Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Επίκ. Καθηγητή Δ. Ξενάκη του ΤΤΨΒ του ΕΚΠΑ ως συντονιστής/εισηγητής σε πάνελ Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο 1ο Συνέδριο Ψυχόμενης Βιομηχανίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Picture1 4

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο Ψυχόμενης Βιομηχανίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον Greek Cold Storage & Logistics Association και την Global Cold Chain Alliance, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, με την υποστήριξη φορέων όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, καθώς και την ASHRAE Hellenic Chapter. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από τους κ. Διονύση Γρηγορόπουλο (Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics), κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο (Υφυπουργός Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών) και κ. Matthew R. Ott (President & CEO Global Cold Chain Alliance – GCCA), ενώ στη συνέχεια οι ομιλητές εστίασαν σε τρεις θεματικές ενότητες: Α) Ενέργεια – Κυκλική Οικονομία, Β) Ψηφιακός Μετασχηματισμός, και Γ) Επισιτιστική Κρίση. Μεταξύ των ομιλητών των τριών πάνελ ήταν οι: Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, κ. Αθανάσιος Βαμβακάς, Smart Grids Director, INTRACOM TELECOM, κ. Matthew R. Ott, President & CEO Global Cold Chain Alliance (GCCA), κ. Ιωάννης Στεφάνου, Partner, Head of Energy Sector  Grant Thornton, κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, κ. Έξαρχος Βασίλειος, Μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, κ. Βασίλειος Γεωργιάδης, Εμπορικός Διευθυντής Ecomechanica, Δρ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος Chair, Board of Directors HRADF, Chair, National Logistics Council Professor of Transport and Logistics Dep. of  Mechanical  Engineering/Production  Systems  University of Thessaly, κ. Manuel Kabana Cabrera, Chairman of International Association of Refrigerated Warehouses (IARW), κ. Απόστολος Αποστολάκος Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε., κ. Στέργιος Ντέτσικας, Partner, Transactional Advisory Services Grant Thornton, τία Χωραφά, Υπεύθυνη πολιτικής στην οργάνωση «Μπορούμε», Συντονίστρια της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα, κ. Γιάννης Σαμολαδάς, Ιδρυτής Truck and Cargo Insurance και ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της PCT.

Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ΤΤΨΒ) του ΕΚΠΑ συμμετείχε στην εκδήλωση με περίπου 15 προπτυχιακούς φοιτητές στο ακροατήριο, καθώς και τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Διονύση Ξενάκη (Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διασύνδεσης με τη Βιομηχανία του ΤΤΨΒ-ΕΚΠΑ), ο οποίος ήταν συντονιστής/εισηγητής της θεματικής ενότητας του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν οι κ. Γεράσιμος Γερολυμάτος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος Gerobo International, ο κ. Jesper Hansen, Global Account Director, Fire Protection Solutions for Cold Chain Solutions  WAGNER  Fire  Safety Consulting Gmbh, η κα Διονυσία Μαρκοπούλου, Partner Information Systems & Logistics Project  Manager, Logistics Way, ο κ. Μάνος Αρμενάκας, Διευθύνων Σύμβουλος STAMH S.A, ο κ. Σωτήρης Πτωχός, Ανώτερο Στέλεχος Διοίκησης και Συνιδρυτής της PEOPLE και ο Δρ. Ιωάννης Κανελλόπουλος, ΕΠΙΣΕΥ – ΕΜΠ. Μεταξύ άλλων ο Επίκουρος Καθηγητής Διονύσης Ξενάκης ανέφερε στην εισήγηση του:

Picture2 1
Picture3 1

«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Διονύσης Ξενάκης και είμαι Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει επενδύσει ενεργά στην περιοχή του Industry 4.0 με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά. Υπό τη σκοπιά αυτή, επενδύουμε σημαντικά στη διασύνδεση της Ελληνικής Βιομηχανίας με την Ακαδημία, μία σχέση που μόνο προστιθέμενη αξία μπορεί να έχει για το Ελληνικό Οικοσύστημα Εταιριών, Βιομηχανιών, Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και της Πολιτείας. Στα πλαίσια αυτά ευχαριστώ τον αγαπητό κ. Γρηγορόπουλο για την πρόσκληση και θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους για τις συγκεκριμένες δράσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Με λίγα λόγια αφορά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που ξεκινούν από την ενσωμάτωση πληθώρας αισθητήρων (θερμοκρασίας, πίεσης αέρα, υγρασίας, εγγύτητας εμπορευμάτων, οπτικών σημάτων) και την δικτύωση τους από άκρο-σε-άκρο (end-to-end), ιδανικά, ξεκινώντας από την συλλογή της πρώτης ύλης μέχρι και την απόρριψη της (τεχνολογίες LoRA, Bluetooth, Wifi, κυψελωτά, ΙοΤ). Ενισχύεται σημαντικά με την εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων κατά την παραγωγή, την αποθήκευση, την μεταφορά, ακόμα και την διανομή, συμπεριλαμβάνοντας το σημείο συλλογής των πρώτων υλών, το εργοστάσιο παραγωγής, την εφοδιαστική αλυσίδα, μέχρι και την παράδοση στον τελικό καταναλωτή. Όμως, πέρα και πάνω από την υποδομή (ρομποτικά, αισθητήρες, δίκτυα), τελικός στόχος είναι η έγκαιρη και αδιάλειπτη συλλογή δεδομένων από τις φάσεις παραγωγής-μεταφοράς-κατανάλωσης-απόρριψης για την βέλτιστη δυνατή παρακολούθηση και την εναρμόνιση της όλης διαδικασίας σύμφωνα με τις καλές πρακτικές και τη νομοθεσία που διέπει κάθε επιμέρους διαδικασία, τα Standard Operation Procedures (SOPs) και τα Service License Agreements (SLAs) που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των βασικών παικτών της αλυσίδας αυτής, στοχεύοντας στην βιωσιμότητα (οικονομική, κοινωνική, οικολογική), την έγκαιρη παράδοση και κατανάλωση του τελικού προϊόντος, την διατήρηση της αξίας των προϊόντων. Η ψηφιοποίηση- κωδικοποίηση των επιμέρους διαδικασιών, η ιχνηλασιμότητα σε κάθε βήμα του προϊόντος (labelling, traceability), ξεκινώντας από την πρώτη ύλη και φτάνοντας μέχρι την απόρριψη της, η επαύξηση του ρυθμού εξυπηρέτησης των παραγγελιών στο end-to-end σύστημα, η προστασία και η ασφάλεια τόσο των προϊόντων όσο και των ανθρώπων, καθώς και η ικανοποίηση των πελατών είναι μόνο μερικοί στόχοι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού.

Υπό την σκοπιά αυτή, στη συνέχεια της συζήτησης θα εστιάσουμε στους ακόλουθους τέσσερις κρίσιμους πυλώνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού ψυχρών προϊόντων.

Α) Την διατήρηση βιωσιμότητας (οικονομική, κοινωνική, οικολογική),

Β) Την προσαρμογή της αγοράς (παραγωγός, κατασκευαστής, διανομέας, technology provider, system integrator, risk manager, safety solutions provider, κλπ) στους νέους πιο άμεσους τρόπους (trends) που ορίζουν την αγορά (ecommerce, online παραγγελίες) και την διατήρηση της αξίας των μεταφερομένων αγαθών

Γ) Την μείωση του ρίσκου λόγω συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα (συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας για το προσωπικό καθώς και της κατάλληλης κατάρτισης του)

Δ) Την μετάβαση από την απλή παρακολούθηση με έντυπα έγγραφα/υπογραφές προς την εποχή του lean supply chain. Ως υποπερίπτωση του lean manufacturing, το lean supply chain καλύπτει τα 4 Μ (Man, Material, Machine, Method) καθ’ όλη την διαδικασία παραγωγής-εφοδιασμού-κατανάλωσης-απόρριψης αγαθών, με στόχο την έγκαιρη και ακριβή πρόβλεψη καθώς και την άμεση επέμβαση όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Picture4 2

Στο σημείο αυτό, να πω ότι η Ψυχρή Εφοδιαστική Αλυσίδα ενσωματώνει όλες τις προκλήσεις μίας τυπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ωστόσο, με επιπλέον προκλήσεις να την συνοδεύουν. Για παράδειγμα, η διαθεσιμότητα και κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης/μεταφοράς των προϊόντων, η διατήρηση της προβλεπόμενης θερμοκρασίας και τις πρωτογενούς σύστασης για τα μεταφερόμενα αγαθά (χημικά, φάρμακα, τρόφιμα, κλπ) με αποφυγή αυξομειώσεων κατά την μεταφορά, τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό με την παραδοσιακή Εφοδιαστική Αλυσίδα τόσο σε χώρους αποθήκευσης όσο και σε χώρους μεταφοράς, τις κοινωνικό-πολιτικές περιστάσεις που ορίζουν κάθε κοινωνία και Πολιτεία που παρεμβάλλεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, τα γεωπολιτικά γεγονότα, τις κρίσεις πανδημίας, κλπ, όλα με στόχο την κατάλληλη συσκευασία των αγαθών με αποφυγή λαθών, την διατήρηση των χρόνων παράδοσης και του όγκου παραδιδόμενων προϊόντων, την ασφάλεια των προϊόντων, την διατήρηση της αξίας τους και την διανομή τους στην πρωτογενή τους κατάσταση δίχως αλλοιώσεις.»

Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, ένα από τα νέα Τμήματα του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου (Ψαχνά – Ευβοίας) με εξειδίκευση στην περιοχή Industry 4.0, συνεχίζει να αυξάνει το αποτύπωμα του Τμήματος, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για νέα έργα και συμπράξεις με την Ελληνική Βιομηχανία.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης ακολουθεί:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN