Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Τελικού Συνεδρίου “Visually Impaired Water polo Spectators-VIWAS”- “Βιωματική περιγραφή του αθλήματος υδατοσφαίρισης σε άτομα με προβλήματα όρασης”-Πρόγραμμα Erasmus+ Sport, με Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου την Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α. Δήμητρα Κουτσούκη.
Το διήμερο συμπόσιο διοργανώθηκε δια ζώσης, 5η–6η Οκτωβρίου 2022, στη Δάφνη-Αθήνα, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α. και το παρακολούθησαν Aκαδημαϊκοί Καθηγητές, επαγγελματίες, φοιτητές/-ήτριες και εκπρόσωποι φορέων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης. Η Καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη παρουσίασε τους στόχους του Προγράμματος Erasmus+ αλλά και τον συντονιστή υλοποίησης του Έργου το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας /Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α.
Παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό, ερευνητικό & κοινωνικό έργο του Εργαστηρίου, που αποτελεί ένα από τα τρία βασικά και ανεξάρτητα Εργαστήρια του Τομέα Θεωρητικών Επιστημών της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α. Οι δραστηριότητες, που αναπτύσσονται, συμβάλλουν: α) στην εκπαίδευση των φοιτητών που εξειδικεύονται στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, την Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή (ΠΚΑ), β) στην εκπαίδευση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών πτυχιούχων ΑΕΙ της Σ.Ε.Φ.Α.Α. αλλά και άλλων συναφών σχολών και τμημάτων της χώρας, γ) στη διεξαγωγή βασικής κι εφαρμοσμένης έρευνας στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου του Εργαστηρίου, δ) στη συνεχιζόμενη επιμόρφωση κι εξειδίκευση των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής (ΚΦΑ), που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν σε ειδικά σχολεία, συλλόγους και άλλες μονάδες ειδικής αγωγής, ε) στην παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, στ) στην εκπόνηση και υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων έρευνας κι επιμόρφωσης στο πλαίσιο ΕΣΠΑ, HORIZON, ERASMUS, κ.ά.
Στη συνέχεια οι εταίροι της σύμπραξης παρουσίασαν τις δραστηριότητες των φορέων τους, υπερδυνάμεις στην παγκόσμια υδατοσφαίριση: Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία. Η Σύμπραξη/Partners σε αυτό το καινοτόμο project (έναρξη-λήξη: 2020-2022) ήταν:
- “Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/NKUA” (Ελλάδα),
- “Κολυμβητικός Όμιλος Αστερίας” (Ελλάδα),
- “Rijeka sports association for people with disabilities” (Croatia),
- “Športno društvo Invalid Ljubljana” (Slovenia),
- “Associazione Euphoria” (Italy).
Ο Οδηγός VIWAS παρουσιάστηκε από τον Δρ. Θωμά Νικοδέλη, ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με βάση τον Οδηγό VIWAS, που αποτελεί τη βασική εφαρμογή του προγράμματος, δίνονται “Κατευθυντήριες Οδηγίες για το πώς να κάνετε μια ακουστική περιγραφή της υδατοσφαίρισης για άτομα με προβλήματα όρασης ή τύφλωση”. Προσφέρεται η δυνατότητα αναμετάδοσης/ακουστικής περιγραφής και σχολιασμού αγώνων και δρώμενων υδατοσφαίρισης σε επαγγελματίες του αθλήματος, εκπαιδευτές υγρού στίβου, εκπαιδευτικούς, αθλητικούς φορείς, εκπαιδευτικά κέντρα, κ.ο.κ. Είναι διαθέσιμος δωρεάν στον ιστότοπο https://www.viwaserasmusplus.eu/ σε 5 γλώσσες (EL, EN, IT, SL, CR). Επίσης, στην αλυσίδα προσβασιμότητας, προδιαγραφών σχολιαστών & σχετικής τεχνολογίας προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας και πιστοποίησης θέσεων εργασίας για την ακουστική περιγραφή οποιουδήποτε αθλήματος. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση προωθεί την κοινωνική ένταξη, ενισχύεται η εμπιστοσύνη και αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτερολιώτης.
Κάθε πληροφορία σχετική δίνεται από την Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Καθηγήτρια Δ. Κουτσούκη. Τηλ.: 210-7276023/-6021 / E-mail: dkoutsou@phed.uoa.gr
Σχετικές ιστοσελίδες: https://www.viwaserasmusplus.eu/ | https://www.facebook.com/viwasproject | http://www.apalab.phed.uoa.gr | www.facebook.com/apalab.phed.uoa/ | https://www.facebook.com/dkoutsou.uoa.gr