Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο ιστοχώρος Liberal.gr δημοσίευσε στις 12 Δεκεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Η ποιότητα της ανάκαμψης το ζητούμενο του 2022“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Όμως το θέμα που αναφύεται είναι η ποιότητα της ανάκαμψης. Η φάση της οικονομικής επέκτασης που ξεκίνησε το 3ο τρίμηνο του 2020, στηρίχθηκε σε ένα πολύ πετυχημένο μείγμα εσωτερικής και εξωτερικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής η οποία θα αρχίσει να αποσύρεται το 2022. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές (κυρίως στο εσωτερικό) εναντίον της επιστροφής της δημοσιονομικής και νομισματικής κανονικότητας αλλά παράλληλα ακούγονται (κυρίως στην Ευρώπη) και φωνές υπέρ της επιστροφής στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Τρεις παράγοντες θα προσδιορίσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022: η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, οι συνολικές επενδύσεις και η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έτσι θα επιτευχθεί μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος για να επανέλθει σε θετικά επίπεδα το 2023, με έναν πληθωρισμό που θα κινηθεί γύρω στο 2% υπό την επίδραση κυρίως του ενεργειακού κόστους που θα συνεχίσει και το πρώτο εξάμηνο του 2022 να ασκεί αυξητικές επιδράσεις.

Η επίδραση της Όμικρον μπορεί να αποτιμηθεί μέσα από τέσσερα πιθανά σενάρια: Στα πρώτα δύο πιο πιθανά (40% πιθανότητα το καθένα συμφώνως με διεθνείς εκτιμήσεις) θα εντάσσαμε την προοπτική η Όμικρον να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές της Delta και στο δεύτερο είναι να έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα αλλά ηπιέστερα συμπτώματα. Συνεπώς κατά 80% στο 2022 θα έχουμε μία εξέλιξη όπως αυτή που περιγράφουμε παραπάνω. Το υπόλοιπο ποσοστό το καταλαμβάνουν εκδοχές τις πραγματικότητας που συνδέονται με υψηλότερες αρνητικές επιπτώσεις.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι για την ελληνική οικονομία έτος με ισχυρή ανάπτυξη με δυναμικά χαρακτηριστικά. Για να εξασφαλιστεί όμως φαίνεται ότι δεν θα είναι αρκετή η άσκηση της συνεπούς δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Το κρίσιμο θέμα θα είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αφού γνωρίζουμε ότι θα λειτουργεί ο επερχόμενος ανασχετικός παράγοντας της πολιτικής αστάθειας (εκλογές το 2023) θα πρέπει να αντισταθμιστεί με μία ισχυρή μεταρρυθμιστική πολιτική που θα κινητοποιήσει την ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία και έτσι θα σφραγιστεί και η κατεύθυνση του μέλλοντος.“

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: Liberal.gr, 12 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN