Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες | Συζήτηση με τη συμμετοχή μελών Δ.Ε.Π. του Ε.Κ.Π.Α.

Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά σήμερα; Είναι ασφαλή; Τι κινδύνους ελλοχεύει η χρήση τους; Πώς από τους μύθους, που έλεγαν για «δράκους» και «ιπτάμενους ανθρώπους από τις ταράτσες», μιλάμε για την πανεπιστημιακή έρευνα πάνω σε θεραπείες για το άγχος, την κατάθλιψη και τα ψυχικά τραύματα; Πώς από ένα μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο των πνευμάτων, το LSD «μετατρέπεται» σε microdosing, ένα κορπορατικό κόλπο που υποτίθεται ότι προσφέρει μεγαλύτερη δημιουργικότητα; Μπορούμε στη σύγχρονη εποχή, που περιστρέφεται γύρω από το άτομο, να πιστέψουμε πως, αν υπάρξουν μεγαλύτερες κοινότητες «ψυχοναυτών», μπορεί και ο κόσμος να γίνει καλύτερος;

Στo νέο επεισόδιο της σειράς Society Uncensored με τίτλο «Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;» στο Onassis Channel στο YouTube, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, φαρμακολόγοι, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι και καλλιτέχνες δίνουν απαντήσεις και προκαλούν νέα ερωτήματα, σε μια ανοιχτή συζήτηση που είναι πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ. Μια συζήτηση που ρίχνει φως στην αλήθεια γύρω από τα ψυχεδελικά και καταρρίπτει τους μύθους. Ενεργό μέρος της έγιναν οι θεατές που την παρακολούθησαν ζωντανά στις 25 Απριλίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης παίρνοντας θέση πάνω θέματα πολύ ουσιαστικά που μιλούν για το εδώ και τώρα.

«Με ενδιαφέρει πολύ η μουσική. Και η ιστορία της μουσικής είναι η ιστορία των ναρκωτικών. Πάντα ήταν.»
– Simon Critchley, Φιλόσοφος, συγγραφέας

«Θα έχει ενδιαφέρον να κάνεις ένα ρέιβ που να είναι όλοι sober. Ή να πας σε ένα πανηγύρι που πίνουν μόνο νερό. Θέλω να πω ότι η τάση του ανθρώπου να ενισχύει μία εμπειρία δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ποτέ..»
– Δημήτρης Παπαϊωάννου, Creative Director and Music Specialist for _&Beyond

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Επιμέλεια σειράς: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σενάριο & Έρευνα επεισοδίου: Σταύρος Διοσκουρίδης

Ομιλητές/Ομιλήτριες

Χριστίνα Δάλλα, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Λέανδρος Κυριακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Παπαϊωάννου, Creative Director and Music Specialist for _&Beyond
Μαρία Σχίζα, πρώην Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Οικογένειας Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω/ΨΝΑ, Υποψήφια Ψυχαναλύτρια ΕΨΕ
Γιάννης Τακούσης, συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ενθεογόνων
Λάρα Ταμπακοπούλου, Σύμβουλος ψυχικής και συστημικής εξέλιξης

Συντονίζει ο Σταύρος Διοσκουρίδης.

image1

Φωτογραφία: Παύλος Φυσάκης

Τι είναι το “Society Uncensored”;

Το “Society Uncensored” ξεκίνησε το 2020 ως σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης, ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κεντρικός πυρήνας το στρογγυλό τραπέζι, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας. #BlackLivesMatter, Ρητορική Μίσους, Γυναικοκτονίες, Ενεργοί Πολίτες, Αναπηρία, Ρομά, Love & Marriage και Κρίση της Δημοκρατίας είναι μερικά από τα θέματα που έχουν συζητηθεί μεταξύ άλλων.

Με πάνω από 700.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβλημάτισαν και ευαισθητοποίησαν, άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο που συνεχίστηκε και συνεχίζεται στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο. Oι προβολές περιεχομένου των “Society Uncensored” συνολικά στα social media (μέσα από αποσπάσματα, trailers κ.λπ.) αγγίζουν τα 5.5 εκατομμύρια, ενώ τα σχόλια (σε YouTube και λοιπά social media σε περιεχόμενο σχετικό με το “Society Uncensored”) ξεπερνούν τα 16.000, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Στέγη, πιστή στην αποστολή της, πυροδοτεί συζητήσεις.

Πλέον, οι ψηφιακές συζητήσεις “Society Uncensored” πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο:

sponsors

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN