Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ συμμετείχε στη διεθνή έκθεση Mobile World Congress (MWC) Barcelona 2023 που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης.

Η έκθεση Mobile World Congress (MWC) αποτελεί τη σημαντικότερη έκθεση στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών παγκοσμίως, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες από 198 χώρες και περιφέρειες. Για το 2023, η εθνική συμμετοχή, η οποία οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιελάμβανε 43 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι, το ελληνικό περίπτερο ήταν το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα (συνολικού εμβαδού 154 τ.μ.), γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ελληνικής αποστολής.

image 1

Παράλληλα, στο πλαίσιο του MWC Barcelona πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά συνέδρια, με τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών από τον χώρο του digital, και όχι μόνο, να συμμετέχουν στις πολυάριθμες συνεδρίες και ενότητες, συζητώντας για τις επόμενες παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα στελέχη του Κέντρου Αρχιμήδης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, να δικτυωθούν με άλλα αντίστοιχα κέντρα διεθνώς, να μελετήσουν καλές πρακτικές και να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες. Το Κέντρο Αρχιμήδης στο ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, ο Σπύρος Αρσένης, Διευθυντής του Προγράμματος NBG Seeds, ο Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ της Μαδρίτης, τα στελέχη του ΣΕΚΕΕ και του Enterprise Greece, καθώς και εκπρόσωποι επενδυτικών φορέων και Επιχειρηματικοί Άγγελοι (Business Angels).

image 2

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επαφές με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βαρκελώνης, όπως το ESADE Business School και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (University of Barcelona). Τα στελέχη του Κέντρου Αρχιμήδης συναντήθηκαν με τη νέα διευθύντρια του «ESADE Rambla of Innovation» Victoria Cochrane από την οποία ενημερώθηκαν για τις δράσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του φορέα και εξέτασαν πιθανές συνεργασίες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Rambla of Innovation έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των εργαστηρίων που αφορούν την καινοτομία στο ESADE. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα στελέχη του “Fusion Point of Innovation” Laura Bellorini και Nanita Ferrone, με τα οποία συζητήθηκαν θέματα καινοτομίας στην εκπαίδευση, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσκεψη στο περίπτερο του Κέντρου Αρχιμήδης πραγματοποίησαν και τα στελέχη της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης το οποίο εδώ και μία δεκαετία έχει δημιουργήσει μία πληθώρα συμπληρωματικών προγραμμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Στα στελέχη του Κέντρου Αρχιμήδης δόθηκε και η ευκαιρία να επισκεφθούν το περίπτερο της Erickson, όπου τους υποδέχθηκε ο CEO της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα κ. Γεώργιος Παππάς ο οποίος και τους παρουσίασε τις εξελίξεις στο 6G.

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική συμμετοχή στο MWC Barcelona συνδυάζεται και με παρουσία στο 4 Years From Now (4YFN), το οποίο διεξάγεται παράλληλα και αποτελεί μία από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις για το χώρο των τεχνολογικών startups, όπου συναντιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες καινοτομίας και επενδυτικά funds.

image 3

Στο 4YFN του 2023 συμμετείχε μεταξύ άλλων και η ομάδα της Run4More η οποία υποστηρίζεται από το Κέντρο Αρχιμήδης και την οποία επισκέφθηκαν ο Επικ. Καθ. Αντώνης Λιβιεράτος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης και ο Βασίλης Σιέμος, Υπεύθυνος του Προγράμματος Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης.

image 4

Η εθνική αποστολή στην MWC Barcelona 2023 είχε την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή φορέων, όπως το EGG-EUROBANK, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), η HELEXPO BEYOND, το NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Pleiades IoT Innovation Cluster, το Κέντρο Καινοτομίας iQnovus της Unisystems, καθώς και το επενδυτικό ταμείο Phaistos 5G Ventures. Συμπληρωματικά των ανωτέρω φορέων, η αποστολή είχε την υποστήριξη από εταιρείες, όπως οι Samsung Electronics Hellas και Vantage Towers. Επίσης, η συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο PRAXI Network, την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), καθώς και την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA), δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του οικοσυστήματος στη διεθνή αυτή διοργάνωση.

Το έργο με τίτλο «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΕΚΠΑ» (Κωδικός ΟΠΣ: 5136424) συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Εικόνα4 1
Εικόνα5 1
Εικόνα6 1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN