Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας νέων καινοτόμων τεχνολογιών των ερευνητών του Ε.Κ.Π.Α., το Κέντρο Αρχιμήδης, ανακοινώνει μία ακόμα εφεύρεση που έχει κατοχυρωθεί σε διεθνές επίπεδο με διεθνή αίτηση PCT στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (EPO).

Η συγκεκριμένη εφεύρεση αναφέρεται σε μια νέα τεχνική προσέγγιση της χρήσης ενθυλακωμένων υλικών αλλαγής φάσης (PCM) σε σωματιδιακή μορφή για την πλήρωση ενός διαμερίσματος που περιέχει εναλλάκτη θερμότητας. Μια πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας είναι η ενσωμάτωσή της σε ηλιακό συλλέκτη με επίπεδη πλάκα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης που προορίζεται για οικιακή χρήση. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αποτελεί τη δεξαμενή θερμικής αποθήκευσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του IRENA, η αποθήκευση θερμικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης θερμικής ενέργειας προβλέπεται να φθάσει τα 369 εκατομμύρια USD έως το 2025. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης θερμικής ενέργειας υποστηρίζεται από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που αυξάνει την εμπορική αξιοποίηση τέτοιων εγκαταστάσεων, όπως και τη ζήτηση για εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης για έξυπνες υποδομές.  

Η εφεύρεση αναπτύχθηκε από τα μέλη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Ε.Κ.Π.Α.: Καθηγητή κ. Βασίλειο Σταθόπουλο, Καθηγητή κ. Μιχάλη Γρ. Βραχόπουλο και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ.Μαρία Κ. Κούκου.

Με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αναζητούνται συνεργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης (licensing) της τεχνολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tto.archimedes.uoa.gr/page15.php

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN