Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2 Απριλίου 2025 – Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Νέα δεδομένα για τις γλωσσικές δεξιότητες στον αυτισμό

aefEFGΟι ερευνητές του Εργαστηρίου Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας συνεχίζουν να μελετούν τις γλωσσικές δεξιότητες παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Σε πρόσφατο άρθρο τους εξέτασαν πώς η οργάνωση μιας αφήγησης σε επεισόδια επηρεάζεται από τις γλωσσικές δεξιότητες σε παιδιά με ΔΑΦ, συγκρίνοντάς τα με νευροτυπικά παιδιά (Peristeri, Drakoulaki, Boznou, Nerantzini, Varlokosta, 2025). Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αυτισμό παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις σε δύο δείκτες γλωσσικής ικανότητας, το προσληπτικό λεξιλόγιο και την κατανόηση της σύνταξης, ενώ οι αφηγήσεις τους περιλάμβαναν σημαντικά λιγότερα κρίσιμα γεγονότα της ιστορίας, λιγότερες πληροφορίες για τον χρόνο και/ή τον τόπο της ιστορίας, καθώς και περισσότερες πραγματολογικά άσχετες ή ασύνδετες εκφράσεις και πληροφορίες, συγκριτικά με τους νευροτυπικούς συνομηλίκους τους. Επιπλέον, τα αυτιστικά παιδιά με καλύτερες επιδόσεις στο προσληπτικό λεξιλόγιο είχαν την τάση να περιλαμβάνουν περισσότερες πραγματολογικά άσχετες πληροφορίες στις αφηγήσεις τους. Από τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γλωσσική ικανότητα (λεξιλόγιο, συντακτική δομή) συμβάλλει στην οργάνωση του αφηγηματικού λόγου σε μεγαλύτερο βαθμό στα νευροτυπικά παιδιά σε σχέση με τα αυτιστικά, τα οποία φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη χρήση των γλωσσικών τους πόρων κατά την αφήγηση μιας ιστορίας. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν επίσης στην υπόθεση ότι οι πραγματολογικά άσχετες εκφράσεις στις αφηγήσεις των αυτιστικών παιδιών ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης ικανότητάς τους να καταστέλλουν παραπλανητικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με οπτικά στοιχεία των εικονοποιημένων ιστοριών, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να κωδικοποιούν πραγματολογικά σχετικές πληροφορίες στα οπτικά ερεθίσματα με βάση τα οποία δημιουργούν τις αφηγήσεις τους. Τέλος, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης αναδεικνύουν την κλινική και οικολογική χρησιμότητα της εικονοποιημένης ιστορίας ‘Monkey Cartoon’,  που περιλαμβάνεται στη Διαγνωστική Συνέντευξη ADOS, και την αξιοπιστία των μετρήσεών της στην ανάδειξη πραγματολογικών ελλειμμάτων στον αυτισμό μέσω της αφήγησης.

Η έρευνα αυτή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Γλωσσικές και γνωστικές στρατηγικές παρέμβασης στις γλωσσικές διαταραχές» (Language and Executive Function Intervention Strategies in Language Disorders – LEFIED), το οποίο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου: 2992, Ε.Υ.: Σπυριδούλα Βαρλοκώστα)

Διαβάστε περισσότερα: DOI: 10.1177/23969415251331045

57IW5A

W4ST

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN