Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Αντιπρύτανη Καθηγητή Ευστάθιου Ευσταθόπουλου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Γεώργιος Χειλάς, Νεκτάριος Αναγνωστόπουλος, Αριστοτέλης Καλύβας, Στυλιανός Κόκκορης, Όλγα Τριανταφυλλίδου, Ευαγγελία Φούκα, Φραντζέσκα Φραντζεσκάκη.
Γεώργιος Χειλάς, νέος διορισμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
Ο Γεώργιος Χειλάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και της υπηρεσίας υπαίθρου, ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», απασχολούμενος ταυτόχρονα στο ερευνητικό εργαστήριο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΣΙΔΑΚΗΣ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Πέτρο Μπακάκο.
Κατόπιν μετακινήθηκε στην Πνευμονολογική Μονάδα Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» αρχικώς ως Επιστημονικός Συνεργάτης και κατόπιν ως Επικουρικός Επιμελητής. Κατά την διάρκεια της θητείας του ήταν υπεύθυνος του τακτικού εξωτερικού ιατρείου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Το 2013 έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.
Το 2018 έλαβε θέση Επιμελητή ΕΣΥ στην 5η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και ήταν υπεύθυνος του τακτικού εξωτερικού ιατρείου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και κατόπιν και του τακτικού εξωτερικού ιατρείου Post-COVID.
Εχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υπήρξε Υπεύθυνος της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας της ΕΠΕ επί 9 έτη.
Το 2024 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» με διευθυντή τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Στυλιανό Λουκίδη.
Έχει δώσει περισσότερες από 250 διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 90 πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά με περίπου 2500 βιβλιογραφικές αναφορές, συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων και ανακοινώσεων σε συνέδρια. Έχει λάβει μέρος και ως κύριος ερευνητής σε πολλές κλινικές μελέτες. Έχει λάβει πολλά βραβεία, επαίνους καθώς και εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποτροφίες.
Τα γνωστικά του αντικείμενα και ο ερευνητικός του προσανατολισμός περιλαμβάνουν τα αποφρακτικά νοσήματα του πνεύμονα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχεκτασίες) και την αξιολόγηση της φλεγμονής των αεραγωγών με μη επεμβατικές μεθόθους, την οξεοβασική ισορροπία και την αναπνευστική ανεπάρκεια
Νεκτάριος Αναγνωστόπουλος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής
Αριστοτέλης Καλύβας,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής
Ο Αριστοτέλης Καλύβας είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), και το ΠΓΝ “Αττικόν”, με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση όγκων της υπόφυσης, της βάσης του κρανίου και του εγκεφάλου. Έχει ολοκληρώσει διετή, πιστοποιημένη εξειδίκευση (structured clinical fellowship) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επίκεντρο τη χειρουργική νευρο-ογκολογία, την ενδοσκοπική και κλασσική χειρουργική βάσης κρανίου, καθώς και την ακτινοχειρουργική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα τελευταία 3 χρόνια ως Επίκουρος Καθηγητής και Attending Νευροχειρουργός στο University Health Network (UHN), πραγματοποίησε περισσότερες από 700 εξειδικευμένες ενδοσκοπικές επεμβάσεις υπόφυσης και βάσης κρανίου και πάνω από 200 κρανιοτομίες εν γρηγόρσει/σε αφύπνιση (awake craniotomies).
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Νευροχειρουργική στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στις Χειρουργικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (UK) και Διδακτορικού (PhD) από το ΕΚΠΑ, με αντικείμενο τη δομική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.
Η ερευνητική του δραστηριότητα, κατά την παρούσα, επικεντρώνεται στην τοπογραφική και λειτουργική ανατομία της λευκής ουσίας, στη χρήση πολυπαραμετρικής χαρτογράφησης εγκεφάλου (fMRI, TMS, διεγχειρητική διέγερση) και σε καινοτόμες διαγνωστικές τεχνικές όπως οι υγρές βιοψίες και οι υπέρηχοι υψηλής έντασης (HIFU). Έχει συγγράψει περισσότερες από 90 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των Brain, NeuroOncology, Nature Communications, με έμφαση στη χειρουργική νευροανατομία, τη χαρτογράφηση εγκεφάλου και καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές.
Συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση, έχοντας διοργανώσει διεθνή σεμινάρια όπως το NeuroConnect Toronto και το Athens White Matter Course ενώ υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής της ενδοσκοπικής ενότητας του Lougheed Skull Base Course. Έχει τιμηθεί με το Teaching Award και το Education Fund του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Είναι Fellow του Congress of Neurological Surgeons (FCNS) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Tumor Section της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας CNS/AANS.
Στυλιανός Κόκκορης,νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1992: Αποφοίτησα από το 3ο Γενικό Λύκειο Κορυδαλλού με βαθμό απολυτηρίου: ΑΡΙΣΤΑ (19 5/11).
1993:Εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατόπιν πανελληνίων εισαγωγικών εξετάσεων.
8/11/1999: Αποφοίτησα με βαθμό πτυχίου: ΑΡΙΣΤΑ (8 40/69).
11/2002-08/2007: Ειδίκευση στην Εσωτερική Παθολογία στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ ‘ΤΖΑΝΕΙΟ’.
07/2008-05/2011: Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία στην Α΄ ΚΕΘ του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ ‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’.
24/02/2014: Διδακτορική Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (Βαθμός: ΑΡΙΣΤΑ).
Β. ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
08/2011-08/2012: Clinical research fellow-ICU of Western General Hospital of Edinburgh (Scotland, UK).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΩΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
-ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Π. ΝΙΚΑΙΑΣ ‘ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ’: 31/7/2013 – 30/7/2014 ΚΑΙ στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ ‘ΛΑΪΚΟ’: 2/6/2015 – 29/2/2016
-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ στην Α΄ ΚΕΘ του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ ‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’: 7/3/2016 – 16/4/2025
-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ στην Α΄ ΚΕΘ του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ ‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’ από 16/4/2025.
(ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ: 14 ΕΤΗ & 9 ΜΗΝEΣ)
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ (εντός PubMed)
ΣΥΝΟΛΟ: 63
-Citations:
Scopus: 1097, Google Scholar: 1733
-h-index:
Scopus: 18, Google Scholar: 27
ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
• Σύνολο ξενόγλωσσων δημοσιεύσεων εκτός PubMed: 3
• Σύνολο δημοσιευμένων άρθρων σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά: 4
• Σύνολο ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια: 113
(Διεθνή: 78, Ελληνικά: 35)
• Συγγραφή κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία: 2
• Συγγραφή κεφαλαίων σε ελληνικά επιστημονικά βιβλία: 5
• Ομιλίες σε συνέδρια/συμπόσια/ημερίδες ως προσκεκλημένος ομιλητής: 17
Όλγα Τριανταφυλλίδου,νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής
Ευαγγελία Φούκα, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1996 και εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, από όπου έλαβε τίτλο Ειδικότητας το 2004. Από το 2007 έως τον 2025 υπηρέτησε ως Ιατρός ΕΣΥ (από το 2019 με το βαθμό του Διευθυντή) στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Κατά την διάρκεια της θητείας της συμμετείχε ενεργά στο Ιατρείο Άσθματος και ήταν υπεύθυνη του τακτικού εξωτερικού ιατρείου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής .
Το 2004 μετεκπαιδεύτηκε στο Βρογχικό Άσθμα Ενηλίκων και Εφήβων στην Πνευμονολογική Κλινική του Royal Hallamshire Hospital στο Sheffield της Μ.Βρετανίας και το 2020 στην Επεμβατική Πνευμονολογία στις Διάμεσες Πνευμονοπάθειες στο Νοσοκομείο Morganii-Perantoni στο Φορλί της Ιταλίας. Τον Απρίλιο του 2023 ξεκίνησε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Division for Lung and Airway Research-Institute of Environmental Medicine του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, με φυσική παρουσία έως το Νοέμβριο του 2023, ενώ έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος. Η μεταδιδακτορική της έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη του ρόλου της ενδογενούς ανοσίας στη λειτουργία των ρυθμιστικών Τ λεμφοκυττάρων στα αποφρακτικά νοσήματα των αεραγωγών. Από τον Αύγουστο του 2023 συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του European Respiratory Severe Asthma Registry-SHARP, λαμβάνοντας σχετική υποτροφία από το SHARP-ERS.
Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του ΔΠΘ το 2014 με βαθμό «Άριστα». Για την εκπόνηση της ως άνω Διδακτορικής Διατριβής με θέμα «Οι Ανοσοτροποιητικές Επιδράσεις της Κλαριθρομυκίνης σε Ασθενείς με Βρογχεκτασίες» υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Δ. Μπούρου βραβεύτηκε με Ερευνητική Υποτροφία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας. Το 2020 απέκτησe MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Πανεπιστήμιο Neapolis Πάφου, με βαθμό «Άριστα».
Έχει δώσει περισσότερες από 100 διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 60 πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά, συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων και ανακοινώσεων σε συνέδρια, ενώ είναι μέλος και σύμβουλος συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή περιοδικά. Έχει λάβει μέρος ως κύριος και ως βοηθός ερευνητή σε πολλές κλινικές μελέτες. Έχει λάβει βραβεία, επαίνους καθώς και ερευνητικές υποτροφίες.
Τα γνωστικά της αντικείμενα και ο ερευνητικός της προσανατολισμός περιλαμβάνουν τα αποφρακτικά νοσήματα του πνεύμονα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχεκτασίες) και την αξιολόγηση της φλεγμονής των αεραγωγών με μη επεμβατικές μεθόθους.
Είναι μέλος της ΕΠΕ, της European Respiratory Society και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακα Ελλάδας. Από το 2020 είναι συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για το Άσθμα της ΕΠΕ.
Φραντζέσκα Φραντζεσκάκη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής