Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025, ο Επίκουρος Καθηγητής Διονύσης Ξενάκης (Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας) συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνελ για «την Οικονομία των Δεδομένων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό» («The Data Economy & Digital Transformation: Unlocking New Opportunities») στα πλαίσια του online συνεδρίου «Total Digital Transformation & AI World: Building the Digital Tomorrow!». Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων καθώς και μίας πληθώρας κορυφαίων φορέων της οικονομίας (ΕΕΚΤ, GRECA, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, ΣΕΔΕ), ενώ σε αυτή συμμετείχαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πρόεδροι συνδέσμων, στελέχη της βιομηχανίας, φοιτητές/φοιτήτριες και εκπρόσωποι φορέων.
Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του, ο Δρ. Ξενάκης παρέθεσε τα βασικά σημεία μίας σειράς πρόσφατων Ευρωπαϊκών Αποφάσεων, Οδηγιών και Κανονιστικών Πλαισίων προς την Δίδυμη Μετάβαση (EU Green Deal, Updated EU Industrial Strategy, Digital Decade Policy Programme, EU Data Act, AI Act) ενώ ανέλυσε την απαραίτητη τεχνολογική στοίβα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, ανέδειξε τις κύριες διαφορές μεταξύ της 4ης και 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0/5.0), παραθέτωντας στοιχεία πρόσφατων οδηγιών της ΕΕ, οι οποίες αναδεικνύουν ότι το Industry 4.0 εστιάζει στην παραγωγικότητα και τις τεχνολογικές λύσεις, ενώ το Industry 5.0 εστιάζει στις εφαρμογές και στις μετρικές στόχους (KPIs) προς την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα. Στο τρίτο σκέλος της ομιλίας του, ο Δρ. Διονύσης Ξενάκης παρέθεσε συγκεκριμένες τάσεις στα πλαίσια της 5ης βιομηχανικής επανάστασης δίνοντας έμφαση α) σε επιχειρηματικά μοντέλα υπηρεσιοποίησης, π.χ., Asset-as-a-Service, Robot-as-a-Service, β) στην οικονομία των δεδομένων στη βιομηχανική αλύσιδα αξίας (εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολλάρια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), και γ) στην αναγκαιότητα ανάπτυξης και ενσωμάτωσης μοντέλων επεξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης (explainable AI – XAI) σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδύσεις σε ΑΙ διπλασιάζονται κάθε 5 έτη ενώ η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ΑΙ μειώνεται κατά περίπου 10% κατά το ίδιο διάστημα.
Στο τέταρτο σκέλος της ομιλίας του ο Δρ. Ξενάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που έχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες τάσεις και πρακτικές προς τον μετασχηματισμό της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από δράσεις εμπέδωσης της συνέργειας με τον Ιδιωτικό Τομέα και τη Βιομηχανία, την ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων και τη Μεταφορά Τεχνογνωσίας, καθώς και την Εφαρμοσμένη Έρευνα, την Καινοτομίας και την Επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Ξενάκης ανέδειξε πως όλα τα ανωτέρω υπηρετούνται σταθερά τόσο από τις υπάρχουσες όσο και από τις νέες δομές του ΕΚΠΑ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νέα Τμήματα στο Συγκρότημα Ευρίπου, στο κέντρο δια βίου μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και το κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ. Την ομιλία του έκλεισε παρουσιάζοντας α) συγκεκριμένες δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με τη Βιομηχανία, ιδιαίτερα στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασία μεταξύ ΕΚΠΑ και Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), β) πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα της ερευνητικής του ομάδας X-TREND στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ, και γ) σχετικών ερευνητικών δράσεων τις οποίες η ερευνητική ομάδα X-TREND συντονίζει ή συμμετέχει σε αυτές (SOVEREIGN, ELIXIRION, OPTIMIST).
Στο συνέδριο συμμετείχε ως ομιλήτρια η κα Ανδριάνα Παπακωνσταντίνου, από το Τμήμα Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων της Εταιρείας Αξιοποίησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κα Παπακωνσταντίνου τόνισε τη σημασία της σύνδεσης των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια, μέσα από δράσεις που χρηματοδοτούν την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, ανέδειξε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν συμμετέχοντας σε δομές όπως θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, hubs και προγράμματα mentoring, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών φορέων. Τέλος, ανέδειξε ότι μέσω των Γραφείων Υποστήριξης Χρηματοδοτήσεων, μπορούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, καθώς και ότι η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Smartpress, την εκδήλωση εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 μοναδικοί χρήστες διαδικτυακά.
Η πλήρης αντζέντα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη εδώ.
Η μαγνητοσκόπηση της παρουσίασης του κ. Ξενάκη είναι διαθέσιμη εδώ.
Η μαγνητοσκόπηση της παρουσίασης της κας. Παπακωνσταντίνου είναι διαθέσιμη εδώ.
Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην εκδήλωση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη της διεπιστημονικότητας του προγράμματος σπουδών και της εξωστρέφειας των νέων Τμημάτων του Συγκροτήματος Ευρίπου ΕΚΠΑ, καθώς και την κοινοποίηση βημάτων προς τον γενικότερο μετασχηματισμό του ΕΚΠΑ υπό το φως των νέων προκλήσεων που συνοδεύουν την ψηφιακή, βιώσιμη και ανθεκτική μετάβαση της Κοινωνίας μας.