Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος 2023, μεταξύ όλων των εργασιών που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου περιοδικού.
Το βραβείο καθορίζεται από την επιτροπή με βάση μια συνολική αξιολόγηση της πρωτοτυπίας των ερευνητικών στόχων ή/και των ιδεών που παρουσιάζονται στις εργασίες, της επιστημονικής αξίας και του ευρύ αντικτύπου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπομπές και τις λήψεις, ανάμεσα σε χιλιάδες υποβολές, και συγκεκριμένα ανάμεσα σε 7893 άρθρα για το έτος 2023 (https://www.mdpi.com/journal/energies/stats).
Στόχος του άρθρου είναι μέσα από 192 βιβλιογραφικές πηγές, πρόσφατες και παλαιότερες βιβλιογραφικές αναφορές, η παροχή χρήσιμων πληροφοριών στον αναγνώστη σχετικά με την υδροπονία και τη συμβατική καλλιέργεια με βάση την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση γης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παρουσιάζεται μια πληθώρα δεδομένων από τη βιβλιογραφία που σχετίζονται με κάθε συνιστώσα του ερευνητικού θέματος.
Όσον αφορά στο περιβάλλον παρέχονται δεδομένα για την καλλιεργήσιμη γη, τη ρύπανση των καλλιεργειών και του εδάφους, την κλιματική αλλαγή, την κατανάλωση φυσικών πόρων και τα αέρια του θερμοκηπίου. Στην περίπτωση του νερού παρέχονται δεδομένα για τους ρυθμούς κατανάλωσης του. Στην περίπτωση της ενέργειας παρέχονται δεδομένα για τον ρυθμό και την ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας (για θέρμανση και ψύξη). Επιπλέον, στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υδροπονίας σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία. Παρουσιάζοντας ως μελέτη περίπτωσης τη σύγκριση δύο καλλιεργειών (ντομάτας και κάνναβης), αναδεικνύεται η χρησιμότητα της υδροπονίας στην καλλιέργεια φυτών, φρούτων και λαχανικών. Τα οφέλη της υδροπονίας όσον αφορά στο περιβάλλον, στο νερό, στην κατανάλωση ενέργειας, στη χρήση καλλιεργήσιμης γης, στην αποδοτικότητα της χρήσης γης, στην παραγωγικότητα και στη χρήση χημικών αποτελούν κύριο μέλημα της παρούσας μελέτης.
Σύμφωνα με έγκριτες μελέτες ο πληθυσμός της γης αυξάνεται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2030. Αυτό συνεπάγεται με την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα, την κατανάλωση φυσικών πόρων και την ανάγκη εύρεσης καλλιεργήσιμης γης. Λαμβάνοντας υπόψιν και τους πρόσφατους περιορισμούς που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας, απαιτείται άμεση λύση όσον αφορά στις γεωργικές δραστηριότητες. Η απώλεια εδάφους, η ρύπανση καλλιεργειών/ εδάφους και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποτέλεσαν τα κριτήρια για την περιβαλλοντική σύγκριση της συμβατικής γεωργίας και της υδροπονίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του περιοδικού Energies, MDPI, το συγκεκριμένο άρθρο έως και σήμερα παρουσιάζει 72 αναφορές μέσω του περιοδικού, 74 μέσω του Scopus, 51 μέσω του Web of Science και 124 μέσω του Google Scholar. Οι μετρήσεις του Dimensions απαριθμούν 89 αναφορές. Επίσης, το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στο κορυφαίο 25% όλων των ερευνητικών αποτελεσμάτων όπως αυτά βαθμολογήθηκαν από την Altmetric.
Η συγγραφική ομάδα αποτελείται από τους κ.κ. Πομώνη Δήμητρα, Υποψήφια Διδάκτορα, Δρ. Κούκου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Δρ. Βραχόπουλο Μιχάλη, Καθηγητή, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τον Δρ. Βασιλειάδη Λάμπρο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.