Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία

Μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με υπεύθυνη την Καθ. Νίκη Ευελπίδου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hokkaido της Ιαπωνίας, σχετικά με τους ακτόλιθους

Μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με υπεύθυνη την Καθ. Νίκη Ευελπίδου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hokkaido της Ιαπωνίας, σχετικά με τους ακτόλιθους

Οι αμμώδεις παραλίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας ακτογραμμής χωρίς πάγο, φιλοξενώντας μεταβλητές κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατοικία, την αναψυχή, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη γεωργία, εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και αλιείας, διατήρησης, στρατιωτικών και ακόμη και παραγωγής ενέργειας κ.α. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η διάβρωση των παραλιών αποτελεί απειλή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ιδιαίτερα για την τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 13,6–15,2% των αμμωδών παραλιών του κόσμου ενδέχεται να μειωθούν έως το 2050, ενώ αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν έως και 35,7–49,5% μέχρι το τέλος του 2100. Οι επιπτώσεις της διάβρωσης των ακτών θα επιταχυνθούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ένταση των καταιγίδων και η παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας, και μη κλιματικοί παράγοντες, όπως η μείωση της παροχής ιζημάτων που σχετίζεται με την ανθρωπογενή τροποποίηση των ποταμών και των ακτών, ενώ η διαχείριση θα περιπλέκεται από ανησυχίες σχετικά με την σκληρή μηχανική προστασία της θάλασσας μέτρα.

Τα IPCC 2013 και 2021 έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεθόδους προσαρμογής στην κλιματική κρίση παρά στις επιπτώσεις, αντανακλώντας την αυξανόμενη εστίαση σε ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μειώνοντας τους κινδύνους που βασίζονται σε ευέλικτες επιλογές προσαρμογής και διαχείριση. Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πολιτική πάνω στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έχει αυξηθεί η ζήτηση ερευνών και εναλλακτικών τεχνικών ήπιας μηχανικής (soft engineering) που δρουν εναρμονισμένα με τις φυσικές παράκτιες διαδικασίες για ένα μέλλον με βιώσιμο παράκτιο περιβάλλον σε αντίθεση με τις περισσότερες εφαρμοσμένες μεθόδους (π.χ. κυματοθραύστες, προστατευτικά τείχη, βραχίονες) σκληρής μηχανικής (hard engineering) οι οποίες πολλές φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μέρος του παράκτιου περιβάλλοντος είναι οι ακτόλιθοι, οι οποίοι συναντώνται πολύ συχνά στη Μεσόγειο και στον Ελλαδικό χώρο. Οι ακτόλιθοι είναι παράκτιοι σχηματισμοί, που δημιουργούνται ταχύτατα (από 30 χρόνια και πλέον) στην στάθμη της θάλασσας από τη συνεκτικοποίηση υλικού της παραλίας όπως άμμος, κροκάλες, βιογενή υλικά μέσω της καθίζησης ανθρακικών αλάτων. Θεωρούνται πολύτιμοι γεωμορφολογικοί δείκτες στάθμης της θάλασσας και δείχνουν παλαιές ακτογραμμές. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αμμωδών παραλιών που φιλοξενούν ακτόλιθους, είναι ότι επηρεάζονται λιγότερο από διεργασίες διάβρωσης και διατηρούν τα μορφολογικά και τα ιζηματολογικά χαρακτηριστικά τους. Μέσα από τη παρατήρηση των φυσικών ακτόλιθων αναπτύχθηκε η ιδέα και η μεθοδολογία δημιουργίας τεχνητών ακτόλιθων ως μία νέα μέθοδος ήπιας μηχανικής (soft engineering) για την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης.

image 2
Εικ. 2: Μικροβιολογική ανάλυση για τη δημιουργία τεχνητού ακτόλιθου.

Την εξειδικευμένη μελέτη τους, έχει αναλάβει επιστημονικό κλιμάκιο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με υπεύθυνη την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hokkaido της Ιαπωνίας με υπεύθυνο τον καθηγητή Satoru Kawasaki. Οι πρώτοι Ελληνικοί τεχνητοί ακτόλιθοι δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του MSc Γεωλόγου Γιάννη Σαΐτη η οποία, εκτός των άλλων, πραγματεύεται την ανάπτυξη τεχνητών ακτόλιθων μέσω εργαστηριακών μεθόδων βιορυκτογένεσης με σκοπό την μίμηση των φυσικών διεργασιών ώστε να επιτευχθεί η μηχανική μείωση της παράκτιας διάβρωσης και η προστασία παράκτιων περιοχών από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.

Οι τεχνητοί ακτόλιθοι σχηματίζονται με τη χρήση υλικών του εκάστοτε παράκτιου περιβάλλοντος όπως, βακτήρια και ιζήματα. Η χρήση τοπικών φυσικών υλικών για την κατασκευή των τεχνητών ακτόλιθων ενδείκνυται ως μέθοδος, διότι αποφεύγεται η διατάραξη της βιοποικιλότητας και ως εκ τούτου θεωρούνται φιλικοί προς το περιβάλλον σχηματισμοί.

image 3
Εικ. 3: Εργαστηριακές δοκιμές αντοχής του ακτόλιθου που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο.

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει δειγματοληψία νερού και ιζήματος (Εικόνα 1), προ-επεξεργασία των δειγμάτων, μικροβιολογική ανάλυση (Εικόνα 2), ορυκτολογική ανάλυση (πολωτική μικροσκοπία, SEM-EDS, XRD) και χημική ανάλυση (XRF), καθώς επίσης γίνεται και προσδιορισμός των φυσικών ιδιοτήτων του τεχνητού σχηματισμού (Εικόνα 3) (διατμητική αντοχή, πορώδες). Βασιζόμενοι στη πολλά υποσχόμενη μέθοδο της ανθρακικής καθίζησης μέσω μικροβιακής παρέμβασης (microbial-induced carbonate precipitation – MICP) τα βακτήρια κατακρημνίζουν το ανθρακικό ασβέστιο και τροποποιούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους με αποτέλεσμα την συγκόλληση των παραλιακών ιζημάτων για τη δημιουργία τεχνητών ακτόλιθων.

Ο υποψήφιος διδάκτορας, Γιάννης Σαΐτης έχει δημοσιεύσει προσφάτως τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών του πάνω στους τεχνητούς ακτόλιθους (Saitis et al., 2022). Η δημοσίευση έλαβε τιμητική διάκριση από το περιοδικό «Journal of Marine Science and Engineering» και αποτελεί μέρος του διαφημιστικού banner του περιοδικού. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, έχουν δημιουργηθεί τεχνητοί ακτόλιθοι χρησιμοποιώντας υλικά παραλιών από περιοχές της Ελλάδας (π.χ. ανατολικό Κορινθιακό, ανατολική Αττική) αλλά και από παραλία της Okinawa, Ιαπωνία. Οι εκτεταμένες γεωμορφολογικές και γεωχημικές μελέτες φυσικών ακτόλιθων σε πολλές περιοχές ανά τη χώρα, Κύπρο και Ιαπωνία, έχουν προσφέρει σημαντική γνώση για τα επόμενα βήματα δημιουργίας και εφαρμογής τεχνητών ακτόλιθων.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι βακτήρια που συνεισφέρουν στην υδρόλυση της ουρίας (π.χ. Micrococcusyunnanensissp.) είναι αποτελεσματικά στη δημιουργία τεχνητών ακτόλιθων με μέση αντοχή στη θλίψη 7 MPa και την δυνατότητα κατοχής όμοιων φυσικών και ορυκτολογικών χαρακτηριστικών με αυτά των φυσικών ακτόλιθων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέρος της έρευνας χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΔΒΜ103).

image 5
Εικ. 5: Ένα ευαίσθητο παράκτιο περιβάλλον το οποίο αντί να υπόκεινται σε διάβρωση, προστατεύεται από μία σειρά φυσικών ακτόλιθων. Η περιοχή του Αγ. Γεωργίου στη Β. Νάξο αποτέλεσε έμπνευση στη Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου για τη σύλληψη της ιδέας των τεχνητών ακτόλιθων.

Συμπερασματικά, οι μελέτες των τεχνητών ακτόλιθων μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή μαλακών μηχανικών κατασκευών όπου μπορούμε να μιμηθούμε τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακτόλιθων ως φράγματα προστασίας. Με τη δημιουργία τεχνητών ακτόλιθων σε ευάλωτες αμμώδεις παραλίες που επηρεάζονται από τη διάβρωση, επιτυγχάνουμε φιλική προς το περιβάλλον παράκτια βιωσιμότητα ενώ (α) εξοικονομούμε ενέργεια καθώς αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες κανενός τύπου ενέργειας, (β) μειώνοντας τις εκπομπές CO2 καθώς η μέθοδος μας  δεν περιλαμβάνει χρήση τσιμέντου και (γ) οικοδομικά υλικά λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιεί το τοπικό υλικό παραλίας.

Βιβλιογραφία

Saitis G, Karkani A, Koutsopoulou E, Tsanakas K, Kawasaki S, Evelpidou N. Beachrock Formation Mechanism Using Multiproxy Experimental Data from Natural and Artificial Beachrocks: Insights for a Potential Soft Engineering Method. Journal of Marine Science and Engineering. 2022; 10(1):87. https://doi.org/10.3390/jmse10010087

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Ημέρα χαράς για αρκετούς μαθητές που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θριάμβευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια, όπου για ακόμα μία χρονιά, οι πρώτοι των πρώτων είναι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ. Από τους πρώτους, είναι ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Νίκος Παρασκάκης που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια, γράφοντας στη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Ημέρα χαράς για αρκετούς μαθητές που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θριάμβευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια, όπου για ακόμα μία χρονιά, οι πρώτοι των πρώτων είναι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ. Από τους πρώτους, είναι ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Νίκος Παρασκάκης που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια, γράφοντας στη […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο