Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα για τη συμμετοχή των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ οργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 11/2/2022.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες από το χώρο της ιστορίας της επιστήμης, της έμφυλης ανάλυσης των μαθηματικών, όπως και η πορεία της Αγγελικής Παναγιωτάτου, πρώτης υφηγήτριας της Ιατρικής Σχολής.

Πραγματοποιήθηκε προσφώνηση από τον τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και χαιρετισμοί από την καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τη Μαίρη Λεοντσίνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και Πρόεδρο της ΕΙΦ του Ε.Κ.Π.Α.

img 02 1
Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό για το λογότυπο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ.Π.Α., στον οποίο διακρίθηκε η κυρία Γεωργία-Λαμπρινή Μαρδίκη, φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής , Σχολή Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της και ευχαρίστησε την Επιτροπή για τη διάκρισή της.

Στην προσφώνησή του, ο πρύτανης του Παν/μίου Αθηνών Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη συμπερίληψη της έμφυλης ισότητας στο διεθνές και στο εθνικό πλαίσιο, καθώς τη δέσμευση του ΕΚΠΑ για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Έμφυλη Ισότητα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, τόνισε τη μακροχρόνια απουσία των γυναικών από τις Επιστήμες και την υποβάθμιση του έργου τους λόγω κοινωνικών στερεοτύπων και η Μαίρη Λεοντσίνη, πρόεδρος της ΕΙΦ παρουσίασε την πολιτική σημασία της διεθνούς ημέρας για τη συμμετοχή των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη και την εντατική προσπάθεια που απαιτείται για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην επιστημονική έρευνα.

img 01
Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Η κ. Μαρία Ρεντετζή, κάτοχος της έδρας Chair of Science, Technology and Gender Studies, στο Friedrich-Alexander Universität, Erlangen-Nürnberg, στην εισήγησή της με τίτλο: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν, παλεύοντας για το παρόν: το φύλο στην επιστήμη και τεχνολογία» ανέδειξετη μακροχρόνια αναπαραγωγή των προκαταλήψεων εις βάρος της επιστημονικής πορείας των γυναικών και τις σεξιστικές διαστάσεις στη διάδοση της τεχνολογίας. Επεσήμανε την ευθύνη του επιστημονικού κόσμου στη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία ασκούν τεκμηριωμένη κριτική στον έμφυλο χαρακτήρα της έρευνας και της τεχνολογίας, που δυσχεραίνει τη συμμετοχή των γυναικών.

Η κ. Άννα Χρονάκη,  Άννα Χρονάκη, καθηγήτρια Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Aνοιχτών Τεχνολογιών Μάθησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην παρουσίαση με τίτλο: «Αφαιρώντας το “θηλυκό” στην καρδιά των επιστημών: φεμινιστικές επιστημολογίες και μαθηματική σκέψη στην εκπαίδευση» αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο αποκλεισμό των γυναικών και των κοριτσιών από τη μαθηματική έρευνα και στους τρόπους  με τους οποίους οι λόγοι περί ανάπτυξης και προόδου στο πλαίσιο της εκπαίδευσης δομούνται με έμφυλους όρους και ενισχύουν το «αρρενωπό» πρόταγμα της μαθηματικής επίδοσης.

Οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναπλ. καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Πρόεδρο ςτου Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α., και η Χάιδω Μπάρκουλα, ΕΔΙΠ, Υπεύθυνη Αρχειακών Συλλογών Ιστορικού Αρχείου Ε.Κ.Π.Α., στην εισήγηση με τίτλο: «Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878 – 1954) και η μοναχική διαδρομή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», αντλώντας από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, παρουσίασαν την επιστημονική πορεία της Αγγελικής Παναγιωτάτου, τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής συγκλήτου όταν εξέτασε την υποψηφιότητά της  στη θέση της υφηγήτριας, καθώς και την επιστημονική αλλά και ανθρωπιστική συμβολή της στην ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με το κοινό γύρω από θέματα πρόσβασης των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστημονική έρευνα και στα επιστημονικά επαγγέλματα και τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη δράσεων αλλά και για τεκμηρίωση μέσω ερευνητικών έργων με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που συναντούν οι γυναίκες στις επιστημονικές πορείες τους. Τη συζήτηση συντόνισε η Χριστίνα Δάλλα, αν. καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας και αναπληρώτρια προέδρου της ΕΙΦ-ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, όπου και παραμένει διαθέσιμη:

Βλ. επίσης: Σχέδιο Δράσης του ΕΚΠΑ για την Έμφυλη Ισότητα 2022-2026

Επίσημος ιστοχώρος ΕΙΦ: https://genderequalitycommittee.uoa.gr/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Χαιρετισμοί από:

– την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα
– τη Μαίρη Λεοντσίνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και Πρόεδρο της ΕΙΦ του Ε.Κ.Π.Α.
– Επίδοση τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό για το λογότυπο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ.Π.Α., στον οποίο διακρίθηκε η κυρία Γεωργία-Λαμπρινή Μαρδίκη, φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής , Σχολή Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α.

Ομιλίες από:

– την Άννα Χρονάκη, καθηγήτρια Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Aνοιχτών Τεχνολογιών Μάθησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Αφαιρώντας το “θηλυκό” στην καρδιά των επιστημών: φεμινιστικές επιστημολογίες και μαθηματική σκέψη στην εκπαίδευση».
– την καθηγήτρια Μαρία Ρεντετζή, Faculty of Humanities, Social Sciences, and Theology, κάτοχο της έδρας Chair of Science, Technology and Gender Studies, Friedrich-Alexander Universität, Erlangen-Nürnberg, με τίτλο: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν, παλεύοντας για το παρόν: το φύλο στην επιστήμη και τεχνολογία».
– τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, αναπλ. καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α., και Χάιδω Μπάρκουλα, ΕΔΙΠ, Υπεύθυνη Αρχειακών Συλλογών Ιστορικού Αρχείου Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο: «Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878 – 1954) και η μοναχική διαδρομή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Συντονισμός: Χριστίνα Δάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας, Αναπληρώτρια Προέδρου της ΕΙΦ.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN