Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο νέος κόμβος επικοινωνίας και ανάδειξης του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου μας, καθώς και ενημέρωσης των πολιτών για διάφορα επιστημονικά ζητήματα https://hub.uoa.gr/, συμπλήρωσε ήδη 2 μήνες λειτουργίας (1/9-1/11/2021). Κατά τη διάρκεια αυτών των 2 μηνών έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 600  άρθρα, με αντίστοιχη συνεχή ροή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΚΠΑ.

Η αρχική σελίδα του HUB θέλουμε να είναι ένα «κέντρο επικοινωνίας», όπου εναλλάσσονται τα σημαντικά νέα ανεξαρτήτου θεματικής, υπάρχει ένα κεντρικό θέμα το οποίο ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια παρουσιάζονται σε στήλες τα πρόσφατα νέα καθώς και οι πρόσφατες προκηρύξεις. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η στήλη «Η φωτογραφία της εβδομάδας» καθώς και το «Ημερολόγιο» με τις δράσεις που διοργανώνονται από το ΕΚΠΑ. Στο ημερολόγιο υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δει ο επισκέπτης και τις ανοικτές προκηρύξεις. Ακολουθούν, ακόμα, οι πρόσφατες παρουσιάσεις και χρονολογικά όλες οι δημοσιεύσεις του HUB, για ευκολότερη αναζήτηση.

Αξίζει να τονίσουμε ξανά τη δυνατότητα άμεσου διαμοιρασμού άρθρου σε κοινωνικά μέσα μέσα από το νέο κόμβο. Στον ιστοχώρο hub.uoa.gr, κάθε άρθρο συνοδεύεται από τη δυνατότητα άμεσου διαμοιρασμού στα εξής κοινωνικά μέσα: Facebook, Twitter και LinkedIn. Στη σελίδα του εκάστοτε άρθρου και στο τέλος του κειμένου υπάρχουν διαθέσιμα τα κουμπιά των παραπάνω social media. Αν είναι επιθυμητός ο διαμοιρασμός τους (share), μπορεί να γίνει η χρήση του κουμπιού (button) του μέσου που θέλουμε να διαμοιραστούμε το άρθρο και μέσω ενός νέου παραθύρου είναι δυνατή η προσθήκη συνοδευτικού κειμένου και η επιβεβαίωση του share αντίστοιχα. Επισημαίνεται πως για να γίνει η παραπάνω διαδικασία στα τρία συγκεκριμένα social media, ο χρήστης πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τους προσωπικούς του λογαριασμούς από τη συσκευή που χρησιμοποιεί.

Παράλληλα, σημειώνουμε και τη δυνατότητα προσθήκης event σε ημερολόγιό σας (Google, iCal, Outlook). Στον ιστοχώρο hub.uoa.gr ο μηχανισμός ημερολογίου των παρουσιάσεων/εκδηλώσεων παρέχει τη δυνατότητα να προστεθεί ειδοποίηση στο προσωπικό ημερολόγιο του χρήστη, ανάλογα με το πρόγραμμα ημερολογίου (client) που χρησιμοποιεί για την αλληλογραφία του: Google calendar για Google Account, iCal για Mac users, Outlook calendar για Microsoft users. Με αυτό τον τρόπο μπορεί μία εκδήλωση/παρουσίαση να αποθηκευτεί στο προσωπικό ημερολόγιο του χρήστη και να ειδοποιηθεί λίγο πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης/παρουσίασης. Επισημαίνεται πως για να γίνει η παραπάνω διαδικασία στα τρία συγκεκριμένα ημερολόγια, ο χρήστης πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τους προσωπικούς του λογαριασμούς από τη συσκευή που χρησιμοποιεί.

Αυτούς τους δύο μήνες τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και χρήσης του HUB διαγράφουν μια ανοδική πορεία, η οποία φανερώνει το ενδιαφέρον που έχει ο ιστοχώρος για την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο. Σε αυτήν την προσπάθεια, κομβικής σημασίας είναι η συμμετοχή και η βοήθεια όλων όσων ήδη ανταποκρίθηκαν και έστειλαν και στέλνουν σχετικό περιεχόμενο, όπως εκδηλώσεις, συνέδρια, ερευνητικά πορίσματα, άρθρα, σημαντικές διακρίσεις, ζωντανές αναμεταδόσεις, ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο, κλινικές μελέτες κ.λπ.

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία, αυτούς τους δύο μήνες λειτουργίας, το HUB αριθμεί περισσότερους από 32.000 μοναδικούς χρήστες, αριθμός που αυξάνεται ακόμα και τώρα που μιλάμε. Από αυτούς, περίπου οι 28.000 είναι από την Ευρώπη, και οι 2.500 από Αμερική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεδομένο ότι το 73,5% των επισκεπτών χρησιμοποιεί το κινητό του για να επισκεφτεί το HUB, ενώ μόλις το 24,8% χρησιμοποιεί σταθερό υπολογιστή και το 1,7% ταμπλέτα. Αυτός είναι και ο λόγος που για τον αρχικό σχεδιασμό επελέγη διεπαφή που να προσαρμόζεται στις κινητές συσκευές και να διευκολύνει την ανάγνωση από αυτές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος παραμονής στις σελίδες του κόμβου είναι περισσότερα από 2 λεπτά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για ενημερωτικές σελίδες!

Σημαντική προσθήκη στο HUB αποτελούν και οι ζωντανές μεταδόσεις των εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube ― γεγονός που διευκολύνει και αυξάνει τις θεάσεις, ενώ πλέον εγκαινιάζεται και η προσθήκη του ενημερωτικού δελτίου (newsletter). Το newsletter θα αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα περιλαμβάνει τα κεντρικά νέα συνοδευόμενα από σημαντικά νέα της εβδομάδας που πέρασαν, όπως αυτά αναρτήθηκαν στον ιστοχώρο του HUB.

Είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτού του νέου κόμβου είναι υπόθεση όλων μας.  Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, λόγω του μεγέθους του Πανεπιστημίου μας, το περιεχόμενο που όλοι και όλες διαθέτουμε, όπως εκδηλώσεις, συνέδρια, ερευνητικά πορίσματα, άρθρα, σημαντικές διακρίσεις, ζωντανές αναμεταδόσεις, ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο κ.λπ., συνοπτικά, να κοινοποιείται εγκαίρως τόσο στο email του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου  mdimop@med.uoa.gr  όσο και στο ειδικό mail του Γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ  news@uoa.gr έτσι ώστε να υπάρχει εκ μέρους της συντακτικής ομάδας η κατάλληλη συνεννόηση και προετοιμασία για την προβολή του. Τα θέματα που κοινοποιούνται προχωρούν σε δημοσίευση, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία, αν χρειάζεται, και πάντα σε συνεννόηση.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN