Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

To ΕΚΠΑ διδάσκει ελληνικά σε αμερικανούς φοιτητές | Η Aντιπρύτανις Σοφία Παπαϊωάννου εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το έργο στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο

Μαθήµατα Νέας Ελληνικής Γλώσσας από καθηγητές του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρακολουθούν καθηµερινά δεκάδες φοιτητές στην Αµερική. Οπως ανέφερε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Aντιπρύτανις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Σοφία Παπαϊωάννου, φοιτητές του Πανεπιστηµίου του Σακραµέντο στην Καλιφόρνια διδάσκονται τη Νέα Ελληνική Γλώσσα από πανεπιστηµιακούς και παρακολουθούν καθηµερινά µαθήµατα.

Σύµφωνα µε την κ. Παπαϊωάννου, υπάρχει µεγάλη ζήτηση από Ελληνοαµερικανούς αλλά και από Αµερικανούς φοιτητές και το πρόγραµµα θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάµηνο, ενώ στα σχέδια του ΕΚΠΑ είναι η δηµιουργία αντίστοιχων προγραµµάτων, που θα προσφέρονται και σε άλλα πανεπιστήµια της Αµερικής. Τα µαθήµατα ξεκίνησαν τον περασµένο Σεπτέµβριο, κατά τη διάρκεια του χειµερινού εξαµήνου, και ήδη οι φοιτητές που θέλουν να µάθουν ελληνικά εγγράφονται για να συνεχίσουν, ενώ υπάρχουν πολλές ερωτήσεις από ενδιαφεροµένους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που επιθυµούν να µιλήσουν τη γλώσσα µας.

Οι Ελληνοαµερικανοί µπορεί να είναι τρίτης ή τέταρτης γενιάς, που αισθάνονται υπερήφανοι για την ελληνική κληρονοµιά και θέλουν να µιλήσουν την ελληνική γλώσσα, ενώ και Αµερικανοί έρχονται µε ενθουσιασµό σε επαφή µε τα Νέα Ελληνικά και την ελληνοµάθεια γενικότερα.

Επιδότηση από την Καλιφόρνια

Η ιδέα ξεκίνησε από την Ελληνοαµερικανίδα καθηγήτρια Κατερίνα Λαγός, πρόεδρο του Τµήµατος Ιστορίας του Πανεπιστηµίου του Σακραµέντο. Η κ. Λαγός σε επίσκεψή της στη χώρα µας συναντήθηκε µε την Aντιπρύτανι του ΕΚΠΑ και αναφέρθηκε στην επιθυµία φοιτητών του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια για εκµάθηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Σηµαντικό στοιχείο στην υπόθεση αποτελεί και το γεγονός ότι η κ. Λαγός είναι και στο προεδρείο της Modern Greek Studies Association και αποφασίστηκε να προχωρήσει το πανεπιστήµιο στην οργάνωση του εξ αποστάσεως προγράµµατος.

Η αντικυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, όπως τονίζει η αντιπρύτανης, έσπευσε να αγκαλιάσει αυτό το πρόγραµµα και προσφέρει το ποσό των 1.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που εγγράφεται, προκειµένου να βοηθηθεί µε τα δίδακτρα. «Τα µαθήµατα γίνονται εξ αποστάσεως, αλλά πραγµατοποιούνται ζωντανά», λέει η κ. Παπαϊωάννου, αντιπρύτανης Ακαδηµαϊκών, ∆ιεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Η υλοποίηση της ιδέας αυτής, υπό τη διδασκαλία της Μαρίας Ιακώβου, καθηγήτριας Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, µε ειδικότητα τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ξεκίνησε δυναµικά. Τα µαθήµατα πραγµατοποιούνται καθηµερινά, είτε το πρωί στις 8 είτε το απόγευµα στις 7, προκειµένου να εξυπηρετούν τους Αµερικανούς φοιτητές τα ωράρια. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον των φοιτητών του Πανεπιστηµίου του Σακραµέντο και το πλήθος των ερωτήσεων που κάνουν στο τέλος κάθε µαθήµατος, που υποψήφιοι διδάκτορες αναλαµβάνουν να συνοµιλούν µαζί τους, στο πλαίσιο εργαστηρίου εκµάθησης ελληνικών.

Κυβερνητική στήριξη

Για τον λόγο αυτόν, µάλιστα, υπογράφηκε πριν από µερικές ηµέρες πρωτόκολλο συνεργασίας µεταξύ του ΕΚΠΑ και του υπουργείου Εξωτερικών, προκειµένου το πανεπιστήµιο να αποκτήσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να επεκτείνει την παρουσία του και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Στόχος του ΕΚΠΑ είναι η διάδοση του συγκεκριµένου προγράµµατος, ώστε τα µαθήµατα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας να ταξιδέψουν παντού, καθώς τα µηνύµατα είναι θετικά για την επιθυµία των Αµερικανών αλλά και των Ευρωπαίων να µάθουν τη γλώσσα. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισµού και την από κοινού προσέγγιση της ελληνικής ∆ιασποράς, µε έµφαση στη νέα γενιά, υπέγραψαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, που έκανε λόγο για αξιοποίηση του δικτύου διπλωµατικών αρχών ανά τον κόσµο, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιµος Σιάσος.

Ο κ. Σιάσος δήλωσε: «Πρόκειται για µια πολύ σηµαντική συνεργασία µε το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα προωθήσει από κοινού δράσεις της Πολιτείας µε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για την εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισµού τόσο στους Ελληνες της ∆ιασποράς όσο και σε φιλέλληνες. Επιπλέον, θα συµβάλει στη διασύνδεση των εδρών και των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού µε το πανεπιστήµιο για την προώθηση συνεργειών στον τοµέα των Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, ως το πρώτο και µεγαλύτερο πανεπιστήµιο της χώρας, έχει εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους, οι οποίοι διαµένουν και διακρίνονται σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού».

Νέες πρωτοβουλίες

Οπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών προτίθενται να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνοµάθειας µε τους εξής τρόπους:

Προώθηση προγραµµάτων και δράσεων για την εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισµού από Ελληνες της ∆ιασποράς και φιλέλληνες.
Προώθηση συνεργειών στον τοµέα των ελληνικών σπουδών µέσω της διασύνδεσης του ΕΚΠΑ µε τις έδρες και τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού.
Ενδυνάµωση της σχέσης της επιστηµονικής ∆ιασποράς µε την Ελλάδα, µέσω της δηµιουργίας ψηφιακής πλατφόρµας για τη διασύνδεση των αποφοίτων του ΕΚΠΑ που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
∆ικτύωση Ελλήνων επιστηµόνων εκτός Ελλάδας µε την επιστηµονική κοινότητα του ΕΚΠΑ και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εµπειριών και των δεξιοτήτων τους.

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά, parapolitika.gr

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN