Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων με θέμα: «ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΨΥΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ», με χορήγηση 22 μορίων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) συνδυάζοντας διαδικτυακή και φυσική συμμετοχή, τηρουμένων με απόλυτη συνέπεια όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας, που διοργάνωσε στο Ναύπλιο στο Ξενοδοχείο AMALIA στις 21,22,23 Οκτωβρίου 2022 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΨΥΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ) INTERNATIONAL SOCIETY FOR RESEARCH OF INTERPLAY BETWEEN MENTAL AND SOMATIC DISORDERS (I.S.R.I.M.S.D) (https://psychosomaticmed.com/) με επικεφαλής και ψυχή της όλης προσπάθειας τον Dr. Εμμανουήλ Ρίζο MD, Ph.D, Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διασυνδετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και της Επιστημονικής -Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Με την Τιμητική Συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανασίου-Μελετίου Δημόπουλου Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α., του Ακαδημαϊκού κ. Αθανασίου Φωκά, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεράσιμου Σιάσου Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. , του Ευρωβουλευτή Ιατρού Ψυχιάτρου κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, την συμμετοχή εβδομήντα (70) Ομιλητών Πανεπιστημιακών Ιατρών, Ιατρών όλων των Ειδικοτήτων καθώς και πλήθους επαγγελματιών Υγείας, Ερευνητών όλων των Βαθμίδων και τετρακοσίων τριάντα (430) Συνέδρων , αναδείχθηκε με τεράστια επιτυχία η πρωτοπόρα για τα ιατρικά δρώμενα πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση και αναλυτική προβολή της αλληλεπίδρασης των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων στην πρωτοφανή πανδημία COVID 19. Παρουσιάστηκαν οι ανοσολογικοί μηχανισμοί ως αποτέλεσμα του Covid-19 συνδρόμου αλλά και ως αποτέλεσμα ψυχο-κοινωνικών παραγόντων, στην επιβάρυνση, στην υποτροπή ή στις πρώτες εκδηλώσεις ψυχικών νόσων. Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε ο ρόλος των ανοσολογικών μηχανισμών στην εμφάνιση ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων και ψυχιατρικής συννοσηρότητας στο χρόνιο Covid-19(Lond Covid-19) σύνδρομο και παρουσιάστηκαν προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις φαρμακευτικές και μη καθώς και οι μελλοντικές προοπτικές όπως διαμορφώνονται από κλινικές ερευνητικές μελέτες καθώς επίσης και τα νέα δεδομένα από τις μοριακές και κλινικές μελέτες που καταδεικνύουν την διάδραση και τη συννοσηρότητα μέσω γενετικών, επιγενετικών παραγόντων και ιατρικών μηχανισμών που πρωτοπόρα αναδεικνύονται και αποτελούν κριτήριο στην εφαρμογή νέων ιατρικών μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών εν γένει.

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και της Επιστημονικής -Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ιατρός Dr.Εμμανουήλ Ρίζος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ) και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διασυνδετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο αφού ευχαρίστησε και δημόσια την σύζυγό του κ. Τώνια Πρίμπα Δικηγόρο Αθηνών και Νομικό Σύμβουλο της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ για την εξαιρετικά πρωτότυπη Ιδέα της να συγκεραστούν οι ιατρικές ειδικότητες με την νομική ίδρυση της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και για την μέγιστη συμβολή της στην επιτυχία, δήλωσε ότι το παρόν Συνέδριο δεν ήταν απλά ένας Μαραθώνιος αλλά και πάλι ήταν ένα «Ιατρικό Σπάρταθλον».

DSCN6743

Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα: «Το 5ο Ιατρικό Πανελλήνιο Συνέδριό μας πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, παρά τις σημαντικές δυσκολίες, που απορρέουν κύρια από την τρέχουσα Πανδημία Covid-19, που δείχνει να μεταβαίνει μάλλον σε ενδημική φάση σταδιακά, ή κατά άλλους στο μετά την οξεία φάση στάδιο, αλλά συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού παγκοσμίως, ενώ συνεχίζει να δοκιμάζει τα Υγειονομικά συστήματα, αλλά και τις αντιδράσεις της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας.
Σε αυτό το συνέδριο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους ανοσολογικούς μηχανισμούς ως αποτέλεσμα του Covid-19 συνδρόμου αλλά και ως αποτέλεσμα ψυχο-κοινωνικών παραγόντων, στην επιβάρυνση, στην υποτροπή ή στις πρώτες εκδηλώσεις ψυχικών νόσων. Επιπρόσθετα, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο των ανοσολογικών μηχανισμών στην εμφάνιση ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων και ψυχιατρικής συννοσηρότητας στο χρόνιο Covid-19 σύνδρομο (Long Covid-19).
Επίσης, θα μιλήσουμε για τις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις φαρμακευτικές και μη και τις μελλοντικές προοπτικές όπως διαμορφώνονται από κλινικές ερευνητικές μελέτες.
Το παρόν συνέδριό μας, στα συγκεκριμένα επίπεδα, θα προσπαθήσει να εστιάσει, ενώ για μια ακόμη φορά, η παρουσία ειδικών και καταξιωμένων συναδέλφων, καθηγητών και ερευνητών, αποτελεί κριτήριο επιτυχίας και επιβεβαίωση του στόχου μας για συνεχή εκπαίδευση όλων και ακόμη περισσότερο κίνητρο συνεργασίας αλλά και επέκτασης ερευνητικών – εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.
Ευελπιστούμε και το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας, να συνεχίσει να αποτελεί μια Eστία πολύπλευρης, σύγχρονης και πολυδιάστατης προσέγγισης της ψυχικής νόσου και παράθεσης των παρόντων και μελλοντικών υπό διαμόρφωση νέων δεδομένων, κυρίως στον τομέα της αλληλεπίδρασης με την σωματική νόσο, αλλά και την ανάγκη Διεπιστημονικής Προσέγγισης και Συνεργασίας με όλες τις Ιατρικές Ειδικότητες, αλλά και με Επιστήμονες της Βασικής Έρευνας.»

Η μεγάλη θεματολογία του Συνεδρίου, οι ομιλίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ: www.psychosomaticmed.com
και στo facebook : Διεθνής Εταιρεία Έρευνας της Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN