Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκό και Ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με ανεκτίμητο επιστημονικό έργο, σφράγισε με την παρουσία της τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές ως ερευνήτρια, συγγραφέας και πανεπιστημιακός, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στην επιστημονική συγκρότηση της ιστορίας της λατινοκρατίας/βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο ως αυτόνομου γνωστικού πεδίου, ενταγμένου στην Ιστορία της Βενετίας και της Ευρώπης.
Με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών του Aix-en-Provence με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1995), Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-1998) και Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (2009). Η παρουσία της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ταυτίστηκε με τη δυναμική της θητεία στη θέση της Διευθύντριας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και την ακάματη διδακτική, επιστημονική και διοικητική της δράση. Επί 25 έτη υπηρέτησε στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως ερευνήτρια (1969-1979) και στη συνέχεια ως διευθύντρια (1980-1994). Το 1998 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Η θητεία της ολοκληρώθηκε το 2012, ένα χρόνο ύστερα από την εκλογή της ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού [1453-1821]. Με αυτήν την ιδιότητα, ανέλαβε τη θέση της επόπτριας του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και την προεδρία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Με αδιάλειπτη διεθνή επιστημονική παρουσία από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, έχει λάβει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Χρύσα Μαλτέζου εργάστηκε ακούραστα στο απαιτητικό επιστημονικό περιβάλλον της αρχειακής έρευνας, δημιουργώντας κυψέλες μελέτης, καταγραφής, επεξεργασίας, σχολιασμού και έκδοσης σπάνιων πρωτογενών πηγών. Από όλες της τις ιδιότητες, προτιμούσε εκείνην της Δασκάλας. Διδακτικό της εργαλείο ήταν το παράδειγμά της: η ενθουσιώδης δέσμευσή της στην υλοποίηση ερευνητικών στόχων, η πειθαρχία και ο δυναμισμός, η δημιουργική χαρά της ανακάλυψης, η ανιδιοτελής προσφορά, η αφοσίωση και η αγάπη ενέπνευσαν τους μαθητές της, που σήμερα στελεχώνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως δήλωνε σε κάθε ευκαιρία, «στην πραγματικότητα, δασκάλα είμαι». Ως δασκάλα την γνώρισε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, και την αποχαιρετά με την ανάλογη ευγνωμοσύνη, με βαθύ σεβασμό και πραγματική λύπη.