Ο επόμενος προεδρεύων του Civis, πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλάει στην «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Απ. Λακασά για τους στόχους του θεσμού
Κοινά προγράμματα, κοινές διδασκαλίες από καθηγητές διαφορετικών ΑΕΙ, ανάπτυξη της διά βίου εκπαίδευσης. Είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τον νέο θεσμό της Ε.Ε., στα οποία μετέχουν ΑΕΙ από διάφορες χώρες-μέλη της Ενωσης. Ηδη έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα 41 ευρωπαϊκά πανεπτστήμια, με τη συμμετοχή έξι ελληνικών. «Το επόμενο εξάμηνο θα προβάλουμε το έργο που έχει πραγματοποιηθεί και θα οργανώσουμε τις Global Civis Days στην Αθήνα με φυσική παρουσία και ασφάλεια, συγκεντρώνοντας συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη», λέει στην «Κ» ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος αναλαμβάνει για το επόμενο εξάμηνο την προεδρία του ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis. Στην κοινοπραξία CIVIS μαζί με το ΕΚΠΑ μετέχουν τα Aix-Marseille Universite (Γαλλία), Universitatea din Bucure ti (Ρουμανία), Universite Libre de Bruxelles (Βέλγιο), Universidad Aut noma de Madrid (Ισπανία), Sapienza Universita di Roma (Ιταλία), Stockholm University (Σουηδία), Eberhard Karls Universitat Tubingen (Γερμανία) και το Paris Lodron University of Salzburg (Αυστρία). «Η γεωγραφική διασπορά ενεργοποιεί συνεργασίες σε ευρύτερες περιφέρειες της Ευρώπης, υπερβαίνοντας παλαιά δίπολα Βορράς – Νότος και Ανατολή – Δύση», λέει.
Σε τι στοχεύει η Ε.Ε. με τη θεσμοθέτηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων;
Με τη δράση αυτή επιτυγχάνεται η κλιμάκωση των πολυάριθμων υπαρχουσών συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε μια ένωση, όπως το Civis, σε ένα πρόγραμμα δομικής ολοκλήρωσης – ενσωμάτωσης που υπερβαίνει τις συνηθισμένες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των περιόδων σπουδών, προκειμένου να προωθηθεί παραπέρα η συμβατότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και η μετακίνηση των φοιτητών στην Ευρώπη.
Ποια τα οφέλη της συμμετοχής ενός ΑΕΙ σε αυτό;
Η αύξηση της κινητικότητας, κυρίως μεταξύ των ΑΕΙ – μελών του δικτύου, η καλλιέργεια ευρωπαϊκών επαφών και η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας είναι μεταξύ των βασικών επιδιώξεων που θα ωφελήσουν τα συμμετέχοντα ΑΕΙ. Ειδικότερα στον τομέα της έρευνας επιδιώκεται η ενίσχυση των ερευνητικών δεσμών που υπάρχουν μέσω της διεπιστημονικότητας, των κοινών ερευνητικών υποδομών και της χρηματοδότησης κοινών έργων.
Ποια τα πρακτικά οφέλη για τους φοιτητές καθενός από τα πανεπιστήμια που μετέχουν στο Civis;
Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν σε πρώτη φάση από ένα ευρύ πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων μέσω δυνητικής κινητικότητας, αρχικά λόγω της πανδημίας, που σχεδόν συνέπεσε με την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Πλέον έχουν τη δυνατότατα για κινητικότητα σε μια ευρεία θεματική ενοτήτων, ενώ στην επόμενη φάση του θεσμού των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα σχεδιαστούν περισσότερες και σε υψηλότερο επίπεδο κοινές εκπαιδευτικές δράσεις. Αντιστοίχως και οι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν προβάλλουν το έργο τους στο ΕΚΠΑ και ενισχύουν έτσι τα δίκτυα συνεργασιών.
Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας στο Civis;
Το Πανεπιστήμιο Αίχ-Marseille της Μασσαλίας οργανώνει από 9 έως 11 Μαρτίου σειρά από εκδηλώσεις σχετικά με τις συνέργειες στην ανώτατη εκπαίδευση και ειδικότερα τους νέους ορίζοντες στις σχέσεις Ευρώπης και Αφρικής, στο πλαίσιο και της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από 1.1.22. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί στον κόμβο του Civis για το επόμενο εξάμηνο πολύ ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις.
Ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών Civis για το διάστημα ΑπριλίουΣεπτεμβρίου, έχετε θέσει κάποιες προτεραιότητες;
Την περίοδο αυτή η συμμαχία προετοιμάζει τη νέα πρότασή της για την επόμενη φάση του θεσμού των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ελπίζουμε με το έργο που έχει γίνει το Civis να συνεχίσει τη λειτουργία του και την επόμενη τετραετία. Το εξάμηνο αυτό θα προβάλουμε το έργο που έχει πραγματοποιηθεί και θα οργανώσουμε τις Global Civis Days στην Αθήνα με φυσική παρουσία και ασφάλεια, συγκεντρώνοντας συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη!
Το ΕΚΠΑ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα τις επόμενες Global Civis Days, τον Μάιο. Προγραμματίζετε κάτι ιδιαίτερα;
Εκτός από τις εργασίες των ομάδων δράσης του έργου θα έχουμε και γεγονότα ανοικτά για το κοινό σε ευρύτερες θεματικές σχετικά με την κοινωνία, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί σημαντικό έργο.
Το ΕΚΠΑ αναδείχθηκε πρώτο στην κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ με βάση τα ποιοτικά κριτήρια. Τι θα συμβουλεύατε την κ. Κεραμέως εν όψει των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ και στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί;
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε επίδοση σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου των 23 ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, στην κατηγορία της Διεθνοποίησης το ΕΚΠΑ συγκέντρωσε 1.417 μόρια, που αποτελεί και τον υψηλότερο βαθμό που έλαβε ελληνικό ΑΕΙ σε οποιαδήποτε εκ των πέντε ενοτήτων. Η διαδικασία αποτελεί την πρώτη εθνική κατάταξη, που αποτυπώνει το πολύπλευρο και σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του ΕΚΠΑ και τα επιτεύγματα και διακρίσεις. Ζητάμε από την Πολιτεία να μας ακούσει και να μας στηρίξει ανάλογα πλέον με τις δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του έργου μας. Μπορούμε.