Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών MSc ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, υπό την αιγίδα του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ, ο διεθνώς καταξιωμένος Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, Καθηγητής κ. Ηρακλής Χαραλαμπίδης, έδωσε πρόσφατα (10.5.2025) σημαντική διάλεξη με θέμα ‘Redesigning Global ipping Networks: Introduction to the Trump Realities’.
Στο πολυπληθές ακροατήριο, εκτός των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών, συμμετείχαν και αξιόλογα στελέχη της ευρύτερης ναυτιλιακής αγοράς, μεταξύ των οποίων, ο Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής κ. Ανδρέας Μερίκας και CEO της GMS LeaderShip Greece και ο κ. Νικόλαος Πενθερουδάκης, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυλομεσιτών και Ναυτικών Πρακτόρων.
Στα θέματα που αναπτύχθηκαν διεξοδικά στη διάλεξη του Καθηγητή Η. Χαραλαμπίδη περιλαμβάνονταν τα χαρακτηριστικά και η σημασία της διεθνοποίησης, του προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και οι σύνθετες συνέπειες εξαιτίας της εφαρμογής επιθετικής πολιτικής δασμών στις διεθνείς εμπορικές ροές, τη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, επανεξετάζονται οι διεθνείς θαλάσσιοι εμπορικοί διάδρομοι και τα μεταφορικά δίκτυα που έχουν στρατηγική σημασία για την απρόσκοπτη ροή πρώτων υλών, αγαθών, προϊόντων και ενεργειακών πόρων. Εκτιμήθηκαν οι σημαντικές συνέπειες της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα για το θαλάσσιο εμπόριο, καθώς και η αναπόφευκτη αναζήτηση εναλλακτικών θαλάσσιων οδών. Σημειώθηκαν, επίσης, τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί σε στρατηγικά κρίσιμους διεθνείς διαδρόμους εμπορικών ροών, όπως ο ‘India-Middle East-Europe Corridor (IMEC)’, ως εναλλακτική επιλογή στον ανταγωνιστικό εμπορικό διάδρομο ‘Belt-and-Road Initiative (BRI)’, ο επονομαζόμενος και ‘Νέος Δρόμος του Μεταξιού’.
Στα κύρια συμπεράσματα της σημαντικής διάλεξης υπογραμμίστηκαν οι αρετές της πολυμέρειας (multilateralism) στο διεθνές σύστημα εμπορικών ροών. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ο προστατευτισμός και οι μονομερείς εμπορικοί περιορισμοί καταλήγουν σε απώλειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με πρώτο το μέρος που προχωράει σε επιθετικές πρωτοβουλίες. Αντίθετα, οι πολυμερείς συνεργασίες, με αμοιβαίες συνέργειες εξάλειψης των εμποδίων στην απρόσκοπτη ροή του διεθνούς εμπορίου, περιορίζει το μεταφορικό κόστος, ενισχύει τις διακρατικές συνεργασίες, συμβάλλει στην σύγκλιση διαφορετικών πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και διαχέει τα ευρύτερα οφέλη της οικονομικής ευημερίας.
Ο Δρ. Ηρακλής Χαραλαμπίδης είναι Καθηγητής Ναυτιλιακών Οικονομικών από το 1992, στο Erasmus University Rotterdam. Έχει διδάξει συνολικά σε 9 Πανεπιστήμια και σε 7 διαφορετικές χώρες, με κύρια εκείνα του Erasmus University Rotterdam, Σορβόννης, National University of Singapore (NUS), Singapore Management University (SMU) και Nanyang Technological University. Κατέχει την έδρα ‘Διακεκριμένου Καθηγητή’ (Distinguished Chair Professor) Ναυτιλιακής Οικονομίας και Λιμένων στο Πανεπιστήμιο Dalian Maritime University της Κίνας. Είναι, επίσης, Επίτιμος Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ. Είναι ιδρυτής του Erasmus Center for Maritime Economics and Logistics (MEL) και της επιστημονικής επιθεώρησης (academic journal) Maritime Economics & Logistics (MEL), που εκδίδεται τα τελευταία 27 χρόνια από τους Palgrave-Macmillan (www.palgrave.com/41278).
Έχει συγγράψει περισσότερα από 400 επιστημονικά άρθρα, βιβλία, αναφορές, κλπ., στα ευρύτερα αντικείμενα της ναυτιλίας, λιμένων, στρατηγικών υποδομών, εφοδιαστικής αλυσίδας και γεωπολιτικής. Έχει συμβουλεύσει Κυβερνήσεις, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για σειρά ετών συνεργάστηκε στενά με τον πρώην Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Neil Kinnock. Την περίοδο 2011-2015, και παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, είχε αναλάβει τη διοίκηση του Ιταλικού Λιμένα του Μπρίντιζι. Το 2008 παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ακαδημαϊκού Δείκτη ετεροαναφορών FWCI (Field Weighted Citation Impact), η αξιολόγηση του Καθηγητή Ηρακλή Χαραλαμπίδη ανέρχεται σε 4,5 που είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των ναυτιλιακών και λιμενικών οικονομολόγων παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την ισχυρή επιστημονική επιδραστικότητα του ερευνητικού του έργου σε διεθνή κλίμακα.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ (www.pms.uoa.gr) παρέχει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Στην ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μέθοδοι, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου και διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις (επικοινωνία: email: secr@pms.uoa.gr, τηλ.: 22280 21860).
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας διοργανώνει το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΄Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’ (https://spm.pms.uoa.gr), σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ. Το ΠΜΣ παρέχει σύγχρονες ακαδημαϊκές γνώσεις, με ευέλικτη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού ‘cluster’, που θα καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο σε στρατηγικά κρίσιμους τομείς της οικονομίας (επικοινωνία: email: spm@pms.uoa.gr, τηλ.: 22280 21861).