Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 8ο Βοτανικό Βαλκανικό Συνέδριο (8th Balkan Botanical Congress, 8BBC, https://bbc2022.org/) ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, μεταξύ 4 και 8 Ιουλίου 2022.

Η ανάληψη του Συνεδρίου από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2019, μετά από ψηφοφορία των μελών της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής του προηγούμενου 7ου Βαλκανικού Βοτανικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Novi Sad της Σερβίας, τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να διοργανωθεί το 2021 ωστόσο τα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της ασθένειας του COVID19 ανέστειλαν την διοργάνωση έως το 2022, ώστε να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.

Το 8ο Βοτανικό Βαλκανικό Συνέδριο οργανώθηκε από δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ (Θεοφάνη Κωνσταντινίδη και Ιωάννη-Δημοσθένη Αδαμάκη) και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία. Συνδιοργανωτές ήταν ο Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Το Συνέδριο υποδέχτηκε 290 επιστήμονες από πολλές χώρες, κυρίως των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Από αυτούς, περίπου 100 συμμετείχαν στο Συνέδριο με φυσική παρουσία. Την έναρξη του Συνεδρίου τίμησαν με χαιρετισμούς και ομιλίες ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ κ. Αριστείδης Παρμακέλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Ιωάννης Μητσόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του 8ου Βοτανικού Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επιστημονικές επιτεύξεις από όλα τα πεδία της βοτανικής επιστήμης. Πραγματοποιήθηκαν 3 προσκεκλημένες ομιλίες (ο κ. Ευγένιος Αγαθοκλέους, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nanjing της Κίνας μίλησε διαδικτυακά) και 20 προφορικές διαλέξεις. Η παρουσίαση των περίπου 75 αναρτημένων εργασιών πραγματοποιήθηκε σε ομάδες. Η ενδιάμεση ημέρα του Συνεδρίου (Τετάρτη 6 Ιουλίου) αφιερώθηκε σε βοτανικές εκδρομές, στο όρος Παρνασσό και στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν 2 βραβεία. Το βραβείο καλύτερης αναρτημένης δημοσίευσης δόθηκε στην μεταδιδακτορική ερευνήτρια  κ. D. Vidaković και την ομάδα της (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία) για την έρευνα τους σχετικά με την αναγνώριση διατόμων με τη χρήση μορφολογικών και μοριακών εργαλείων. Το βραβείο καλύτερης ομιλίας δόθηκε στην υποψήφια διδάκτορα κ. Α. Terlević και την ομάδα της (Πανεπιστήμιο Ζάγκρεμπ, Κροατία) για τη μελέτη μορφολογικών και γενομικών δεδομένων αναφορικά με τον Dianthus sylvestris. Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από οικονομικό έπαθλο.

To 8ο Βοτανικό Βαλκανικό Συνέδριο επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 25 έτη, καθώς το πρώτο Βοτανικό Βαλκανικό Συνέδριο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το 1997. Αφιερώθηκε στη μνήμη του καθηγητή Βοτανικής του ΑΠΘ Ιωάννη Τσέκου που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού. Υποστηρίχτηκε οργανωτικά από την ARTION. Για την οργάνωσή του διατέθηκαν χορηγίες από το Πράσινο Ταμείο, την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ και το επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Research – Thessaloniki. Το Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα του.

Η διοργάνωση του 8ου Βοτανικού Συνεδρίου δια ζώσης στους κεντρικούς χώρους του ΕΚΠΑ έφερε σε επαφή βοτανικούς επιστήμονες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης,  μετά από 2 έτη απομόνωσης και δυσκολιών, εξαιτίας της πανδημίας του COVID19. Ταυτόχρονα ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του ΕΚΠΑ στα επιστημονικά δρώμενα του Βαλκανικού αλλά και του ευρύτερου χώρου. Ευχή και προτροπή όλων των συμμετεχόντων είναι να συνεχιστεί με επιτυχία ο θεσμός, και ταυτόχρονα να τεθεί υπό την αιγίδα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και  Βοτανικών Εταιριών των Βαλκανίων. 

Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

Ιωάννης-Δημοσθένης Αδαμάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN