Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η UNESCO έχει καθιερώσει διεθνώς, την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Το βιβλίο, το οποίο αποτελούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια την βασικότερη μορφή του έντυπου λόγου, είναι ο κύριος εκφραστής των γραμμάτων. Πλέον εμφανίζεται και σε άλλες μορφές δηλαδή ηλεκτρονική ή ψηφιακή.

Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν το βασικό θεματοφύλακα της γνώσης περιλαμβάνοντας χιλιάδες έντυπα βιβλία και πλέον δίδουν πρόσβαση και σε χιλιάδες ηλεκτρονικά ή ψηφιακά βιβλία.  

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ, όπως και όλες οι Βιβλιοθήκες, αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που αλληλοεπιδρά με τους αναγνώστες της, στηρίζει τη μάθηση και παράλληλα λειτουργεί ως μια διαρκής έκθεση βιβλίου. Για το λόγο αυτό συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου υπενθυμίζοντας συνοπτικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες της και σας καλεί να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της αλλά και τους φυσικούς της χώρους προς όφελος της έρευνάς σας, της μελέτης σας και της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΚΠΑ

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης ΕΚΠΑ Βαλσαμής Βαλσαμάκης) αποτελεί αυτοτελή Διεύθυνση και το υλικό της επιμερίζεται και στεγάζεται σε 9 κτηριακά συγκροτήματα ισάριθμων Σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ περιλαμβάνει και το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών. Αποστολή της είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, η διαχείριση και διάθεση εξειδικευμένων επιστημονικών πληροφοριών στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και η ουσιαστική συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Με περισσότερα από 1.000.000 τεκμήρια βιβλίων και περισσότερα από 350.000 τεκμήρια επιστημονικών περιοδικών, είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Εικόνα1 7
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και συμμετέχει στο Δίκτυο Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Επίσης συμμετέχει στην Υπηρεσία Παραγγελίας Άρθρων, μέσω του Ε.Κ.Τ., από περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Όσον αφορά τις παραγγελίες του εσωτερικού, πραγματοποιούνται μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών, ενώ για το εξωτερικό το Ε.Κ.Τ. συνεργάζεται με βιβλιοθήκες του εξωτερικού, όπως η British Library Document Supply Center (BLDSC) και η SUBITO (Γερμανικές βιβλιοθήκες).

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και διαχείριση του Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ με την ονομασία «Πέργαμος», στο οποίο καταθέτονται οι Πτυχιακές Εργασίες, Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες, Διδακτορικές Διατριβές, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Επιπλέον, στην Πέργαμο έχουν ενταχθεί και προσφέρονται, ένα πλήθος από ψηφιακές συλλογές ιστορικού, αρχειακού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, προερχόμενες από διάφορες Μονάδες και Τμήματα του ΕΚΠΑ.

Παρέχεται πρόσβαση σε μια σειρά από ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων είτε μέσω του ΣΕΑΒ είτε μέσω αποκλειστικών συνδρομών του Πανεπιστημίου μας.

Έχει δημιουργηθεί υπηρεσία προώθησης και προβολής της Ανοικτής Επιστήμης στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Δίδεται η δυνατότητα χρήσης των αναγνωστήριων για μελέτη και διάβασμα εκτός από τα μέλη του Ιδρύματος και σε χρήστες που δεν ανήκουν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ.

Δίδεται η δυνατότητα χρήσης των αναγνωστήριων για μελέτη και διάβασμα εκτός από τα μέλη του Ιδρύματος και σε χρήστες που δεν ανήκουν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ.

image 31
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών Υγείας

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και τα αριθμητικά δεδομένα της συλλογής των εννέα (9) Βιβλιοθηκών των Σχολών:

Βιβλιοθήκη ΣχολήςΤηλέφωνο Επικοινωνίαςe-mailΑριθμός Τεκμηρίων (βιβλία,χάρτες,κ.α.)
Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής & Αειφορίας22280 99530agroada@lib.uoa.gr17.368
Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού210 727 6075tefaa@lib.uoa.gr13.920
Επιστημών της Αγωγής210 368 9602edc@lib.uoa.gr40.550
Επιστημών Υγείας210 746 1400epistigias@lib.uoa.gr50.500
Επιστημών Υγείας (Σπουδαστήριο Τμήματος Οδοντιατρικής)210 746 1150odontiatriki@lib.uoa.gr
Θεολογικής210 727 5782theologiki@lib.uoa.gr114.100
Θετικών Επιστημών210 727 6519sci@lib.uoa.gr198.904
Θετικών Επιστημών (Βιβλιοθήκη Τμήματος Ι.Φ.Ε.)210 727 5559mithe@lib.uoa.gr
Νομικής210 368 8065nomiki@lib.uoa.gr113.216
Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (Βιβλιοθήκη Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης – Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών-Κοινωνιολογίας)210 368 9533  pepistdimd@lib.uoa.gr  epikmme@lib.uoa.gr  tourkiko@lib.uoa.gr  85.074
Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (Βιβλιοθήκη Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών- Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών)210 368 8023oikonepist@lib.uoa.gr
Φιλοσοφικής210 727 7605phil@lib.uoa.gr450.000

Το σύνολο των τεκμηρίων είναι 1.083.500. Η συλλογή αυξάνεται ετησίως με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον, οι Βιβλιοθήκες των Σχολών διαθέτουν συλλογή έντυπων περιοδικών, η οποία στο σύνολό της ξεπερνά τα 350.000 τεκμήρια.

image 32
Στιγμιότυπα από τη Βιβλιοθήκη της Σχολής ΟΠΕ (αριστερά) και τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (δεξιά)

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ανά τακτά διαστήματα αναρτά ερωτηματολόγια για συμπλήρωση από τους χρήστες ώστε να πληροφορείται για τις ανάγκες, τις ελλείψεις αλλά και τις προτάσεις βελτίωσης του υλικού και των υπηρεσιών της αντίστοιχα. Η παρότρυνση προς τους χρήστες για συνεχή συμμετοχή στην ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης είναι καθοριστικός παράγοντας, για τί με την αλληλεπίδραση αυτή γινόμαστε καλύτεροι.

Για το λόγο αυτό έχει αναρτηθεί ερωτηματολόγιο σχετικά με την απόδοση των υπηρεσιών που πρόσφεραν οι βιβλιοθήκες κατά το διάστημα της πανδημίας.

Για παρατηρήσεις και προτάσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης dibib@lib.uoa.gr ή να καταθέτετε ερωτήματα στο Κέντρο Υποστήριξης των Βιβλιοθηκών

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN