Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνα – Ανακουφιστικής Φροντίδας 2023 “Συμπονετικές Κοινότητες”: Όλοι μαζί για την Ανακουφιστική Φροντίδα | 14 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Όλοι μαζί για την Ανακουφιστική Φροντίδα

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

image 5

WORLD HOSPICE & PALLIATIVE CARE DAY

image 6

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνα – Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCD) τα τελευταία 19 χρόνια είναι μια ημέρα ενοποιημένης δράσης και υποστήριξης για την Ανακουφιστική Φροντίδα και τη φροντίδα ξενώνα.

Το θέμα για το 2023 είναι «Συμπονετικές Κοινότητες»: Όλοι μαζί για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα που βελτιστοποιεί την ποιότητα ζωής και μετριάζει την οδύνη/ «το υποφέρειν» σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις υγείας και στους φροντιστές τους.

Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας Ξενώνα – Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCD) 2023  είναι να συνηγορήσει για καλύτερη Ανακουφιστική φροντίδα και φροντίδα ξενώνα και να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθολική κάλυψη υγείας (UHC), χωρίς την ενσωμάτωση της Ανακουφιστικής Φροντίδας στο σύστημα υγείας κάθε χώρας.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα αποτελεί μαζική και κοινή ευθύνη που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, όχι μόνο στο τέλος της ζωής αλλά καθ’ όλη την πορεία της νόσου ξεκινώντας από τη διάγνωση. Επιπλέον, περικλείει την υγεία και την ευεξία των φροντιστών και συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη στο θρήνο και στο πένθος.

Οι κοινότητες που «συμπονούν» φροντίζουν τους πάσχοντες εντός της κοινότητας, τους βοηθούν να ζήσουν καλά στο σπίτι τους, τους συνδέουν με τις απαιτούμενες υπηρεσίες και ευαισθητοποιούν την ευρύτερη κοινωνία σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο τέλος της ζωής.

Η ενσωμάτωση της Ανακουφιστικής Φροντίδας στα συστήματα υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Καθολικής Κάλυψης Υγείας (UHC), ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης των ατόμων και των χωρών. Η έννοια του «συμπονώ» αναγνωρίζει την οντότητα κάθε ανθρώπου ως ξεχωριστή και ιερή, παρέχοντας φροντίδα υγείας σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, με απόλυτη δικαιοσύνη, ισοτιμία και σεβασμό.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα αποτελεί σημαντική οικουμενική ανάγκη που δεν ικανοποιείται επαρκώς. Μόνο 12% από περίπου 60 εκατομμύριαενήλικες και παιδιά που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας την λαμβάνουν. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο υποφέροντας, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και αντιμετώπισης του πόνου.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας για 120.000-135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους, εκ των οποίων 3.200 είναι παιδιά.

Η ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας πρέπει να βασιστεί στο δημόσιο σχέδιο υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), που δίνει έμφαση στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στη διαθεσιμότητα φαρμάκων, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, στην έρευνα και στην εφαρμογή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνα – Ανακουφιστικής Φροντίδας 2023  αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση στήριξης της Ανακουφιστικής Φροντίδας από τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο.

Το μήνυμα της Ημέρας

ΚΑΛΟΥΜΕ τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες υγείας, τους κοινοτικούς ακτιβιστές, τους εθελοντές, τους ανθρώπους που χρήζουν Ανακουφιστικής Φροντίδας και όλους να ενωθούν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινοτήτων και πόλεων που «συμπονούν» και είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Ανακουφιστική Φροντίδα σε όλο τον κόσμο.

Μπορούμε κι εμείς!


Ελισάβετ Πατηράκη-Κουρμπάνη

Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής , Σχολή Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ    
Διευθύντρια Εργαστηρίου Ανάπτυξης και Βελτίωσης Νοσηλευτικής Φροντίδας, Υπεύθυνη Γραφείου Έρευνας και Εκπαίδευσης υπηρεσίας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN