Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις «Διαλέξεις Ιωάννης Ζηζιούλας» στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. έγινε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη από τις Διαλέξεις Ιωάννης Ζηζιούλας που θέσπισε το Τμήμα Θεολογίας με ομιλητή τον κ. Thomas Graumann καθηγητή Αρχαίας Χριστιανικής Ιστορίας και Πατερικών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής (Faculty of Divinity) του Πανεπιστημίου του Cambridge και διευθυντή σπουδών Θεολογίας στο Homerton College με θέμα The authority of church fathers in late antique theological debates (Η αυθεντία των Πατέρων της Εκκλησίας στις θεολογικές αντιπαραθέσεις της ύστερης αρχαιότητας).

Στο πνεύμα του έργου του μεγαλύτερου Ορθόδοξου θεολόγου της εποχής μας, ο κ. Graumann αναφέρθηκε στις ιστορικές διαδικασίες και την εξέλιξη της έννοιας «Πατέρες της Εκκλησίας» που αποκρυσταλλώνεται μετά το 325, αλλά λειτουργεί δεσμευτικά για τη διατύπωση της πίστης μετά το 451. Παρουσίασε, επομένως, ένα στοιχείο κριτικής προσέγγισης και συζήτησης (π.χ. εξακρίβωση γνησιότητας κειμένων, συνάφειάς τους κλπ.) που η πρώτη εκκλησιαστική θεολογία ασκούσε για να ξεκαθαρίσει τον γενικό όρο «Πατέρες της Εκκλησίας» και που στις μέρες μας θεωρείται πολλές φορές ένα ομοιόμορφο, κλειστό και άχρονο μέγεθος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως επίσημος αντιπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, που ανέγνωσε και Πατριαρχικό γράμμα ευλογίας από τον ίδιο τον Παναγιώτατο. Χαιρέτισε, επίσης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθηση και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Χρήστος Καραγιάννης.

Τα κύρια σημεία της διάλεξης μετέφρασε συνοπτικά κατά τμήματα ο συνεργάτης διδάσκων στο Εργαστήριο Μελέτης Αρχαίου Ανατολικού Χριστιανισμού του Τμήματος, Διδάκτωρ Νίκος Κουρεμένος. Μετά τη διάλεξη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου προέβη σε ολιγόλεπτη critical response και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN