Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών και φοιτητριών του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ «BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece»

Τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών και φοιτητριών του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ «BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece»

2ος χρόνος εκπαιδευτικής λειτουργίας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 η τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών και φοιτητριών του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στη χώρα μας, “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”, το οποίο απευθύνεται  αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος  Δημόπουλος,  η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Επίσης χαιρετισμό απέστειλε ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος του ΙΚΥ, καθηγητής κ. Μ. Κουτσιλιέρης, και από το Study In Greece o Αν. Καθηγητής και Project Manager κ. Χ. Μιχαλακέλης και ο Δρ Θ. Παπαϊωάννου, Διευθυντής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Ο Πρύτανης, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές από χώρες, μεταξύ άλλων, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ιράν, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες. Επεσήμανε ότι η διεθνοποίηση ως βασικός στόχος της στρατηγικής του Ιδρύματος αποτελεί προτεραιότητα για το Ίδρυμα και κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβαλε στην συνεργασία με ακαδημαϊκό προσωπικό και Ιδρύματα του εξωτερικού για από κοινού ανάπτυξη της έρευνας για την αντιμετώπισή της. Τόνισε δε ότι, λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, το ΕΚΠΑ είναι έτοιμο να λειτουργήσει με μαθήματα στις αίθουσες για τους φοιτητές και επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων.

Η Υπουργός κ. Κεραμέως καλωσόρισε τους φοιτητές, και συνεχάρη το ΕΚΠΑ και τη Φιλοσοφική του Σχολή για την ίδρυση και λειτουργία του προγράμματος αυτού. “Εκ μέρους της Κυβέρνησης, έχουμε πράξει το αυτονόητο για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας: προβλέψαμε τη δυνατότητα για τα ίδια τα ΑΕΙ να ιδρύουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και να προσελκύουν ξένους φοιτητές. Στόχος μας: η Ελλάδα να καταστεί φάρος εκπαίδευσης για φοιτητές από όλο τον κόσμο, και τα ΑΕΙ μας να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη“, κατέληξε.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Α. Συρίγος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επενδύει στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στους νέους, καθώς και στις συνεργασίες. Καλεί νέους και επιστήμονες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο διεθνείς διακρίσεις και τοποθετούνται στις υψηλότερες βαθμίδες παγκοσμίως».

O Γενικός Γραμματέας Α. Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στο προνόμιο των φοιτητών αυτών να εισαχθούν στο πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον 19ο αιώνα, ένα εξέχον πανεπιστήμιο σε όλο τον σύγχρονο κόσμο και “είστε από τους ελάχιστους στις χώρες προέλευσής σας που έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στον τόπο όπου όλοι οι γνωστοί Έλληνες φιλόσοφοι έζησαν και δίδαξαν τους δικούς τους μαθητές“.

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Α. Χαλδαιάκης κάλεσε τους νέους φοιτητές να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, όχι μόνο για να σπουδάσουν  αλλά και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και πολιτισμούς. “Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίνεται, όχι μόνο να σπουδάσετε αλλά και να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους και άλλες κουλτούρες. Η γνωριμία και η επαφή σας με διαφορετικούς ανθρώπους  θα ενισχύσει τη γνώση του εαυτού σας και του κόσμου και τελικά θα σας δώσει τις βάσεις για να πάρετε σοφές αποφάσεις για το μέλλον σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις από την Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος, ομ. καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου, τον καθηγητή Δ. Πλάντζο, την επικ. καθηγήτρια Αικατερίνη-Νίνα Καρβούνη και την Γραμματέα του προγράμματος, Δρ  Διονυσία Μαρίνου.

Όπως τόνισε η κ. Ε. Καραμαλέγκου, “τα μαθήματα σας βοηθούν όχι μόνο να εμβαθύνετε στην ουσία του ελληνικού πολιτισμού, αλλά να κατανοήσετε καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς κάποιοι από τους οποίους είναι οι δικοί σας πολιτισμοί. Σας βοηθούν επίσης να αναγνωρίσετε τις νέες επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγουν οι σπουδές σας”.

O κ. Πλάντζος καλωσόρισε παλαιούς και νέους φοιτητές, αναφερόμενος στα μαθήματα αρχαιολογίας και αρχαίας ιστορίας που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Μίλησε για τα σχεδιαζόμενα επιτόπια μαθήματα και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα δώσει στο Πρόγραμμα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πλήρως τον σχεδιασμό του εντός και εκτός Φιλοσοφικής Σχολής.

Η κ. Καρβούνη στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας εδώ στην Αθήνα, η οποία προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για να εκτιμήσει κανείς ορόσημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στην πρωτότυπη μορφή τους και στο αρχικό / ιστορικό πλαίσιο, και υπόσχεται να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ικανοποιητική επιδίωξη.

Η κ. Μαρίνου, κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων προέτρεψε τους φοιτητές να απολαύσουν την εμπειρία που τους προσφέρει ένα Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για τα εξαίρετα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα και μια σπουδαία πόλη όπως η Αθήνα,  τηρώντας παράλληλα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Αρχαίας Ελλάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εισήλθε στον δεύτερο χρόνο εκπαιδευτικής λειτουργίας του, ακολουθώντας μια σαφώς ανοδική πορεία στην οργάνωση, την κατάκτηση της αναγνώρισης στον διεθνή χώρο, τη σύναψη διμερών συμφωνιών συνεργασίας με φημισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ (κάποιες στο πλαίσιο του IAPP Greece που εγκαινίασε το Υπουργείο Παιδείας), επίσης της Αυστραλίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, προσέλκυση καταξιωμένων καθηγητών από ξένα Πανεπιστήμια κ.ά. Έως σήμερα έχει συγκεντρώσει τα δύο αυτά έτη φοιτητές από  12 χώρες του κόσμου – όπως Αίγυπτο, Αλβανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιράν, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Φιλιππίνες  – οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας για να σπουδάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου για τους φοιτητές που δεν είχαν ακόμη αφιχθεί στην Αθήνα, καθώς και για τους συγγενείς τους, και ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων στους φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες: https://baag.uoa.gr/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN