Το Εγχειρίδιο με τίτλο Γλωσσική Εκπαίδευση Ενηλίκων Προσφύγων αποτελεί αποτύπωση και παρουσίαση του γλωσσικού προγράμματος εκμάθησης Ελληνικής και Αγγλικής για ενήλικες πρόσφυγες που υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2018-2020 στο πλαίσιο του έργου Curing the Limbo. Σχεδιάστηκε από τα μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, Μαρία Ιακώβου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Ευδοκία Καραβά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Βασιλική Μητσικοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, που ήταν υπεύθυνες για το γλωσσικό πρόγραμμα.
Στηρίζεται σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο είναι κοινό και για την ελληνική και για την αγγλική γλώσσα και σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου αντλώντας στοιχεία από τις παιδαγωγικές του πολυγραμματισμού (multiliteracies), της διαπολιτισμικής ενσυναίσθησης (intercultural awareness) και την κριτική παιδαγωγική του τόπου (place-based pedagogy).
Πρόκειται για ένα πολυφωνικό εγχειρίδιο το οποίο αναλύει την φιλοσοφία του Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών και παρουσιάζει παραδείγματα διδακτικών πρακτικών από τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες του έργου, Ηριάννα Βασιλειάδη-Λιναρδάκη, Όλγα Δήμα, Τατιάνα Κατσίνα, Μαρίνα Κουτσουμπού και Παναγιώτη Μακρόπουλο για την ελληνική γλώσσα και Σοφία Κουτσογιάννη, Χριστίνα Μπακαλού, Αργυρώ Σουλτάνη, Έφη Τσαπάκη και Στέλιο Τομάζο για την αγγλική γλώσσα. Συμμετέχει επίσης η σκηνοθέτρια Μαρία Λεωνίδα η οποία πραγματοποίησε συνδιδασκαλία του εργαστηρίου Αγγλική Γλώσσα και Φωτογραφία.
Το Curing the Limbo είναι ένα πιλοτικό έργο ένταξης για πρόσφυγες σε καθεστώς ασύλου που διαβιούν στην πόλη της Αθήνας. Κέρδισε το πρώτο βραβείο χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή δράση «Καινοτόμες Δράσεις» (Urban Innovation Awards) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, την ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, το ΕΚΠΑ (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) με επιστημονική υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα, και δύο ΜΚΟ, την International Rescue Committee (IRC) και την Catholic Rescue Service (CRS).
To Εγχειρίδιο διατίθεται δωρεάν μέσω του ιστότοπου του Curing the Limbo.
Βλ. επίσης: Μια ολιστική προσέγγιση στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων