Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εκπαίδευσης στους τομείς της γεωλογίας, των μεταλλευτικών πόρων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Δρ. Διονύσιος Γκούτης και η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου.

LAB 5799

Η συμφωνία αυτή θέτει τις βάσεις, μεταξύ άλλων, για στενότερη συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών σχετιζόμενων με την Κοιτασματολογία Μεταλλικών Ορυκτών, Βιομηχανικών Ορυκτών και Πετρωμάτων, Ενεργειακών Πρώτων Υλών, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, την αποθήκευση ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, τη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη Γεωπεριβαλλοντική  εκτίμηση & παρακολούθηση, τη γεωλογική χαρτογράφηση, τη Στρωματογραφία υψηλής ανάλυσης, την ανάδειξη της Γεωλογικής & Παλαιοντολογικής Κληρονομιάς.

LAB 5781

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, επισήμανε ότι «Η σύμπραξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη σύνδεση της έρευνας με την πράξη, συμβάλλοντας στη διαχείριση και αξιοποίηση των γεωλογικών και μεταλλευτικών πόρων της χώρας με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, δίνουμε, επίσης, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας και τους ερευνητές μας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε νέα καινοτόμα προγράμματα και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας δυναμικής συνεργασίας, η οποία θα ενισχύσει τη γεωλογική και περιβαλλοντική έρευνα στην Ελλάδα, θα συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στον τομέα των Γεωεπιστημών και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

LAB 5806

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN