Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνα Γογγάκη μιλάει για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων

Η Κωνσταντίνα Γογγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, παρουσίασε την εισήγηση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η σπουδαία στιχουργός με τα λαβωμένα φτερά» στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων με θέμα: «Ο ρόλος των γυναικών της καθ’ ημάς Ανατολής στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας», Σάββατο 24/9/2022.

Untitled 4

Περίληψη
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (1893-1972) υπήρξε πρωτοπόρος Ελληνίδα στιχουργός, η οποία γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, αλλ’ αναγκάστηκε να προσφύγει στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Σε μια εντελώς ανδροκρατική και δύσκολη για την αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας της γυναίκας, εκείνη αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Η εργασία εστιάζεται στις δραματικές στιγμές της προσφυγιάς της, αλλά και στην επίπονη προσπάθειά της να επιβιώσει. Η ίδια υπήρξε μια παρουσία δυναμική, με ειλικρίνεια, με το θάρρος της γνώμης της, και με μια έντονη ποιητικότητα. Άρχισε να γράφει στίχους θάβοντας μέσα σε αυτούς τον πόνο του ξεριζωμού, τους οικείους που πρόωρα έχασε, την ωμότητα του άδικου διωγμού, αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τις πικρές αναμνήσεις και να ζήσει. Η μοίρα, ωστόσο, την τσάκισε με την τραγική απώλεια της κόρης της, μένοντας με λαβωμένα τα φτερά. Η χαρτοπαιξία υπήρξε η νοσηρή φυγή της, τροφοδοτώντας έναντι ευτελούς οικονομικής αμοιβής πολλούς επώνυμους συνθέτες της εποχής της με αριστουργηματικά τραγούδια. Έφυγε φτωχή, αφήνοντας όμως πίσω της στίχους ωραίους και δωρικούς, που τροφοδότησαν το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι του 20ού αιώνα, και εξιστόρησαν την σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα μετά το ’50.

Βλ. επίσης: https://hub.uoa.gr/woman-role-conference/

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN