Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η πολιτική χρηματοδότησης της έρευνας στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: στόχοι και προοπτικές»

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική χρηματοδότησης της έρευνας στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: στόχοι και προοπτικές». Χαιρετισμό απηύθυναν o Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος και o Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Ιωάννης Εμμανουήλ, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Αικατερίνη Κουραβέλου, και ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Καθηγητής Ιωάννης Εμίρης.

cover
DSC 0857

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση και η ανάλυση των στόχων και των προοπτικών που αφορούν στη χρηματοδότηση της έρευνας στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες. Συζητήθηκαν οι στρατηγικές που ακολουθούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές και τα ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και οι ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τις νέες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα. Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αναγκαιότητα συνεργασίας των Πανεπιστημίων με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Εκπρόσωποι των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, με σχετική τους εισήγηση, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτηθεί η έρευνα από εθνικούς και διεθνείς πόρους. Η έλλειψη ενός σταθερού ετήσιου προγράμματος ερευνητικής χρηματοδότησης με ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές. Εισηγητές ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Νίκη Σαουλίδου από το Τμήμα Φυσικής, η Καθηγήτρια κ. Χριστιάνα Μητσοπούλου από το Τμήμα Χημείας, ο Καθηγητής κ. Γιάννης Τρουγκάκος από το Τμήμα Βιολογίας, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Τριανταφύλλου από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ο Καθηγητής κ. Απόστολος Μπουρνέτας από το Τμήμα Μαθηματικών, οι Καθηγητές κ.κ. Γιάννης Σμαραγδάκης και Αντώνης Πασχάλης από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και ο Καθηγητής κ. Αριστοτέλης Τύμπας από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους μελών της Σχολής Θετικών Επιστημών, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία για μια ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

DSC 0815
DSC 0850
DSC 0860
DSC 0878

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN