Σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 456 του ν. 4957/2022 (Α΄141) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 5057/2023 (Α΄ 164) , επαναλαμβάνει τη θέση του Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται:
α) εντός της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών και με την παροχή της δυνατότητας συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών
β) δωρεάν
γ) χωρίς να διαταράσσεται η υλοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών
δ) λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των παιδαγωγικών Τμημάτων του Ιδρύματος και των Τμημάτων των οποίων οι απόφοιτοι στελεχώνουν το διδακτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Σύγκλητος υποστηρίζει ομόφωνα τα εξής :
- τα μαθήματα που παρέχονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων και πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών, που οδηγούν στην απόκτηση της ΠΔΕ, και οι ήδη αποκτηθείσες μονάδες ECTS των μαθημάτων της ΠΔΕ να αναγνωρίζονται και να κατοχυρώνονται, και να οδηγούν στην απονομή του πιστοποιητικού της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας,
- να επανακαθορισθεί το πλαίσιο των παρεχόμενων μαθημάτων για την απόκτηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, σύμφωνα με την ισχύουσα διάρθρωση των τριών αξόνων/ενοτήτων των προγραμμάτων ΠΔΕ, και να παραμείνει στα Τμήματα η αρμοδιότητα για την επιμέλεια και την οργάνωση του προγράμματος σπουδών της ΠΔΕ.
Με βάση τα ανωτέρω, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του νομικού και ακαδημαϊκού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, προκειμένου να αποφευχθούν αρρυθμίες κατά την εφαρμογή της ρύθμισης και να επιτευχθεί ομαλή σύζευξη του προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας με τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών και τις ιδιαιτερότητες των επηρεαζόμενων τμημάτων, έπειτα από την οργάνωση ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου με τα Α.Ε.Ι.
Για το λόγο αυτό, προτείνει την αναστολή έναρξης των διατάξεων του ν. 4957/2022 για τουλάχιστον ένα έτος (31.8.2025), και την ταυτόχρονη απονομή του πιστοποιητικού του ΠΔΕ για τους εισαχθέντες το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, με το προϋφιστάμενο του νόμου 4957/2022 νομικό καθεστώς.
Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συζήτησε το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. και των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή της χρηματοδότησης σε αυτά.
Ειδικότερα, σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα Α.Ε.Ι. , ύστερα από προηγούμενη εισήγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε., προτείνει τη θέσπιση νέου κριτηρίου για τη διατύπωση της εισήγησης, ώστε ο προσδιορισμός των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. να λαμβάνει υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του σύμφωνα με το συνολικό εμβαδό τους, επισημαίνοντας συγχρόνως τα εξής :
α) Τη σύνδεση από την ΕΘ.Α.Α.Ε. της εσωτερικής και εξωτερικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με τη μέση ετήσια συνολική χρηματοδότηση ανά φοιτητή (βλ. σελ. 13 και 14 της Ετήσιας Έκθεσης για την Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης του έτους 2022 της ΕΘ.Α.Α.Ε.).
β) Την παράλειψη του ουσιαστικού κριτηρίου που αφορά στο πραγματικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Α.Ε.Ι. το οποίο εξαρτάται κυρίως από το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, αλλά και από τη χρονολογία κατασκευής τους.
γ) Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει εκπαιδευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 800.000 τετραγωνικών μέτρων σε πέντε διαφορετικά campus και κτίρια των οποίων το έτος κατασκευής χρονολογείται πριν από 50 έως 180 έτη .
δ) Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη, είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη χρηματοδότηση πριν από τη δεκαετή οικονομική κρίση (χρηματοδότηση 2009: 38 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση 2024: 15 εκ. ευρώ)
Τέλος, οφείλει να επισημάνει ότι η απουσία του προτεινόμενου νέου κριτηρίου προσδιορισμού των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, οδηγεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε αδυναμία κάλυψης των ανελαστικών δαπανών του και της συντήρησης των υποδομών του.