Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α. – Κέντρο Αρχιμήδης | OncoCyclone: Ένας πραγματικός «κυκλώνας» στις αντικαρκινικές θεραπείες

Σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας νέων καινοτόμων τεχνολογιών των ερευνητών του Ε.Κ.Π.Α., το Κέντρο Αρχιμήδης, ανακοινώνει μία ακόμα εφεύρεση για την οποία έχει κατατεθεί Διεθνής Αίτηση PCT στο European Patent Office, με τίτλο “Anticancer Agents based on Cyclopentenones”.

Η εφεύρεση αφορά σε δύο νέες χημικές ενώσεις παραπλήσιας δομής που προέκυψαν μετά τον μαζικό έλεγχο εκατοντάδων χημικών δομών και στη συνέχεια βελτιώθηκαν μέσω διαδοχικών κύκλων σύνθεσης, αξιολόγησης, τροποποίησης και επαναξιολόγησης της βιολογικής τους δραστικότητας. Οι ενώσεις αυτές επιδεικνύουν υψηλή τοξικότητα απέναντι σε καρκινικές κυτταρικές σειρές που αντιπροσωπεύουν διάφορους τύπους κακοήθειας, υπερβαίνουν την ανθεκτικότητα στο συχνά χρησιμοποιούμενο χημειοθεραπευτικό cis-platin, και εμφανίζουν συνέργεια με το αντικαρκινικό φάρμακο βορτεζομίδη. Οι νέες αυτές ενώσεις προσφέρουν ελπιδοφόρες λύσεις ως αντικαρκινικά φάρμακα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην πλατίνη. Εκτός από την εξαιρετική τους δράση σε κυτταρικές σειρές, οι νέες ενώσεις επιδεικνύουν σημαντική in-vivo αντικαρκινική δραστικότητα σε πειραματικά μοντέλα κακοήθειας. Η δυνατότητα αυτών των ενώσεων να αντιμετωπίζουν ποικίλες μορφές κακοήθειας και να υπερβαίνουν την ανθεκτικότητα στην πλατίνη τις καθιστά ικανές να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αντικαρκινικών θεραπειών με σημαντικό αντίκτυπο στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Αριστείδη Ηλιόπουλο και από τα μέλη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης: Καθηγητή Γεώργιο Βασιλικογιαννάκη, Καθηγητή Μανώλη Στρατάκη, Κύρια Ερευνήτρια Tamsyn Montagnon και Κύριο Ερευνητή Δημήτρη Καλαϊτζάκη.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος δήλωσε για τη νέα τεχνολογία: «Η καινοτομία των νέων ενώσεων ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση του καρκίνου, προσφέροντας στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, ειδικά για ασθενείς που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στις παραδοσιακές θεραπείες».

Η εφεύρεση παρουσιάστηκε στις πρόσφατες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Αρχιμήδης του Ε.Κ.Π.Α.:

  • 11 Ιουνίου 2024: «Corallia Ventures TT fund@Archimedes Center for Innovation & Entrepreneurship»
  • 27 Ιουνίου 2024: Εκδήλωση Παρουσίασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα των Επιστημών Υγείας σε επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tto.archimedes.uoa.gr/page2.php.

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

iliopoulos archimedes

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN