Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α.: Συμμετοχή του Αν. Καθηγητή Γεώργιου Αλεξανδρόπουλου και της ερευνητικής ομάδας του Ε.Κ.Π.Α. NOESYS στα έργα SNS JU “TERRAMETA” και “6G-DISAC”

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών μαζί με την ερευνητική του ομάδα Ευφυών Ασύρματων Συστημάτων και Αλγορίθμων Επεξεργασίας Πληροφορίας (NOESYS) συμμετέχουν στα έργα SNS JU “TERRAMETA” και “6G-DISAC”. Εκτός από επιστημονικός υπεύθυνος των δύο έργων, από πλευράς του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Αλεξανδρόπουλος εκτελεί χρέη τεχνικού διαχειριστή στο έργο TERRAMETA και χρέη διαχειριστή της διάχυσης των αποτελεσμάτων στο έργο 6G-DISAC.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη συνάντηση προόδου για τον πρώτο ετήσιο κύκλο εργασιών του SNS JU έργου TERRAMETA (https://terrameta-project.eu/) στις εγκαταστάσεις του Interdisciplinary Centre for Security, Reliability and Trust (SnT) του University of Luxembourg.

terrameta Photo 1
terrameta Photo 2

Το έργο TERRAMETA επικεντρώνεται στην τεχνολογία των επαναδιαμορφώσιμων επιφανειών μετα-ϋλικών για τη ζώνη συχνοτήτων THz και στην αποδοτική ενσωμάτωσή τους στα μελλοντικά ασύρματα δίκτυα 6G, επιτρέποντας ποικίλες μελλοντικές εφαρμογές με αυξημένες απαιτήσεις σε ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, ενεργειακή αποδοτικότητα, αξιοπιστία επικοινωνίας, εντοπισμό και παρακολούθηση θέσης, 3D αναπαράσταση και αποτύπωση, επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ιδιωτικότητας πληροφορίας (πχ, XR, V2X, backhauling, industry 5.0, digital twins, remote surgery και smart buildings).

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα, 17/01/2024, η τριήμερη συνάντηση εκκίνησης εργασιών του νέου SNS JU έργου του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο 6G-DISAC (https://www.6gdisac-project.eu/) στις εγκαταστάσεις του CEA-Leti στη Grenoble, Γαλλία.

Το έργο 6G-DISAC επικεντρώνεται σε τεχνολογίες και συστήματα επικοινωνιών 6G με ενσωματωμένες δυνατότητες ανίχνευσης (sensing), οραματιζόμενο μελλοντικά δίκτυα που όχι μόνο υλοποιούν ασύρματες επικοινωνίες υψηλών επιδόσεων, αλλά και παρέχουν υψηλής ευκρίνειας δυνατότητες ασύρματης ανίχνευσης του περιβάλλοντος που επιχειρούν, εντοπίζοντας και παρακολουθώντας συνδεμένους χρήστες καθώς και παθητικές συσκευές και αντικείμενα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποβοήθηση της ανίχνευσης και/ή βελτίωση των λειτουργιών επικοινωνίας. Το έργο υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση με μεγάλο αριθμό συνδεδεμένων χρηστών ή/και παθητικών αντικειμένων και θα βασιστεί σε μια ευρέως κατανεμημένη έξυπνη υποδομή συμβατή τόσο με τους περιορισμούς του πραγματικού κόσμου όσο και με τις απαιτήσεις ευελιξίας των μελλοντικών ασύρματων δικτύων. Περισσότερες πληροφορίες για το τεχνικό περιεχόμενο του έργου και τις εφαρμογές τεχνολογιών 6G για ταυτόχρονη επικοινωνία και ανίχνευση παρουσιάζονται στο: https://arxiv.org/pdf/2402.11630.pdf.

Photo

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN