Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΤΟ ΕΚΠΑ ΤΙΜΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
Εκδήλωση για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821

Τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 ανέδειξε η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος για το έτος 2021 και την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης με περιορισμένη συμμετοχή και όλα τα μέτρα προφύλαξης και μεταδόθηκε διαδικτυακά από το κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του ανέφερε ότι “η επέτειος μάς επιτρέπει να αναλογιστούμε την ελληνική εμπειρία στο πλαίσιο εκείνης της κρίσιμης περιόδου πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής και ιδεολογικών αλλαγών που έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848). Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα καθοριστικής σημασίας διεθνές γεγονός μετά την ήττα της Γαλλικής Επανάστασης και την καταστολή άλλων εθνικών φιλελεύθερων κινημάτων. Κάτω από την οθωμανική κυριαρχία, ο κυπριακός ελληνισμός έδωσε τον δικό του αγώνα συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στην Επανάσταση. Η Κύπρος υπήρξε ένας κρίσιμος σταθμός στα δρομολόγια των απεσταλμένων της Φιλικής Εταιρείας για συγκέντρωση πόρων για την εξέγερση. Πολλοί Κύπριοι συνέβαλαν, εκποιώντας τις περιουσίες τους για χάρη του Αγώνα. Η έκρηξη της Επανάστασης οδήγησε σε διωγμούς και σφαγές και στο νησί. Παρά τις διώξεις και τις εκτελέσεις, εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου μετέβησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και είχαν ενεργή συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα, δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς της Επανάστασης. Οι Κύπριοι αδελφοί μας βοήθησαν ηθικά και υλικά στη διεξαγωγή του αγώνα. Συγκέντρωναν τρόφιμα και χρήματα τα οποία απέστελλαν στην εξεγερμένη χώρα. Επιπλέον, πήραν μέρος σε πολλές μάχες αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη στενή σχέση του κυπριακού ελληνισμού με την Ελλάδα, αλλά και το διαρκές αίτημα για την ελευθερία”.

Ο κ. Δημόπουλος ολοκλήρωσε την προσφώνησή του με ειδική αναφορά στο Κυπριακό: “Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου συνεχίζονται άοκνα οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, η υπόμνηση αλλά και η κατανόηση της συμβολής των Κυπρίων Ελλήνων στο μείζον γεγονός της ελληνικής ιστορίας αποτελεί αναγκαία μνεία αλλά και πηγή περηφάνειας και αναστοχασμού για όλους μας”.

Ακολούθως, μετά τον χαιρετισμό του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Α. Κενεβέζου, ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, με πολύ μεγάλο έργο, προσφορά και διεθνή αναγνώριση, ανέπτυξε αναλυτικά το θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η Κύπρος». Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821 τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: “την ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων και των θυσιών της Κύπρου αναστοχαζόμαστε σήμερα τιμώντας τη διακοσιοστή επέτειο της τραγωδίας της 9ης Ιουλίου, που συνέδεσε αναπόσπαστα τη μεγαλόνησο με την εθνική παλιγγενεσία και την ελευθερία των Ελλήνων. Τιμώντας την επέτειο οφείλουμε να εγκύψουμε στο νόημα της ελευθερίας σε μία απόπειρα συλλογικής ενδοσκόπησης ώστε να σταθμίσουμε τις πραγματώσεις της στην ελληνική και την κυπριακή κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα ως προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της κριτικής σκέψης, της επίγνωσης των ευθυνών του πολίτη και την προσήλωση στην αξία της δικαιοσύνης, όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που καθιστούν δυνατή έμπρακτα και όχι απλώς ρητορικά την ύπαρξη μιας ελεύθερης κοινωνίας. Η ύπαρξη της ελεύθερης κοινωνίας με τις δυνατότητες που προσφέρει και την ηθική αξιοπιστία που εμπνέει αποτελεί και τη μόνη εγγύηση και ελπίδα για την διεκδίκηση της αποκατάστασης της φοβερής αδικίας που έχει συντελεστεί εις βάρος της Κύπρου και της ανεξάρτητης Κυπριακής Πολιτείας από την τουρκική εισβολή του 1974 και την παράνομη κατοχή της γης της πατρίδας μας δια της βίας των όπλων. Την αδικία αυτή την οποία η διεθνής κοινότητα για σχεδόν μισό αιώνα αδυνατεί να επανορθώσει παρά τις ακατάσχετες διακηρύξεις περί διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και αρχών του ΟΗΕ, οφείλουμε, όσοι διαθέτουμε την εγρήγορση που πηγάζει από την επίγνωση του χρέους του ελεύθερου πολίτη, να αγωνιστούμε να ανατρέψουμε δια της αταλάντευτης προσήλωσης στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αυτό υπαγορεύει ο οραματισμός της ελευθερίας και η μνήμη της θυσίας που αναστοχαζόμαστε απόψε”.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναλάβει, επίσης, και άλλες συστηματικές πρωτοβουλίες για να τιμήσει τη επέτειο των 200 ετών από το 1821, με συνέδρια, διαλέξεις, εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Παράλληλα συμβάλει καθοριστικά και στον διάλογο για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου. Η σημαντική συνεισφορά του ΕΚΠΑ στον εορτασμό απορρέει από τη δεσπόζουσα θέση του στον πνευματικό και πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας, όπως και από την συνολική ιστορία του και την προσφορά του.
https://2021.uoa.gr/

Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN