Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο ελληνικός κόσμος και η Ινδία: Ιστορία, πολιτισμός και εμπόριο από την ελληνιστική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή (4ος αι. π.Χ. – 18ος αι. μ.Χ.)», που έλαβε χώρα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), στο Νέο Δελχί (περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο βλ. https://hub.uoa.gr/the-greek-world-and-india-conference/). Το Συνέδριο χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας, ενώ παρέστησαν εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία Δημήτριος Ιωάννου. Εκ μέρους των Ινδικών Αρχών παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός πολιτισμού και εξωτερικών Meenakshi Lekhi και η Πρύτανης του JNU Santishree Dhulipudi Pandit.
Το Πανεπιστήμιό μας εκπροσώπησαν η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Θεοδώρα Αντωνοπούλου, η οποία προήδρευσε συνεδρίασης του Συνεδρίου, ο τ. Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, που συμμετείχε ως ομιλητής με θέμα «Commercial Routes between India and the Mediterranean and the Muziris Papyrus (SB XVII 13167)», ο επίκ. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Γεώργιος Πιτσινέλης, που συμμετείχε ως ομιλητής με θέμα «The Reception and the Role of Light in the Byzantine and Hindu Religious Traditions», και ο δρ. Δημήτριος Βασιλειάδης, διδάσκων την ινδική γλώσσα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής με θέμα «Greek and Indian Inter-religious Contacts in the Post-Alexandrian Era».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε στους χώρους του JNU ψηφιακή έκθεση των μικρογραφικών του σπάνιου εικονογραφημένου βυζαντινού χειρογράφου (14ου αι.), που περιέχει το Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο οποίο περιγράφονται και απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή του Αλεξάνδρου, την πορεία του στην Ασία και το ταξίδι του στην Ινδία.
To Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, στη βιβλιοθήκη του οποίου φυλάσσεται το χειρόγραφο, προέβη πρόσφατα σε πιστή αναπαραγωγή του (facsimile), που προλογίζουν η Καθηγήτρια Θεοδώρα Αντωνοπούλου, μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, και ο Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς. Αντίγραφο του τόμου αυτού, που παρουσιάστηκε δημοσίως για πρώτη φορά στην εν λόγω έκθεση, επιδόθηκε κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης στην παριστάμενη Υφυπουργό της Ινδικής Κυβέρνησης, ενώ για το εκδοτικό αυτό εγχείρημα του Ινστιτούτου μίλησε σχετικά η κα Αντωνοπούλου.