Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tο Tμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ φιλοξένησε την 5η συνάντηση του Ιnternational Network on Digital Labor (INDL) με τίτλο Features and Futures of Digital Labor

Από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2022, το Tμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ φιλοξένησε την 5η συνάντηση του International Network on Digital Labor (INDL). Το συνέδριο είχε τίτλο Features and Futures of Digital Labor και συγκέντρωσε ερευνητές και ερευνήτριες από την Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική. Με παράλληλες συνεδρίες και χρόνο για χαλαρή συζήτηση στον φιλόξενο χώρο των Προπυλαίων, το συνέδριο συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ερευνητών και ερευνητριών και στο σχεδιασμό καινοτόμων ερευνητικών πρωτοβουλιών. Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά και οι μορφές της ψηφιακής εργασίας, η διάδοση της εργασίας σε πλατφόρμες, οι νέες μορφές συλλογικής δράσης που αναδύονται στον ψηφιακό χώρο, οι προσπάθειες νομικής ρύθμισης της ψηφιακής εργασίας και της εργασίας σε πλατφόρμες και οι θεωρητικές προκλήσεις που θέτει το ψηφιακό πλαίσιο στην παραδοσιακή πολιτική οικονομία. Όπως διαπίστωσαν και οι συμμετέχουσες/ντες, πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο που επιχείρησε να καλύψει ένα τόσο μεγάλο θεματικό εύρος και να συνδυάσει με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο την Κοινωνιολογία της Εργασίας με τις Ψηφιακές Σπουδές.

Ερευνητές και ερευνήτριες με σημαντικό έργο στον χώρο της ψηφιακής εργασίας είχαν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες του συνεδρίου: H Paola Tubaro, διευθύντρια ερευνών στην Κοινωνιολογία και την Τεχνολογία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS)· ο Antonio Aloisi, καθηγητής ευρωπαϊκού και συγκριτικού εργατικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης· η Uma Rani, οικονομολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια του Ερευνητικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO)· ο Otto Kässi, οικονομολόγος, ερευνητής στο Turku Centre for Labour Studies και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Oxford Internet Institute· η Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ).

IMG 2165

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, το τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και το εργαστήριο DiPLab (Digital Platform Labor) του πανεπιστημίου Telecom Paris, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η πραγματοποίησή του έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη προπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητριών του τμήματος Κοινωνιολογίας, οι οποίες διεκπεραίωσαν μεθοδικά αποτελεσματικά όλες της εργασίες της γραμματειακής, τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης του εγχειρήματος.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN