευνητική της ομάδα, νέες μέθοδοι όπως η κυτταρομετρική ανίχνευση των αντιγονοειδικών Β μνημονικών κυττάρων έναντι πνευμονιόκοκκου και SARS-COV2 και ορολογικές μέθοδοι προσδιορισμού αντισωμάτων έναντι SARS-COV2.
Σημαντική είναι και η συμβολή της έρευνάς της στην ανακάλυψη νέων πνευμονιοκοκκικών πρωτεϊνικών αντιγόνων και την αξιολόγησή τους μετά από ενσωμάτωση σε διαφορετικές ανοσογονικές πλατφόρμες, με στόχο την ανάπτυξη νέων πνευμονιοκοκκικών εμβολίων που παρέχουν ευρεία προστασία έναντι διεισδυτικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων. Η έρευνά της υποστηρίζεται από εθνικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και συμμετέχει ενεργά σε πολλά Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Λοιμωξιολογικά δίκτυα.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών όπως της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης
του AIDS, του ECCMID και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων (ESPID) όπου εξελέγη πρόσφατα Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι επίσης μέλος των ομάδων Rotavirus και Varicella and Zoster Virus Experts. Για την περίοδο 2015 -2019 ήταν μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης του ESPID και συνδιευθύντρια του «Wiser Immunizer online course» που αναπτύχθηκε από το ESPID και τον ΠΟΥ. Από το 2000 είναι αξιολογητής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα FP4-5-6 H2020, Eurostars και Υποτροφίες Μarie Curie.
Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 100 δημοσιεύσεις στο pubmed και συμμετείχε στην συγγραφή του βιβλίου Pediatric Vaccines and Vaccinations (Springer 1st & 2nd edition).
Για την συνεισφορά της στην έρευνα με στόχο τον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της Λοιμωξιολογίας και Ανοσοβιολογίας έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN