Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

O Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Γεράσιμος Φιλιππάτος υποψήφιος Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Β´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

Ο Καθηγητής Φιλιππάτος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά κι από τους δυο γονείς του, γεννήθηκε στο Περιστέρι, στην Αθήνα το 1961, μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους και αποφοίτησε από το Δημόσιο Σχολείο της περιοχής του. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μετά το στρατιωτικό και το αγροτικό, έκανε την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Μετεκπαιδεύτηκε στην Εντατική Θεραπεία, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις βιοψίες και τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Σικάγο – ΗΠΑ και στο Cambridge – Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει υπηρετήσει την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ως μέλος (2007-2009) και ως Γενικός Γραμματέας (2009-2011). Συμμετείχε στην ίδρυση και ήταν Πρόεδρος των ΟΕ Καρδιακής Ανεπάρκειας και της ΟΕ Εντατικής Θεραπείας της ΕΚΕ. Είναι Αντιπρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Επείγουσα και Εντατική Καρδιολογία της ESC. Συμμετείχε στην αρχική αποτύπωση και δημοσίευση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία των εξειδικεύσεων στην Καρδιολογία, στην Ευρώπη (2007). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ο καθορισμός κριτηρίων για τη δομή, λειτουργία και πιστοποίηση Καρδιολογικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας («Μονάδων Εμφραγμάτων»), ένα θέμα που είναι σημαντικό και σήμερα, 20 χρόνια μετά, για πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Επίσης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος Universal Definition of Myocardial Infarction. Δημιουργήσαν και ανανεώνουν το περιεχόμενο εκπαίδευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη. Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της Επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της American Heart Association. Υπηρέτησε ως Κοσμήτορας και Καθηγητής Καρδιολογίας στην Κρατική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε η Εθνική και Διεθνή Πιστοποίηση της Σχολής. Είναι Επίτιμο μέλος πολλών Εθνικών Καρδιολογικών Εταιρειών και προσκεκλημένος Καθηγητής και/ή Επίτιμος Διδάκτορας σε μεγάλα Πανεπιστήμια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όσον αφορά στο συγγραφικό του έργο, έχοντας ως κύριο ερευνητικό μου ενδιαφέρον την Καρδιακή Ανεπάρκεια, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα στο PubMed, συμμετείχα στην έκδοση βιβλίων συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων της ESC για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, την Επείγουσα και Εντατική Καρδιολογία και στην συγγραφή πολλών κεφαλαίων βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου “Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια” στον «Braunwald» και στο Oxford Desc Reference: Cardiology. Υπήρξε Associate Editor πολλών μεγάλων περιοδικών στην Καρδιολογία (συμπεριλαμβανομένου του European Heart Journal και Senior Consulting Editor του JACC- HF) και βρίσκεται στην λίστα των Highly Cited ερευνητών του Thomson Reuters/Clarivate από το 2015. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει ερευνητική χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα (FP7, HORIZON κλπ) αλλά και από την Αμερική.

Δείτε παρακάτω την προεκλογική επιστολή του Καθηγητή κ Γεράσιμου Φιλιππάτου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN