Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
image 4

Στις 4 Μαϊου 2022, η «Μέριμνα» αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ψυχικής Υγείας 2021. Την «Μέριμνα» εκπροσώπησαν στην βράβευση η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Δανάη Παπαδάτου και η Διευθύντρια της Μέριμνας και μεταδιδάκτορας του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ευγενία Βαθάκου.

Ο θεσμός EU MENTAL HEALTH AWARD επιβραβεύει πρωτοβουλίες από τοπικές Αρχές και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και συμβάλλουν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση ή/και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία.

Η «Μέριμνα» (www.merimna.org.gr) επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΔΕΣΜΟΙ: Στηρίζοντας τη σχολική κοινότητα στη σκιά της πανδημίας», που στόχο έχει την επιμόρφωση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ώστε να κατανοούν τις ανάγκες των παιδιών και εφήβων και να τους στηρίζουν με επάρκεια όταν αντιμετωπίζουν την απώλεια, το πένθος ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια αγαπημένου τους προσώπου, ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα την περίοδο της πανδημίας CΟVΙD-19. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση 2.000 εκπαιδευτικών Α’θμιας & Β’ θμιας εκπαίδευσης της χώρας, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.  

Από την ίδρυσή της το 1995 έως σήμερα, η «Μέριμνα» συνεργάζεται στενά με το ΕΚΠΑ, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση φοιτητών Νοσηλευτικής, Ιατρικής, και Ψυχολογίας. Μεταξύ των μελών του 9μελούς διεπιστημονικού Δ.Σ.  περιλαμβάνονται οι καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου (Πρόεδρος), Χρυσούλα Λεμονίδου (Γεν. Γραμματέας), Ιωάννα Γιαννοπούλου και Σίσσυ Χατζηχρήσου, ενώ αρκετά μέλη του εξειδικευμένου προσωπικού που στελεχουν τις υπηρεσίες της Μέριμνας είναι απόφοιτοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΕΚΠΑ.

Λίγα λόγια για τη Μέριμνα

Η «Μέριμνα» ιδρύθηκε το 1995 από εννέα επιστήμονες υγείας και παιδείας και αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες μέσω των δύο Συμβουλευτικών της Κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για Παιδιά και Οικογένεις που Πενθούν και λειτουργεί μια Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι για παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και την οικογένειά τους. Επίσης, πραγματοποιεί εξειδικευμένες επιμορφώσεις για επαγγελματίες υγείας και παιδείας, ενώ από το 2017 επιμορφώνει και όσους στηρίζουν στο πεδίο ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. 

Βλ. επίσης: https://merimna.org.gr/trito-eu-mental-health-award-2021/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN