Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο InfoCom World 2024 για την Τεχνητή Νοημοσύνη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης

Στο InfoCom World 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου με θέμα «Digital Greece: Time for a Leap!», συμμετείχε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, εκπροσωπώντας την διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (Π.Σ.Ε.Κ.) της Αττικής. Το συνέδριο ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, και αναζήτησε στρατηγικές για το «ψηφιακό άλμα» της χώρας. Στο InfoCom World 2024, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και ευκαιρίες από νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα smart cities. Το συνέδριο τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης, ανάπτυξης εφαρμογών και επενδύσεων στην εκπαίδευση και στη κυβερνοασφάλεια.

4

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΚ Αττικής, κ. Θωμαΐδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε και επιχειρούμε. Σήμερα, η ανάγκη για reskilling (επανεκπαίδευση) και upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το ΕΚΠΑ, μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στοχεύοντας:
✔ Στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
✔ Στην υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας για έναν ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό».

3

Επίσης, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «στην Περιφέρεια Αττικής σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής χρηματοδότησης με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Μέσα από τη συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητών και ακαδημαϊκών, εντοπίσαμε τις ανάγκες της Περιφέρειας, οι οποίες θα οδηγήσουν τους επόμενους μήνες σε προσκλήσεις για στοχευμένη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων».

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του κ. Θωμαΐδη στο συνέδριο, στο πλαίσιο της καινοτομίας και της διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα.

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιχειρηματικής χρηματοδότησης, με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Το πρόγραμμα αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου.

Μέσα από τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης — δηλαδή τη συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του ερευνητικού πεδίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας — εντοπίστηκαν οι πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί πρότυπο συνδιαμόρφωσης πολιτικής, όπου η γνώση και η εμπειρία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μετατρέπονται σε προτάσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ως Περιφέρεια Αττικής, έχουμε καταγράψει και διαβιβάσει τις ανάγκες που προέκυψαν μέσα από αυτόν τον διάλογο στους αρμόδιους φορείς, ώστε το Υπουργείο Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει στοχευμένα τις ανάγκες για επιμόρφωση προσωπικού και ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται στη νέα εποχή. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις τεχνολογίες αιχμής δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού μέλλοντος για όλους.

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει ξεκάθαρα να ανέβει στην κατάταξη των ευρωπαϊκών περιφερειών στο δείκτη καινοτομίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στην 130ή θέση μεταξύ των 250 περιφερειών της Ευρώπης, ενώ η χώρα κατατάσσεται γενικά στις μεσαίες θέσεις καινοτομίας. Παράλληλα, με τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της καινοτομίας της Περιφ. Αττικής και την ανάγκη επένδυσης σε αναδυόμενες τεχνολογίες, επιδιώκουμε να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά, σε τομείς προτεραιότητας της περιφέρειας όπως η ναυπηγία, η διαχείριση παράκτιων περιοχών, η βιοποικιλότητα, τα τρόφιμα και η διατροφή ακριβείας, το φάρμακο και η υγεία, τομείς στους οποίους διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

 

2

1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN