Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημοσίευση για τη Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διάγνωση και Διαχείριση Ασθενών Αγγειοχειρουργικής από την ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του ΕΚΠΑ Γεώργιου Γερουλάκου

Μία πρωτοποριακή μελέτη για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη διάγνωση και τη διαχείριση αγγειοχειρουργικών ασθενών δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Vascular Surgery. Η μελέτη, με τίτλο “Artificial Intelligence in Diagnosing and Managing Vascular Surgery Patients: An Experimental Study Using the GPT-4 Model“, έγινε από τον Αγγειοχειρουργό του ΠΓΝ Ιωαννίνων Ευάγγελο Αλεξίου, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Yale Bauer Sumpio, τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρο Κάκκο και την ειδικευόμενη ιατρό του ΠΓΝ Αττικόν κ. Αρετή Βασιλείου, υπό την επίβλεψη του Ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιου Γερουλάκου.

Η μελέτη εστιάζει στη δυναμική της AI για την ανάλυση και επίλυση σύνθετων κλινικών προβλημάτων αγγειοχειρουργικής. Διερευνήθηκε η ικανότητά του μοντέλου ΑΙ GPT-4 να εντοπίζει συμπτώματα, να προβαίνει σε διαγνώσεις, και να επιλέγει κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε 57 διαφορετικά σενάρια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο υποστηρικτικό εργαλείο για τους γιατρούς. Ωστόσο, η χρήση της απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των απαντήσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με πολυδιάστατες κλινικές παραμέτρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης και βελτίωσης της AI στην κλινική πράξη, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική κρίση και εμπειρία των ειδικών.

Το έργο αυτό αποδεικνύει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας και της καινοτομίας στην ιατρική έρευνα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του *Annals of Vascular Surgery* [εδώ](https://www.annalsofvascularsurgery.com/article/S0890-5096(24)00705-2/abstract).

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN