Από τις 12 Απριλίου 2023 και κάθε μέρα, μεταξύ 8:45 και 9:00, προβάλλονται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων 100 ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν από 100 πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας με θέμα την Καταστροφή του 1922.
Το ’22, το 1922, αποτελεί σημείο καμπής για τον ελληνισμό. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας από κοινού με την Ομάδα Ψηφιακής Αφήγησης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, απαντώντας σε κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφουγκράστηκε με ψηφιακά μέσα το συναίσθημα που διακατέχει ένα μέρος τουλάχιστον από τους πολίτες αυτής της χώρας 100 χρόνια μετά.
Επτά επιμορφωμένα στην Ψηφιακή Αφήγηση μέλη του Συλλόγου εμψύχωσαν 100 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας διαφόρων ηλικιών και όχι αποκλειστικά απογόνους Μικρασιατών, ώστε να αφηγηθούν με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, 100 προσωπικές ιστορίες για το ’22 επαυξημένες-εμπλουτισμένες με εικόνες και μουσική της επιλογής τους.
Οι ψηφιακές αυτές αφηγήσεις σε μορφή βίντεο διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 3,5 λεπτών, υλοποιήθηκαν ως επί το πλείστον μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ομάδας του κύκλου ιστορίας. Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από κλίμα εμπιστοσύνης, διαθεσιμότητα αφήγησης και ακρόασης, όπου η ανάκληση εμπειριών, βιωμάτων, ακουσμάτων και εγκιβωτισμένων αναπαραστάσεων στο εδώ και τώρα γίνεται με τη συνεργασία του εμψυχωτή. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια “κατασκευή”, η οποία διατρέχει πολλά αισθητηριακά κανάλια, καλώντας τον δημιουργό να αποτυπώσει στην αφήγηση το περιεχόμενο του εσωτερικού του κόσμου σχετικά με το ’22.
Συγχρόνως, οι άνθρωποι αυτοί, μέσω της διαδικασίας της Ψηφιακής Αφήγησης, τόνωσαν δεξιότητες, όπως η Ενσυναίσθηση, η Εμβάθυνση στον εαυτό, η Ανθεκτικότητα, η Οργανωτική Ικανότητα, η Συνεργασία, η Επικοινωνία, η Δημιουργικότητα, και γενικά οι δεξιότητες του 21ου αιώνα, δηλαδή οι δεξιότητες Ζωής, οι Ήπιες δεξιότητες, οι Τεχνολογικές και οι Ψηφιακές.
Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ και ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων με το αφιέρωμα αυτό συμβάλλουν όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης και την ενημέρωση των νεότερων γενιών Ελλήνων, αλλά και στην συμπερίληψη του κοινού στο ίδιο το τηλεοπτικό προϊόν, με έναν δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο.
Οι ψηφιακές αφηγήσεις, εκτός από το καθημερινό σταθερό ραντεβού των 8:45 με 9:00 προβάλλονται και εμβόλιμα, όταν υπάρχει η δυνατότητα από τη ροή προγράμματος.