Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς

Οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις Βρυξέλλες, στου φιλόξενους χώρους του Université Libre de Bruxelles, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023.  Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Faculté de Lettres, Traduction et Communication, Université Libre de Bruxelles, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Βελγίου και διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών  και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο. Στο συνέδριο συμμετείχαν 32 ομιλητές και περισσότεροι από 200 σύνεδροι από 10 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Φωτογραφία 1 1
Έναρξη συνεδρίου, Χαιρετισμοί: Διονύσιος Καλαμβρέζος – Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης – Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Μαρία Νεραντζάκη – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας Βελγίου, Κατερίνα Διακουμοπούλου – Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Alain Delattre, Κοσμήτορας της Faculté de Lettres, Traduction et Communication του Université Libre de Bruxelles, ο Διονύσιος Καλαμβρέζος, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, ο Γιώργος Π. Πεφάνης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, η Μαρία Νεραντζάκη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας Βελγίου και οι ομότιμες καθηγήτριες Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου και Άννα Ταμπάκη.

Φωτογραφία 2
Χαιρετισμός, Καθηγητής Alain Delattre, Κοσμήτορας της Faculté de Lettres, Traduction et Communication του Université Libre de Bruxelles.

Ακολούθησε  η εισαγωγική  ομιλία του Αλέξανδρου Κιτροέφ με θέμα: «Η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης». Εν συνεχεία, η διάρθρωση των εισηγήσεων ακολούθησε μία χρονολογική πορεία ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα και φθάνοντας έως τον 21ο αιώνα διατρέχοντας διαφορετικές εκφάνσεις και σταθμούς της ελληνικής θεατρικής Διασποράς: Λιβόρνο (Γωγώ Βαρζελιώτη), Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες (Ανδρέας Δημητριάδης), Μαύρη Θάλασσα (Σταύρος Ευκολίδης), Κωνσταντινούπολη (Cristiano Luciani), Βραΐλα (Αλεξία Αλτουβά),  Παρίσι (Κατερίνα Διακουμοπούλου), Βέλγιο (Αικατερίνη Λεύκα),  Παρίσι (Κωνσταντίνα Ριτσάτου), Η.Π.Α. και Αίγυπτος (Κατερίνα Καρρά), Μπούκλες (Αλίκη Βρανά), Νέα Υόρκη (Παναγιώτης Μιχαλόπουλος), Αίγυπτος (Κωστάντζα Γεωργακάκη), Μιλάνο (Gilda Tentorio), Λονδίνο (Κυριακή Μήτσου), Λονδίνο (Μαρία Κονομή), Κωνσταντινούπολη (Χριστίνα Μπαναλοπούλου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις που πραγματεύτηκαν αμιγώς τις ελληνικές θεατρικές περιοδείες εκτός συνόρων:  Η περίπτωση του Θεόδωρου Κρίτα και η συνεργασία του με το Πειραϊκό Θέατρο (Αρετή Βασιλείου), Η διεθνής παρουσία της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (Ελισσάβετ Θεοδωράνου), Το σύγχρονο ελληνικό πολιτικό θέατρο στη διεθνή σκηνή (Γρηγόρης Ιωαννίδης), Η παράσταση Clean City (Άννα Σταυρακοπούλου), περιοδείες παραστάσεων με θέμα την Απολογία του Σωκράτη (Άννα Λάζου-Γιάννης Σπυρίδης).

Επιμέρους θέματα εμπλούτισαν το συνέδριο:  «A Breach too Far: Can Diaspora Theater at Last Express the Trauma that Cannot Easily be Spoken?» (Gonda Van Steen), «Η γενεαλογία της έννοιας της “διασποράς” και μια απόπειρα νέων σημασιοδοτήσεων: ριζωματικές ταυτότητες, σχέσεις συνάφειας, το “Όλον-κόσμος”».  (Θάλεια Μπουσιοπούλου), «Το θεατρικό κείμενο ως γλωσσική επικράτεια και ως χώρος διαπραγμάτευσης ταυτοτήτων στα τμήματα ελληνικής γλώσσας» (Νίκος Στόγιος).

Ξεχωριστές για το κοινό ήταν οι ανακοινώσεις του Προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Γιώργου Π. Πεφάνη (Τίτλος: «Η απόπειρα του γέλιου στην Απόπειρα του Δημήτρη Στασινόπουλου») αλλά και του Προέδρου του Τμήματος Θεάτρου του ΠΑΠΕΛ Αθανάσιου Μπλέσιου (Τίτλος: «Δραματουργία Ελλήνων των Βρυξελλών: Τάσος Νυχάς, Γιάννης Οικονομίδης, Δημήτρης Στασινόπουλος»), οι οποίοι μίλησαν για την πρωτότυπη δραματουργία των Ελλήνων των Βρυξελλών.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των πολυάριθμων ελληνικών θεατρικών και καλλιτεχνικών ομάδων των Βρυξελλών και οι επικεφαλής τους ορίστηκαν ως Πρόεδροι όλων των συνεδριών: Τάσος Νυχάς (Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών), Γιώργος Μαγκλής (Ομογενειακή Θεατρική Σκηνή Βρυξελλών), Αριστείδης Λαυρέντζος (ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών), Δήμος Αγγελλούσης (Bizarre-Dream Βρυξελλών), Γιάννης Γαβράς (Y-Grec), Ελένη Καξερή (Ελληνικό Θέατρο Βελγίου), Μαρία Καραχάλιου (Θεατρική Ομάδα Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών), Μαρία Πατακιά (ΚΥΚΛΟΣ Βρυξελλών), Βούλα Καγιάσα (Nota Théâtrale Βρυξελλών), Κυπριανός Μουτεβελής και Χρύσα Μπαλτζάκη (Θέατρο Alma Βρυξελλών). 

Φωτογραφία 3
Δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία στις Βρυξέλλες, ο Πρέσβης Διονύσιος Καλαμβρέζος και ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τους χορηγούς, τους συνεργάτες, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, έγινε μία σύντομη ανασκόπηση των εργασιών και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γιώργο Π. Πεφάνη, το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς. Μετά τη λήξη των εργασιών ακολούθησε Δεξίωση στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο, κύριου Διονύσιου Καλαμβρέζου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN