Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διαδικτυακά το 40ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (European Society of Paediatric Infectious Diseases, ESPID). Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής διοργάνωσης, το φετινό εγχείρημα του υβριδικού συνεδρίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν υψηλότερος από κάθε άλλη φορά, φθάνοντας τους 3.400 συνέδρους από 130 χώρες. Περισσότεροι από 1400 σύνεδροι συμμετείχαν διά ζώσης στις εργασίες του συνεδρίου. Η Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά και ο Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης από το ΕΚΠΑ, καθώς και ο Καθηγητής Μανώλης Γαλανάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ηγήθηκαν της τοπικής οργανωτικής επιτροπής που σε συνεργασία με ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων Παιδιάτρων Λοιμωξιολόγων δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα με καταξιωμένους ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο. Στο συνέδριο συμμετείχαν αρκετοί Έλληνες καθηγητές από το ΕΚΠΑ και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με εξαιρετικές παρουσιάσεις.

Εικόνα2 6

Οργανώθηκαν επιτυχημένα συμπόσια σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες, όπως οι ESCMID, ESID, ESPGHAN και PIDSA, πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με προφορικές παρουσιάσεις και e-posters ερευνητικών εργασιών, κλινικά εργαστήρια για νέους ιατρούς, εργαστήρια για νέους ερευνητές, αλλά και επιτυχημένες κοινωνικές εκδηλώσεις που ανέδειξαν την ελληνική φιλοξενία και το πνεύμα της Εταιρείας. Αφορμή για  εορτασμό υπήρξε η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας, ενώ ο αγώνας δρόμου (ESPID fun run) με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο αφιερώθηκε στα παιδιά της Ουκρανίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο ομότιμος Καθηγητής κ. Δ. Καφετζής, ιδρυτικό μέλος της ESPID, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γ. Σιάσος και ο Κοσμήτορας κ. Ε. Πικούλης, ενώ μήνυμα απηύθυνε και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πανδημία COVID-19, τις άμεσες και απώτερες  συνέπειες, τις αδυναμίες αλλά και τις επιτυχίες στη διαχείρισή της,  καθώς και τις επιπτώσεις της στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η ανάπτυξη των εμβολίων και ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων κατά της COVID-19 αποτέλεσαν κεντρικό θέμα του συνεδρίου. Μέρος του προγράμματος αφιερώθηκε στους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου που ακολουθεί τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 στα παιδιά (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C). Συζητήθηκαν επίσης οι νεότερες εξελίξεις σε διαχρονικά μεγάλα θέματα των παιδιατρικών λοιμώξεων, όπως η φυματίωση, η λοίμωξη από HIV και η γρίπη. Η κρυφή πανδημία της αντιμικροβιακής αντοχής, η αντιμικροβιακή επιτήρηση και η αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών παθογόνων, οι ιδιαιτερότητες των λοιμώξεων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα νεογνά και οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της στις αναδυόμενες λοιμώξεις, η επίδραση του μικροβιώματος στην υγεία και τη νόσο συνέθεσαν το ψηφιδωτό του επιστημονικού προγράμματος. Σημαντική αναφορά υπήρξε στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή τους στο πεδίο των παιδιατρικών λοιμώξεων, αλλά και στην εξατομικευμένη ιατρική τόσο για τον σχεδιασμό των εμβολίων όσο και για την διαγνωστική προσέγγιση του παιδιού με πυρετό. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες γενωμικές και πρωτεωμικές μεθόδους για τη διάγνωση των λοιμώξεων και τη διαφορική διάγνωση από φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η νόσος Kawasaki ή το MIS-C (PERFORM και DIAMONDS consortia χρηματοδοτούμενα από προγράμματα EU Horizon 2020). Τα τελευταία δεδομένα για την ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας που προσβάλλει κυρίως μικρής ηλικίας παιδιά και απασχολεί τις υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη και αλλαχού υπήρξαν θέμα ειδικής έκτακτης συνεδρίας. Αξιοσημείωτη υπήρξε η συμμετοχή των νέων επιστημόνων που παρέμειναν ενεργοί σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου είτε παρουσιάζοντας τις ερευνητικές τους εργασίες είτε διοργανώνοντας συνεδρίες (Young ESPID debates). Η συνάντηση διαφορετικών γενεών, η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση νέων ιδεών, η ανάπτυξη νέων συνεργασιών και η ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας προσέδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στο συνέδριο το οποίο ήδη θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία της Εταιρείας. Με την ελπίδα και την υπόσχεση των συνέδρων ότι θα συναντηθούν στη Λισαβώνα σε λιγότερο από ένα χρόνο για το 41ο συνέδριο της ESPID ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην Αθήνα, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN