Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Ελλάδα αποκτά Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους – Ενισχύονται οι δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω Διαστημικών Τεχνολογιών – Συμμετοχή του Τμήματος Αεροδιαστημικής του Ε.Κ.Π.Α.

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», η Ελλάδα αποκτά 6 συνολικά Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα σημαντικό Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος/Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων. Τους δορυφόρους θα κατασκευάσουν στην Ελλάδα οι εταιρείες OroraTech και ICEYE με συμμετοχή του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ε.Κ.Π.Α. H επιστημονική ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. στα δύο έργα περιλαμβάνει τους Καθηγητές Β. Λάππα (επιστημονικό υπεύθυνο), Καθ. Α. Πασχάλη (επιστημονικό υπεύθυνο), Αναπληρωτή Καθηγητή Ν. Κρανίτη, Επίκουρο Καθηγητή Σ. Κολιό.

CREATOR: gd jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82
Θερμικός Νανοδορυφόρος – Ororatech

Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν στις 09 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και στο Περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνου Καράντζαλου

Πρόκειται για δύο έργα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, να εντοπίζουν μεταβολές, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές, τη φύση και την περιουσία. Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέσω των συμβάσεων αυτών, θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://mindigital.gr/archives/6540.

satellite with radar
Μικροδορυφόρος με αισθητήρα ραντάρ/SAR

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN