Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (19.712), επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα, τη μάσκα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διάθεση των αντιικών χαπιών αναφέροντας τα εξής:

Να πω ότι ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών, που θα γίνεται μετά από ένα πολύ εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο στο σπίτι. Η παράδοση θα γίνεται στο σπίτι. Η παράδοση κατ’ οίκον είναι  κάτι που προσπαθήσαμε πάρα πολύ καιρό να κάνουμε και βέβαια τα χιόνια αυτή την εβδομάδα δεν μας βοήθησαν.

Ξεκινάει λοιπόν την άλλη εβδομάδα. Θα είναι για συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται θετικοί με κορονοϊό, ηλικίας 18 και άνω και όχι για την εγκυμοσύνη.

Άρα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας πάνω από τα 18 μπορούν να μιλάνε με το γιατρό τους. Με το που έχουν rapid test θετικό ή PCR  θετικό, μπορεί ο γιατρός που τους παρακολουθεί να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Καθηγήτρια ανέφερε ότι:

Δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι λίγοι μέχρι σήμερα συνάνθρωποί μας που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από νόσηση με κορονοϊό με παραλλαγή  «Όμικρον», στη συντριπτική τους πλειονότητα  αφορούν σε υπερήλικες και σε άτομα με πολλές συνοσηρότητες.

Έτσι όπως μεγαλώνει η εμπειρία μας λοιπόν με την παραλλαγή «Όμικρον» όλοι κατανοούμε ότι όντως αφορά ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί ηπιότερη νόσο τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά.

[…]

Το στέλεχος «Όμικρον» χαρακτηριστικά εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων τόσο σε εμβολιασμένος όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό στο παρελθόν. Λόγω της προτίμησης του ιού να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλεί ηπιότερη νόσο με λιγότερες νοσηλείες. Προβλέπει ότι το σύνδρομο τη long Covid  θα μας απασχολήσει αρκετά  τους επόμενους μήνες.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 363.000.000 μολύνσεις και 5,6 εκατομμύρια θάνατοι με την νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 14%, εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 8.500 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε τα εξής:

Θα ήθελα να υπερτονίσω σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, τη μεγάλη σημασία που έχει οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης από 70 ετών, να μη διστάσουν ούτε στιγμή  να κάνουν τον αρχικό αλλά και τους απαιτούμενους επαναληπτικούς εμβολιασμούς. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Γκάγκα, η κ. Παπαευαγγέλου και ο κ. Μαγιορκίνης τόνισαν ότι η Όμικρον δεν είναι αθώα.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε τα εξής:

Με τις 20.000 κρούσματα έχουμε τόσες εισαγωγές όσες είχαμε με τις 3.000. Έχουμε πολύ λιγότερη σοβαρή νόσηση. Αλλά σίγουρα κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε τα εξής:

Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή, για πλήρη αποκλιμάκωση. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, συνεχίζουμε να έχουμε το νου μας. Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι λιγάκι να ζούμε ξανά όλοι λίγο διαφορετικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης με τη σειρά του τόνισε τα εξής:

Επειδή είπατε για τους θανάτους από «Όμικρον», σίγουρα υπάρχουν θάνατοι από «Όμικρον». Και η αναλογία είναι απλή. Η «Όμικρον» είναι πέντε φορές πιο κάτω επικίνδυνη. Δεν σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της «Όμικρον». Το γεγονός ότι είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, όταν έχεις 20.000 κρούσματα από «Όμικρον» είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από «Δέλτα». Αυτή είναι η αναλογία περίπου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN