Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στον Βοτανικό Κήπο

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του αρμόδιου για τα δάση Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους με την ευκαιρία της απελευθέρωσης των ειδών της άγριας πτυνοπανίδας που κατασχέθηκαν πρόσφατα από τις Δασικές Υπηρεσίες στο παράνομο παζάρι του Σχιστού.

Ο Υφυπουργός συμμετείχε στην απελευθέρωση, μίλησε σε μαθητές σχολείων που επισκέπτονταν τον Βοτανικό Κήπο και παρακολούθησαν την δράση και ξεναγήθηκε από στελέχη του Κήπου. Επισκέφθηκε επίσης τον Σταθμό Βραχείας Φιλοξενίας της ΑΝΙΜΑ που φιλοξενείται στον χώρο.


Ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους” είναι ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κήπος αυτός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε, το 1951, με βάση το κληροδότημα του Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.

Στη μεγάλη έκτασή του, ολοκληρώθηκαν, με την βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας και υπό την εποπτεία του αειμνήστου καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μητράκου, οι εργασίες δημιουργίας και οργάνωσής του, με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Herta Hammerbacher. Με το πέρας της διαμόρφωσης του καλλωπιστικού τμήματος, το 1975, ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Έτσι στην Αθήνα – στην πόλη στην οποία ιδρύθηκε, τον 4ο π.Χ. αιώνα, από τον μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστο, ο πρώτος στον κόσμο Βοτανικός Κήπος αλλά και ο Βοτανικός Κήπος που ίδρυσε, το 1834, ο καθηγητής της Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ν. Fraas στη γνωστή περιοχή της με το όνομα “Βοτανικός” – δημιουργήθηκε τώρα ένας νέος, εντυπωσιακός Κήπος με σημαντικές προοπτικές: ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους”.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παραχώρηση της δασικής έκτασης, από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα, έγινε υπό τον όρο ότι η διαμόρφωση του χώρου του Κήπου δεν θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το φυσικό δασικό τοπίο. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του Κήπου πραγματοποιήθηκε περιορισμένη υλοτόμηση πεύκων, κυπαρισσιών και άλλων δασικών ειδών, δημιουργήθηκε δε στο καλλιεργημένο τμήμα του Κήπου, ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τον Κήπο μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

Βλ. επίσης: http://www.diomedes-bg.uoa.gr/start.html

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN