Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 27 Δεκεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Η Αξία των Προβλέψεων της Όμικρον“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Στην περίπτωση της Όμικρον τα σενάρια επικεντρώνονται γύρω από τη φύση της μετάλλαξης και αναφέρονται στο πόσο εύκολα μεταδίδεται και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Έχουμε καταλήξει ότι πρόκειται για μία ταχύτατα μεταδιδόμενη μετάλλαξη. Τα υγειονομικά αποτελέσματά της όμως είναι νωρίς να τα εκτιμήσουμε. Έτσι κινούμεθα σε μία περιοχή αυξημένης αβεβαιότητας με τρία πιθανά σενάρια: οι επιπτώσεις να είναι παρόμοιες με τη Δέλτα, να είναι ελαφρότερες και να είναι βαρύτερες.

Και τα τρία σενάρια έχουν δύο εκδοχές: να οδηγηθούμε σε βαριές αποφάσεις περιορισμού της λειτουργίας της οικονομίας ή να οδηγηθούμε σε ελαφρότερες εκδοχές. Βλέπετε, η εκδοχή του καλού σεναρίου της μη λήψης περιοριστικών μέτρων έχει ήδη βγει από το τραπέζι.

Συνεπώς έχουμε ήδη, τουλάχιστον έξι πιθανές μελλοντικές διαδρομές στις οποίες μπορεί να κινηθούμε. Το εάν όμως μία οικονομία θα ακολουθήσει τον δρόμο των βαρύτερων ή ελαφρότερων «οικονομικών» περιορισμών θα εξαρτηθεί από την έκταση του εμβολιασμού (αριθμός δόσεων, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης) και από τον βαθμό προετοιμασίας της κοινωνίας: όσες κοινωνίες είχαν ανοίξει παρά πολύ πιθανόν να δεχτούν μεγαλύτερο χτύπημα.

Τέλος θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της πολιτικής διακυβέρνησης και την ποιότητα συνεργασίας πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας. Τέλος θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τα νέα φάρμακα για τον Covid. Εύκολα αντιλαμβάνεται πλέον ο αναγνώστης ότι τα σενάρια του άμεσου μέλλοντος είναι ένα γινόμενο των έξι βασικών σεναρίων πολλαπλασιαζόμενο με το πλήθος των εκδοχών που αφορούν την έκταση του κλεισίματος των οικονομιών.

Το τι θα γίνει όμως στην οικονομία τελικά θα εξαρτηθεί από δύο επιπλέον παράγοντες: τη στάση των Κεντρικών Τραπεζών και την εξέλιξη του πληθωρισμού (που είναι αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη). Ειδικά ο πληθωρισμός λειτουργεί αντίστροφα. Όσο δηλαδή περισσότερο κλείνει μία οικονομία τόσο μειωμένες πιέσεις εξασκούνται στον πληθωρισμό και το αντίστροφο στην περίπτωση ανάκαμψης στην οικονομία.”

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 27 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN