Νέα & Ανακοινώσεις

Επιτακτική ανάγκη αναπροσανατολισμού των ανθρωπιστικών σπουδών

Επιτακτική ανάγκη αναπροσανατολισμού των ανθρωπιστικών σπουδών
02d1c5920e

Για να γίνουν λειτουργικοί οι αλγόριθμοι απαιτείται μια τεράστια προεργασία από τις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει και αυτή την ευκαιρία.

Άρθρο του Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Γιώργου Στείρη στην huffingtonpost.gr

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στις θέσεις φοιτητών που έμειναν ακάλυπτες. Ειδικότερα, έμειναν κενές 10.831 θέσεις, αρκετές από τις οποίες σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως ανέδειξε ο Απ. Λακασάς, στην Καθημερινή (2/8), περίπου 2.060 θέσεις έμειναν κενές σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα τους και στα ιστορικά Τμήματα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ.

Επίσης, οι βάσεις εισαγωγής σε παραδοσιακά περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική, σημείωσαν μεγάλη πτώση, παρότι οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν διέφεραν αρκετά από τις περσινές. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των μαθητών που επέλεξαν τη θεωρητική κατεύθυνση –αυτοί δηλαδή που στόχευσαν σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών- ήταν φέτος μειωμένος κατά περίπου 4.000. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αναδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης των ανθρωπιστικών σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ.

Όσον αφορά στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι η ύπαρξη της ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής) δημιουργεί, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το εξής ζήτημα: αν ένα Τμήμα ορίσει την ΕΒΕ πάνω από το 1.00, ζητώντας δηλαδή φοιτητές με επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο, μένουν θέσεις κενές· αν την ορίσει κάτω από το 1.00, δεχόμενο και φοιτητές χαμηλότερων επιδόσεων, οι θέσεις καλύπτονται αλλά το επίπεδο πέφτει. Στις σχολές της περιφέρειας οι θέσεις, στην πλειοψηφία των Τμημάτων, δεν καλύπτονται, ακόμα και με το χαμηλότερο συντελεστή της ΕΒΕ.

Η αρρυθμία αυτή οφείλεται και στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιμένει να αγνοεί τις εισηγήσεις των περισσότερων Τμημάτων για τον αριθμό των εισακτέων. Ειδικότερα, κάθε έτος τα Τμήματα εισηγούνται τον αριθμό φοιτητών που θεωρούν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν, ανάλογα με τον αριθμό των διδασκόντων και τις υποδομές τους, ώστε να εξασφαλίζεται ποιοτική διδασκαλία και επιστημονική έρευνα. Και ενώ το Υπουργείο συνήθως σέβεται τις εισηγήσεις των τεχνολογικών σχολών, δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση των ανθρωπιστικών.

Έτσι έχουμε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με διδακτικό–επιστημονικό προσωπικό περίπου 60 πρόσωπα, να υποδέχεται 110 φοιτητές ανά έτος. Από την άλλη το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με παρόμοιο αριθμό διδακτικού-επιστημονικού προσωπικού υποδέχεται 279 φοιτητές ανά έτος· παρότι το ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές σπουδές βαίνει μειούμενο και παρότι η επαγγελματική αποκατάσταση των φιλολόγων είναι σαφώς δυσκολότερη από εκείνη των μηχανικών.

Συνεπώς, οι κενές θέσεις οφείλονται, κατά ένα μέρος, και στο ότι η Πολιτεία επιλέγει να προσφέρει τεράστιο αριθμό θέσεων στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος –επιστημονικός και πρακτικός- που να τον δικαιολογεί.

Είναι, βέβαια, εύκολη λύση να στοιβάζονται εισακτέοι σε Τμήματα που δεν απαιτούνται βαριές υποδομές και πανάκριβος εξοπλισμός. Η αδιέξοδη αυτή πολιτική δυστυχώς υποστηρίζεται και από αρκετούς συναδέλφους μου, οι οποίοι θεωρούν το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο κάτι σαν θέατρο, όπου η επιτυχία κρίνεται από το πόσοι φοιτητές είναι στο κοινό και συνεπώς πιέζουν για πολλούς εισακτέους. Τώρα, τι μάθημα γίνεται με κοινό 500 ατόμων, που αρκετοί κάθονται στο πάτωμα, ποτέ δεν το κατάλαβα. Η ποιότητα δεν συμβιβάζεται με την ποσότητα.

Για να είμαστε τίμιοι, αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία για τις κενές θέσεις σε άλλοτε περιζήτητες σχολές. Προφανώς, η μείωση των μαθητών στα σχολεία και ο ήδη τεράστιος αριθμός πτυχιούχων που επιδιώκουν να εργαστούν στην εκπαίδευση δημιουργούν επαγγελματικό αδιέξοδο, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά. Αν ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά τάξη μειωνόταν, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, θα άλλαζε και η επαγγελματική προοπτική. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Παράλληλα, και τα ίδια τα ΑΕΙ οφείλουν να παραδεχθούν ότι επιβάλλεται από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις της επιστήμης διεθνώς η βαθιά αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών στον ανθρωπιστικό κλάδο.

Τα προγράμματα σπουδών χρειάζεται να επικεντρωθούν στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο: στο πώς, για παράδειγμα, τα κλασικά κείμενα μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, το φύλο, τη δημοκρατία κ.ά.

Επίσης, χρειάζεται να αναδιαμορφώσουν τα προγράμματα σπουδών τους έτσι ώστε να δίνουν περισσότερες πραγματικές –και όχι δυνητικές- επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους τους. Η σχεδόν αποκλειστική σύνδεση των σχολών ανθρωπιστικών σπουδών με την εκπαίδευση είναι σήμερα αδιέξοδη και ανεπίκαιρη. Η σοφή δυνατότητα περί διπλών πτυχίων, που δίνει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, επιβάλλεται να αξιοποιηθεί πάραυτα από τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών. Το να συνδυάζει ο φοιτητής ανθρωπιστικά γράμματα με σπουδές τεχνολογίας ή οικονομικά αποτελεί μια προοπτική με πολλά πλεονεκτήματα.

Προφανώς, τέτοιοι συνδυασμοί προϋποθέτουν την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ανθρωπιστικών σπουδών, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην προσέγγισή τους. Η νέα αυτή πραγματικότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε συγχωνεύσεις Τμημάτων. Είναι αδύνατον τα Τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, με την παρούσα δομή και στελέχωσή τους, να ανταποκριθούν σε διπλά πτυχία, ελληνόφωνα και διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα, θερινά σχολεία και προγράμματα για διεθνείς φοιτητές, ενώ παράλληλα να παράγεται και έρευνα με όρους ανταγωνιστικούς στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η εποχή των μικρών Τμημάτων, που παρήγαγαν εκπαιδευτικούς, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αν θέλουμε να επιβιώσουν οι ανθρωπιστικές σπουδές στην Ελλάδα και να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές, επιβάλλεται να στελεχωθούν άρτια, επιστημονικά και διοικητικά.

Τα ανθρωπιστικά γράμματα επανέρχονται δυναμικά διεθνώς, ως συνέπεια των δομικών αλλαγών στην τεχνολογία. Με απλά λόγια, για να γίνουν λειτουργικοί οι αλγόριθμοι απαιτείται μια τεράστια προεργασία από τις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει και αυτή την ευκαιρία, σε ένα χώρο μάλιστα που διαθέτει ιστορικό πλεονέκτημα.

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου αποκεντρωμένου Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστήριου της Σχολής «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», σε συνεργασία με […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση (ΦΕΚ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ 2505/29-6-2018, τ. Β’) με τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1. – Λογοτεχνία και πολιτισμός 2. – Μετάφραση Στο εν λόγω Πρόγραμμα […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση (ΦΕΚ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ 2505/29-6-2018, τ. Β’) με τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1. – Λογοτεχνία και πολιτισμός 2. – Μετάφραση Στο εν λόγω Πρόγραμμα […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα Βατερά της Λέσβου, μια περιοχή γνωστή για τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά της ευρήματα, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο της επιστημονικής επικαιρότητας, χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις που ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές στο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής. Οι νέες παλαιοντολογικές έρευνες εμπλουτίζουν σημαντικά τη γνώση μας για τα ζώα που έζησαν εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. […]

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται από το 2008 κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Baruch Blumberg που ανακάλυψε την Ηπατίτιδα Β και έλαβε το Νομπέλ για αυτήν την ανακάλυψη το 1976. Τι είναι ηπατίτιδα; Η Ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός οργάνου που είναι μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού μας και βοηθάει μεταξύ άλλων […]

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Για άλλη μια χρονιά, η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνουν τη σταθερή τους υπεροχή και ελκυστικότητα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στις βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται επίσης για τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τα οποία συνεχίζουν να προσελκύουν αριστούχους […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Αρμενία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ ήταν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τη νομική του σύμβουλο […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται από το 2008 κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Baruch Blumberg που ανακάλυψε την Ηπατίτιδα Β και έλαβε το Νομπέλ για αυτήν την ανακάλυψη το 1976. Τι είναι ηπατίτιδα; Η Ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός οργάνου που είναι μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού μας και βοηθάει μεταξύ άλλων […]

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Για άλλη μια χρονιά, η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνουν τη σταθερή τους υπεροχή και ελκυστικότητα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στις βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται επίσης για τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τα οποία συνεχίζουν να προσελκύουν αριστούχους […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Αρμενία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ ήταν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τη νομική του σύμβουλο […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο