Το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Μουσειακές Σπουδές», μια σύμπραξη ΕΚΠΑ – ΠΑΔΑ παρέδωσαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά κυρίως στον άνθρωπο και στην κοινωνία μια μοναδική ψηφιακή έκθεση που μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην διαμόρφωσης της ιατρικής εκπαίδευσης και στην χάραξη της υγειονομικής πολιτικής στην χώρα μας, από το 1837 έως σήμερα.
Η επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης «Ἄλγους Ἴασις: η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών παρουσία πλήθους κόσμου από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος ενώ για την έκθεση μίλησαν ο Αναπλ. Καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, η Δρ.-ΕΔΙΠ Αικατερίνη Δερμιτζάκη και η Ιστορικός της Επιστήμης, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Δ.Π.Μ.Σ. “Μουσειακές Σπουδές” Ελευθερία Τριποτσέρη όπου και αναφέρθηκαν στην μουσειολογική μελέτη της έκθεσης, η Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής Μαριάννα Καραμάνου που ως Επιστημονικός Σύμβουλος της Έκθεσης παρουσίασε την ψηφιακή έκθεση ενώ ο τ. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης μετέφερε στο κοινό το μέλλον της Ιατρικής Σχολής. Στην στρογγυλή τράπεζα των ομιλητών προήδρευσαν ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Γεώργιος Ανδρούτσος, η Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής Έφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Γεώργιος Παναγιάρης.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Με ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της ψηφιακής έκθεσης «Άλγους Ίασις: η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση».
Η Ιατρική Σχολή -του τότε Οθώνειου Πανεπιστημίου- ιδρύθηκε πριν από περίπου 185 χρόνια με έμβλημα τον θεό Ασκληπιό. Το νέο αυτό ίδρυμα αποτελούσε για πολλές δεκαετίες τον μοναδικό πανεπιστημιακό θεσμό στη χώρα. Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 καλύτερων Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη.
Με αφορμή τη σημαντική αυτή πορεία της Σχολή μας, ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής και το Διίδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειακές Σπουδές», η ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Άλγους Ίασις: η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση».
[…]
Η ανάδειξη της ιστορίας μας είναι βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και γενικότερα για την ασφαλή πορεία μας σε ένα καλύτερο μέλλον!
Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους βασικούς συντελεστές της ψηφιακής έκθεσης με τίτλο «Άλγους Ίασις: η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση».
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ την Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής κ. Μαριάννα Καραμάνου, τόσο για τη σημερινή πρωτοβουλία, όσο και για άλλες αντίστοιχες και επίσης πολύ σημαντικές. Επίσης, να συγχαρώ τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου μας, τον καθηγητή Θεόδωρο Παπαιωάννου για τη σημαντική προσφορά του Εργαστηρίου, καθώς και το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Μουσειακές Σπουδές», που οργανώνεται από τα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος τού Πανεπιστημίου μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μας κ. Ιωάννη Παπαδάτου, τον οποίο επίσης ευχαριστώ θερμά. Τέλος, το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου μας που υπό τη διεύθυνση του αν. καθηγητή κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη τροφοδότησε για άλλη μια φορά με πολύτιμα τεκμήρια την έκθεση.
Με το έργο και τις δράσεις σας, όπως η σημερινή, συμβάλλετε σημαντικά στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και παράλληλα διατηρείτε την παράδοση της Σχολής μας στην εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων, σημαντικών δράσεων και γενικότερα κοινωνικών παρεμβάσεων!
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διαχρονικούς συντελεστές στη δημιουργία και ανάπτυξη του Εργαστηρίου Ιστορία της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής και με αυτή την ευκαιρία έχουμε ετοιμάσει κατ’ αρχάς ένα αναμνηστικό μετάλλιο ως αναγνώριση του έργου και της συνεχιζόμενης προσφοράς στον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Ανδρούτσο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε και ο τέως πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Πέτρος Σφηκάκης, επί της προεδρίας του οποίου ξεκίνησε αυτό το project. Αναφέρθηκε στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα στην Ιατρική και στο νέο Κέντρο Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακρίβειας, ως δύο παραδείγματα του μέλλοντος της Ιατρικής Σχολής.
Στην Αντιφώνηση της εκδήλωσης συμμετείχαν: ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Δ/ντής του Δ.Π.Μ.Σ. «Μουσειακές Σπουδές», Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Παπαδάτος και ο Γενικός Δ/ντής της Genesis Pharma Greece and Interanational Operations, Νίκος Γκολφάκης.
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος- ANT1.
Η ψηφιακή έκθεση είναι ελεύθερη και προσβάσιμη για το κοινό στον ιστότοπο: iasis.med.uoa.gr