Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» – Πρόσκληση σε συμμετοχή – το ΕΚΠΑ ο κύριος συνδιοργανωτής

9–11 Νοεμβρίου 2023, διαδικτυακά
Αφιερωμένο στην Υπατία την Αλεξανδρινή, φιλόσοφο και μαθηματικό (370–415)

Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) είναι ο επιστημονικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με την Ορολογία ως επιστημονικό πεδίο, καθώς και με την παραγωγή, διάδοση και χρήση της ορολογίας των διάφορων θεματικών πεδίων. Η ΕΛΕΤΟ διοργανώνει ανά διετία, από το 1997 ως σήμερα, το επιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία». Το φετινό 14o Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 9-11 Νοεμβρίου 2023 με κύριο συνδιοργανωτή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αναλάβει και την ηλεκτρονική υποστήριξη της διεξαγωγής του, καθώς και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς.

ypatia 3

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εισηγητές/τριες καλούνται να υποβάλουν τις περιλήψεις των ανακοινώσεών τους έως τις 20 Απριλίου 2023 σύμφωνα με τις οδηγίες: https://www.eleto.gr/download/Conferences/14th%20Conference/HeLaTerm2023_Call-for-Papers_GR.pdf

Θεματολόγιο του Συνεδρίου:

1 Γλωσσολογικές-οντολογικές αρχές Ορολογίας

Αρχές της γλώσσας και της λογικής που υιοθετούνται, διατυπώνονται και εφαρμόζονται στην Ορολογία. Η ορολογία ως διεπαφή ανάμεσα στη γλώσσα και στη γνώση. Μέθοδοι, μηχανισμοί και κανόνες οροδοσίας που προκύπτουν από την ενδογλωσσική ή την διαγλωσσική εξέταση κατασημάνσεων (όρων και ονομάτων) και ορισμὠν εννοιών. Θεωρητική, συγχρονική και/ή διαχρονική εξέταση όρων σε μονογλωσσικό και/ή πολυγλωσσικό περιβάλλον.

2 Διδακτική και Ορολογία

Διδακτική της Ορολογίας. Προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και/ή σεμινάρια Ορολογίας. Μαθησιακά θέματα Ορολογίας. Ορολογικές πλευρές της διδασκαλίας μαθημάτων ειδικών θεματικών πεδίων. Έννοιες και όροι της Διδακτικής.

3 Ορολογία συγκεκριμένων θεματικών πεδίων – Λεξικογραφικές και ορογραφικές μελέτες

Συγχρονική και/ή διαχρονική θεώρηση ορολογίων και ορολογικών προβλημάτων συγκεκριμένων θεματικών πεδίων. Συστήματα όρων σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα εννοιών. Λεξικογραφικές και ορογραφικές μελέτες σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία.

4 Ορολογία και μετάφραση

Ο ρόλος των όρων στη θεωρία και πράξη της μετάφρασης. Εφαρμογή των αρχών της Ορολογίας στη μετάφραση. Η εννοιοστρεφής διαγλωσσική αντιστοίχιση και «ισοδυναμία» όρων μεταξύ πρωτοτύπου και μεταφράσματος έναντι της λεξιστρεφούς «μετάφρασης» όρων. Η μετάφραση με την βοήθεια ορολογικών πόρων από το Διαδίκτυο. Έννοιες και όροι της μεταφρασεολογίας.

5 Ορολογικοί πόροι – Νέες τεχνολογίες

Ειδικά ερμηνευτικά ή πολύγλωσσα λεξικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά, τοπικά ή επιγραμμικά/διαδικτυακά. Ορολογικές συλλογές ή βάσεις όρων που περιέχουν κατασημάνσεις, ορισμούς εννοιών και άλλες ορολογικές πληροφορίες. Σώματα ειδικών κειμένων και διάθεσή τους για έρευνα και υποστήριξη ορολογικών πόρων. Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην ορολογική πράξη και στην παροχή ορολογικών υπηρεσιών.

6 Τυποποίηση ορολογίας

Ενδογλωσσική επικύρωση και τυποποίηση όρων με καθιέρωση προτιμώμενων και αποδεκτών όρων ως έγκυρων όρων. Διεθνοποίηση εννοιών και διαγλωσσική αντιστοίχιση, επικύρωση και τυποποίηση των ισοδύναμων όρων. Προτάσεις όρων για επικύρωση και τυποποίηση. Τυποποίηση κειμένων ειδικών γλωσσών.

7 Διάχυση και χρήση των όρων – Ορολογική πολιτική και ρύθμιση

Τρόποι και μέσα διάδοσης ειδικών όρων και ορολογίων. Ενδοπεδιακά και διαπεδιακά ζητήματα ορολογικής ενημέρωσης. Ρυθμιστικά εργαλεία ορολογικής πολιτικής (δημοσιεύματα, νομοθετήματα, προδιαγραφές, πρότυπα).

8 Δραστηριότητα φορέων και οργάνων Ορολογίας

Δραστηριότητες παραγωγής, συλλογής, επεξεργασίας, δημοσιοποίησης και διάθεσης όρων και παροχής ορολογικών υπηρεσιών από εθνικούς, περιφερειακούς και/ή παγκόσμιους φορείς και όργανα (οργανισμούς, εταιρείες, ενώσεις, επιτροπές, ομάδες). Διοργανώσεις εκδηλώσεων Ορολογίας

9 Ειδική θεματική ενότητα 14ου Συνεδρίου: Ορολογία και μαθηματικά

Ορολογία των μαθηματικών (θεώρηση: διαχρονική και/ή συγχρονική, ενδογλωσσική και/ή διαγλωσσική). Τα μαθηματικά στην Ορολογία. Γλώσσα των μαθηματικών και μαθηματικός γραμματισμός.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Τοπολογίας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Christophe Roche, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας (Γαλλία) και κάτοχος της έδρας ERA (ERA Chair) στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://bit.ly/407uHpL

από έως
Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN