Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [15:00]

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [15:00]

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Εμμανουήλ Πιτσινός, Δημήτριος Γκούσκος, Γεωργία Καραλή, Μαρία Τσουμακίδου, Ιωάννα Αναστασοπούλου, Αθανάσιος Σουγλής και Γεώργιος Γιαννούλης.

Εμμανουήλ Πιτσινός, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Καθηγητή του Τμήματος Χημείας

Ο Εμμανουήλ Πιτσινός είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988). Κατά το διάστημα 1988–9 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο The Scripps Research Institute (TSRI, La Jolla, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) υπό την επίβλεψη του Καθ. K.C. Nicolaou, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής του University of California, San Diego. Στο πλαίσιο του διδακτορικού του (PhD), συνέθεσε το άγλυκο τμήμα του ενδιινικού φυσικού αντικαρκινικού αντιβιοτικού Calicheamicin (το οποίο απετέλεσε το κυτταροτοξικό τμήμα του αντικαρκινικού συζεύγματος αντισώματος-φαρμάκου Mylotarg®), συμβάλλοντας έτσι στην πρώτη ολική του σύνθεση (ένα επίτευγμα το οποίο παρομοιάστηκε με την κατάκτηση του “όρους Έβερεστ της συνθετικής οργανικής χημείας”). Παράλληλα, συνεισέφερε στη σύνθεση υδατοδιαλυτών παραγώγων του κλινικά χρησιμοποιούμενου αντικαρκινικού φαρμάκου Taxol®. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του (1994), με την υποστήριξη ενός ανταγωνιστικού Marie Curie Research Training Grant που έλαβε, συνεργάστηκε για δύο έτη (1997–9) με τον Καθ. J.-M. Lehn (Nobel Χημείας, 1987) στην παρασκευή και μελέτη υπερμοριακών συστημάτων (Université Louis Pasteur, Strasbourg, Γαλλία). Το 1999 εκλέχτηκε Εντεταλμένος Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου από το 2008 έως σήμερα διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών. Ως ανεξάρτητος ερευνητής, ασχολήθηκε κυρίως με τη σύνθεση και τη μελέτη διαφόρων φυσικών προϊόντων, τα οποία αναστέλλουν σημαντικές βιοχημικές οδούς (π.χ., HIF-1α, N-SMase, Hedgehog) και παρουσιάζουν βιολογικό / φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Το 2009, υπήρξε Επισκέπτης Συνεργάτης του Καθ. E.-I. Negishi (Nobel Χημείας, 2010) στο Purdue University (West Lafayette, ΗΠΑ) με την υποστήριξη του “H. C. Brown DistinguishedProfessor Fund” και από το 2015 είναι Επισκέπτης Ερευνητής στο W. M. Rice University (Houston, ΗΠΑ). Έχει καθοδηγήσει την εκπόνηση τριών διδακτορικών διατριβών και μιας μεταπτυχιακής εργασίας. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει πενήντα επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά εγνωσμένου κύρους (ORCID: 0000-0003-0626-0578) και οκτώ διπλώματα ευρεσιτεχνίας (επτά διεθνή).
[e.pitsinos@inn.demokritos.gr]

Δημήτριος Γκούσκος, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 

O Δρ. Δημήτρης Γκούσκος, γεννημένος στην Αθήνα το 1968, έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ από το 2006 υπηρετεί στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ όπου διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και έχει επιβλέψει σειρά πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών καθώς και 4 ολοκληρωμένες διδακτορικές διατριβές. Έχει συγγράψει 3 μελέτες για διεθνείς οργανισμούς και έχει δημοσιεύσει άνω των 100 εργασίες με διαδικασία κρίσης που έχουν συγκεντρώσει άνω των 1.000 αναφορές. Είναι Editor-in-Chief του περιοδικού International Journal of Electronic Governance και Editorial Board Member του περιοδικού Government Information Quarterly. Έχει συνεργαστεί ως Επικεφαλής Εθνικός Ερευνητής για την Ελλάδα με την Open Government Partnership, ως Σύμβουλος Τεχνολογίας και Καινοτομίας με την UN Economic and Social Commission for Western Asia, ως Συν-συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα με τον Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών ΕΕΛ/ΛΑΚ, ως Συντονιστής Εκπαιδευτικών Δράσεων με το Έργο WeOpenGov, EEA Grants και ως Ειδικός Σύμβουλος με την ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων ΥΠΟΙΚ και την ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΕΣΔΔΑ. Είναι Μέλος του Συμβουλίου του CIVIS Hub 4 Cities, Spaces, and Mobility, Συντονιστής του CIVIS Blended Intensive Program Child, Migrant, Refugee Voices for Viable Cities, Επιστημονικά Υπεύθυνος εκ μέρους του Ε.Κ.Π.Α. για το  Jean Monnet Policy Network PolyCIVIS: Confronting the Polycrisis in Europe and Africa, Συντονιστής του έργου Seed Funding LocalPart: local and translocal African and European traditions of public participation and civic engagement to prevent and mitigate crises,  και Υπεύθυνος της δράσης Νέα Ψηφιακά Αγαθά, Έχοντες και Μη Έχοντες για το έργο JustReDi Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών. Εργάζεται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά και από το 2003 είναι πατέρας.
[gouscos@media.uoa.gr]

Γεωργία Καραλή, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών

Η Γεωργία Καραλή έλαβε το πτυχίο της καθώς και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στα Istituto per le Applicazioni del Calcolo (Ρώμη, Ιταλία), στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς) και Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ). Στη συνέχεια, διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μέχρι και σήμερα.
Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο που περιλαμβάνει εργασίες σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους με κριτές και έχει ενεργή συμμετοχή με διαλέξεις σε πολλά συνέδρια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Έχει διατελέσει Επιστημονική Υπεύθυνη σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα (EU Marie-Curie International Reintegration Grant, EU Marie-Curie International Research Staff Exchange Scheme, Αριστεία Ι, Ερευνώ-Καινοτομώ, ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ Χρηματοδότηση Βασικής Έρευνας). Είναι κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά, έχει διδάξει εκτεταμένο πλήθος μαθημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιβλέψει μεταδιδάκτορες, διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες. Έχει υπάρξει η κύρια διοργανώτρια μεγάλου πλήθους σημαντικών διεθνών συνεδρίων υψηλού κύρους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν διαφορικές εξισώσεις, στοχαστικές διαφορικές εξισώσεις και εφαρμογές.
[gkarali@tem.uoc.gr]

Μαρία Τσουμακίδου, νέος διορισμός σε συσταθείσα προσωποπαγή θέση ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Δρ. Μαρία Τσουμακίδου είναι πνευμονολόγος (2007) και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο ερευνητικό ίδρυμα ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ από το 2019. Έλαβε  πτυχίο Ιατρικής (2000) και διδακτορικό στην Ανοσολογία (2004) από την Ιατρική Σχολή Κρήτης. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Imperial College του Λονδίνου. Ο κύριος στόχος των μελετών της είναι να αποκωδικοποιήσει το φάσμα των κυττάρων που παρουσιάζουν αντιγόνα. Η Δρ. Τσουμακίδου αναδεικνύεται ως ηγέτιδα στον τομέα της στρωματικής ανοσολογίας για την ανακάλυψη ενός νέου υποτύπου ινοβλαστών του πνεύμονα που παρουσιάζουν καρκινικά αντιγόνα και παρέχουν σήματα επιβίωσης στα λεμφοκύτταρα, αμφισβητώντας τη συμβατική υπόθεση ότι οι ινοβλάστες είναι ανοσοκατασταλτικοί. Έχει προτείνει μια νέα θεωρία για την ανοσολογία του καρκίνου, σύμφωνα με την οποία τα CD4 T κύτταρα απαιτούν αλληλεπίδραση με κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνα εντός του ίδιου του όγκου. Οι πρώιμες εργασίες της σχετικά με τα επαγγελματικά αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα αποκάλυψαν νέες λειτουργίες των φλεγμονωδών κυτταροκινών στα δενδριτικά κύτταρα (ΔΚ) και έναν μηχανισμό ανοσολογικής διαφυγής, ο οποίος τώρα θεωρείται θεραπευτικός στόχος. Η τρέχουσα εργασία της οδήγησε στην ανακάλυψη ενός τύπου κυτταρικού θανάτου που εξηγεί τη σπανιότητα των ΔΚ και δοκιμάζει νέες στρατηγικές για την αύξηση της διάρκειας ζωής τους και της αντικαρκινικής ανοσίας. Επίσης ενδιαφέρεται για την μοντελοποίηση των ανθρώπινων ανοσολογικών αντιδράσεων για την ανακάλυψη βιοδεικτών και τον έλεγχο φαρμάκων. Συντονίζει μία διεθνή κοινοπραξία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ηγετών που εργάζονται για την ανάπτυξη των πρώτων βρογχοσκοπικών βιοψιών σε τσιπ και έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 πρωτογενή άρθρα και ανασκοπήσεις ως κύρια συγγραφέας σε περιοδικά υψηλού κύρους. Έχει λάβει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Κλινικής και Ερευνητικής Αριστείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Το εργαστήριό της υποστηρίζεται από διάφορες ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εθνικές πηγές. Το 2023 έλαβε την επιχορήγηση Consolidator από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για την αξιοποίηση των ινοβλαστών που παρουσιάζουν αντιγόνα για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου.
[tsoumakidou@fleming.gr]

Ιωάννα Αναστασοπούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής

[i.anastasopoulou@alawfirm.gr]

Αθανάσιος Σουγλής, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

[asouglis@phed.uoa.gr]

Γεώργιος Γιαννούλης, νέος διορισμός ως Ε.ΤΕ.Π. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Ο Γεώργιος Γιαννούλης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επαγγελματικά, έχει εμπειρία ως προγραμματιστής WordPress και χειριστής 3D εκτυπωτή στο Επιγραφικό Μουσείο Αθήνας, όπου διαχειρίστηκε την ιστοσελίδα του Μουσείου και δημιούργησε 3D μοντέλα. Επίσης, έχει εργαστεί ως Service Desk Analyst στην Protera Technologies και ως IT Support Specialist στην ΕΛΔΥΚ, όπου διαχειρίστηκε δίκτυα υπολογιστών και υποστήριξε χρήστες.
Διαθέτει εξαιρετικές γνώσεις σε HTML, CSS, JavaScript, PHP, WordPress, καθώς και σε εργαλεία γραφιστικής όπως το Adobe Photoshop και Blender. Κατέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το 2020.
[phosphanari@gmail.com]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο